Totul despre alergia la grau: simptome, diagnostic, cauze, tratament

Alergia la grâu reprezintă o reacție alergică la acele alimente care conțin grâu (termen care desemnează mai multe specii care aparțin genului Triticum). Reacțiile alergice pot fi cauzate de consumul de grâu, iar în unele cazuri, pot fi declanșate de inhalarea făinii de grâu.

Alergia la grâu are o prevalență la nivel mondial de 0,5 – 9%. Acest tip de alergie este fie sub formă de reacție alergică mediată de IgE (imunoglobuline care pot declanșa o reacție alergică imediată), fie non-mediată de IgE la proteinele din grâu. Rezultatul poate pune viața în pericol și poate duce la o reacție anafilactică. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Din ce cauze apare alergia la grâu

Alergia la grâu, la fel ca în cazul rinitei alergice și cazul altor alergii, se dezvoltă atunci când sistemul imunitar este sensibilizat și reacționează în mod exagerat la ceva din mediul înconjurător - în acest caz, la grâu, aliment care de regulă nu provoacă probleme la majoritatea oamenilor.

Ai un risc mai mare de a dezvolta o alergie la un aliment - inclusiv la grâu - dacă provii dintr-o familie în care alergiile sau afecțiunile de natură alergică (astmul ori eczema) sunt ceva obișnuit.

Dacă ai o alergie la grâu, expunerea la proteinele din grâu îți pregătește sistemul imunitar pentru o reacție alergică. În timp, poți dezvolta o alergie la oricare dintre cele patru clase de proteine din grâu: albumina din bobul de grâu, globulina, gliadina și glutenul.

Ce surse de proteine din grâu să eviți?

Sursele de proteine din grâu, pe care este bine să le eviți (pe lângă pâine și pesmet) sunt tortul, prăjiturile și brioșele, fursecurile, cerealele pentru micul dejun, pastele, cușcușul, grișul de grâu, grâul spelta, biscuiții crakers, proteinele vegetale hidrolizate, sosul de soia, produsele ultra procesate din carne (hot dog, mezeluri), produse lactate care pot conține proteine din grâu (înghețată), amidonul în procesul de gelatinizare, amidonul alimentar modificat. 

Pe lângă acestea, există și alte alimente care conțin grâu sau proteine din grâu, așa că citește cu mare atenție etichetele produselor alimentare. Dacă ai o alergie la grâu, este posibil să fii alergic și la orz, ovăz și secară.

Ce factori pot declanșa alergia la grâu?

  • pâinea, pastele sau orice alt aliment care conține grâu
  • produse care nu sunt alimente, care conțin ingrediente pe bază de grâu: unele cosmetice, unele produse de baie etc.

Ce simptome are o persoană cu alergie la grâu?

Dacă ai observat anumite simptome după ce ai mâncat cereale, pâine sau paste, dacă dezvolți urticarie sau o erupție cutanată sau dacă ai o durere de stomac ori dacă nasul se înfundă sau, din contră, ai secreții nazale, este posibil să suferi de o alergie la grâu, o boală care afectează atât adulții, cât și copiii.

Iată care sunt simptomele alergiei la grâu:

  • urticarie sau erupții pe piele, edem la nivelul pielii
  • edem, mâncărimi sau iritație la nivelul gurii și gâtului
  • greață, crampe la stomac, indigestie, vărsături sau diaree
  • nas înfundat (congestie nazală) sau rinoree (scurgere nazală abundentă)
  • strănut
  • dureri de cap
  • astm
  • dificultate în respirație
  • mai rar, anafilaxie, o reacție periculoasă, care pune viața în pericol și care afectează respirația și face ca organismul să intre în șoc.

Cum se stabilește diagnosticul de alergie la grâu?

Unele semne care indică o alergie la grâu - cum sunt crampele la stomac, diareea și alte simptome gastrointestinale - pot să coincidă cu cele produse de o sensibilitate la gluten sau cele produse de boala celiacă, o afecțiune autoimună, așa că este extrem de important să primești un diagnostic corect. Medicul alergolog poate stabili dacă este prezentă o alergie sau nu.

Diagnosticul constă în anamneză (medicul va afla mai întâi istoricul medical al pacientului și îi va adresa mai multe întrebări despre rudele cu alergii sau cu afecțiuni de natură alergică). Diagnosticul unei alergii poate fi pus prin intermediul unor investigații simple: un test prin înțepare (prick test) sau un test de sânge.

Prick test

În cazul testului prin înțepare, o cantitate mică de lichid care conține proteine din grâu este pusă pe antebraț, apoi pielea pacientului este înțepată ușor, iar medicul urmărește dacă se formează zone înroșite, în 15-20 de minute, care pot indica o alergie.

Analize de sânge

Analizele de sânge au rolul de a depista prezența anticorpilor imunoglobulinei E la proteine din grâu. În funcție de rezultatele testului de sânge, medicul află dacă anticorpii indică o alergie la grâu.

Alte metode care pot fi de folos în cazul diagnosticului sunt: jurnalul alimentar, dieta prin eliminare și provocarea alimentară.

Ce opțiuni de tratament există pentru alergia la grâu?

Evitarea produselor din grâu sau care conțin grâu

Cel mai bun tratament pentru alergia la grâu este evitarea proteinelor din grâu. Pentru că aceste proteine se găsesc în foarte multe alimente din comerț, cât și în multe preparate, este important, cum spuneam, să citești cu atenție etichetele produselor.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Medicul alergolog poate prescrie și anumite medicamente ca tratament pentru alergia la grâu, cum ar fi antihistaminicele. Acestea pot reduce semnele și simptomele alergiilor minore la grâu. Antihistaminicele pot fi luate după expunerea la grâu, pentru a controla reacția pacientului și pentru a calma disconfortul. 

În caz de urgență, tratamentul pentru anafilaxie (șoc anafilactic) este epinefrina. Odată ce o persoană este diagnosticată cu o alergie alimentară, medicul alergolog va prescrie probabil un auto-injector de epinefrină și va învăța pacientul cum să îl utilizeze. E important ca pacientul să fie atent la data de expirare a auto-injectorului, pentru a se asigura că acesta este în termen și va avea efectul scontat în caz de utilizare de urgență.

În ceea ce privește alergia la grâu la copii, e important ca părinții să precizeze acest aspect la grădiniță sau la școală, pentru ca educatorii și profesorii să știe de această situație și să-i poată fi de ajutor copilului dacă are nevoie. Deoarece reacțiile alergice la grâu fatale și aproape fatale, la fel ca și alte simptome de alergie alimentară, se pot dezvolta atunci când copilul nu este cu familia sa, părinții trebuie să se asigure că acesta are cu el auto-injectorul.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI – Wheat Allergy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536992/
American College of Allergy, Asthma & Immunology – Wheat
https://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/wheat-gluten-allergy

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0