Urticaria: cauze, simptome si tratament
Urticaria este o iritație care apare într-una sau mai multe zone ale corpului, la nivelul pielii, și se manifestă prin prurit, usturime, înroșire și umflături. Această iritație la nivelul pielii poate apărea fie spontan, fără niciun motiv vizibil, fie în urma expunerii la anumiți alergeni.
Urticaria este o erupție cutanată care poate să apară în orice parte a corpului, incluzând fața, buzele, limba, gâtul sau urechile. Iritația poate să persiste câteva ore, dar și câteva zile.
Din ce cauze poate apărea urticaria?
Cauzele apariției urticariei sunt nenumărate, iar de multe ori pacientul nu reușește să identifice de unul singur motivul pentru care această afecțiune a pielii s-a instalat. Iată care sunt cele mai comune cauze depistate de medici:
- Anumite alimente
- Expunerea la soare
- Unele medicamente
- Polenul
- Mușcăturile/ înțepăturile de insecte
- Expunerea la temperaturi scăzute
- Transpirația în exces
- Stresul emoțional
- Alți factori alergeni
- Tipuri de urticarie
Urticaria poate fi de două feluri:
- Urticarie acută, dacă iritația de la nivelul pielii dispare în 6 săptămâni
- Urticarie cronică, este mai rar întâlnită, iar eczema de la nivelul pielii dispare și reapare ani la rând
Vasculita alergică este un tip de urticarie extrem de rar, care duce la inflamarea vaselor de sânge de la nivelul pielii. În această situație, eczema este dureroasă și poate lăsa o vânătaie la nivelul pielii.
Care sunt factorii de risc pentru urticarie?
Persoanele cu alergii au un risc mai mare de a face urticarie. De asemenea, este posibil ca riscul de urticarie să fie mai mare pentru persoanele care iau medicamente sau pentru cele expuse fără să știe la lucruri la care ar putea fi alergice, cum ar fi alimente sau polen. La fel, persoanele bolnave, în general, sunt mai vulnerabile în fața urticariei.
Simptome urticarie
Iată care sunt semnele urticariei:
- Iritație la nivelul pielii, amplasată fie într-un singur loc, fie în mai multe părți ale corpului
- Umflături de culoare roșie la nivelul pielii
- Prurit în zonele iritate
- Usturime în zonele iritate
Poți identifica urticaria apăsând cu degetul centrul eczemei: dacă aceasta se albește atunci când o apeși, este vorba despre urticarie, iar dacă nu își schimbă culoarea, ai de-a face cu alt tip de afecțiune dermatologică.
Cum se stabilește diagnosticul de urticarie?
Medicul dermatolog, dar și medicul generalist pot diagnostica urticaria în urma examinării zonei în care a apărut iritația la nivelul pielii. Dacă medicul suspectează o cauza de natură alergică a declanșării urticariei, îți poate recomanda să faci o serie de teste alergologice și analize de sânge.
Ce opțiuni de tratament există pentru urticarie?
De cele mai multe ori, urticaria nu necesită un tratament anume, aceasta dispărând de la sine în câteva zile. Dacă mâncărimile sunt foarte puternice, medicul îți poate prescrie un tratament cu antihistaminice. E bine de știut că tratamentul pentru urticarie nu elimină cauza, ci ușurează simptomele până când afecțiunea dispare. Dacă urticaria este cronică, se pot recomanda antihistaminice și alte medicamente.
Antihistaminice
Adminsitrarea zilnică a pastilelor antihistaminice ajută la blocarea eliberării histaminei care produce simptome. Exemple de astfel de medicamente sunt loratadina, fexofenadina, cetirizina și desloratadina. Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a lua oricare dintre aceste medicamente, la fel și persoanele care suferă de o afecțiune cronică sau se află în tratamente medicamentoase.
Alte medicamente
Dacă antihistaminicele singure nu reduc simptomele, alte medicamente pot fi de folos. Blocanții H2, numiți și antagoniști ai receptorilor H2, cum ar fi cimetidina și famotidina sunt injectați sau administrați pe cale orală. Antiinflamatoarele, precum corticosteroizii orali, pot ajuta la reducerea umflăturii, roșeții si mâncărimii. Acestea sunt în general pentru controlul pe termen scurt al urticariei severe sau al angioedemului, deoarece pot provoca reacții adverse grave dacă sunt luate pentru o perioadă lungă.
Și antidepresivul triciclic doxepin, folosit sub formă de cremă, poate fi de folos pentru reducerea mâncărimilor, însă poate provoca amețeli și somnolență. Medicamentele care interferează cu acțiunea modificatorilor leucotrienelor pot fi utile atunci când sunt utilizate cu antihistaminice (montelukast, zafirlukast). Medicamentul omalizumab este foarte eficient împotriva unui tip de urticarie cronică dificil de tratat. Este un medicament injectabil care se administrează de obicei o dată pe lună.
Oamenii de știință lucrează în continuare la dezvoltarea unor terapii eficiente pentru pacienții care nu răspund la tratamentele clasice.
Remedii naturale și de stil de viață în caz de urticarie cronică
Urticaria cronică poate dura luni sau chiar ani la rând și poate influența negativ somnul, munca și alte activități, însă anumite măsuri de precauție și remedii naturale pot fi de folos pentru prevenirea sau pentru calmarea reacțiilor specifice urticariei cronice:
- Purtarea unor haine lejere mai degrabă decât a celor strâmte.
- Evitarea folosirii unor săpunuri dure (se vor căuta săpunuri și geluri de duș pentru piele sensibilă).
- Păstrarea unui jurnal cu informații despre momentele în care apar simptomele urticariei (dacă apar după consumul unui aliment, după expunere la soare și așa mai departe). Acest lucru poate ajuta atât persoana afectată cât și medicul să identifice factorii declanșatori.
- Evitarea declanșatorilor de urticarie pe care persoana deja îi cunoaște.
- Aplicarea unei creme sau a unei loțiuni cu factor de protecție solară înainte de a ieși din casă.
- Calmarea zonei afectate cu o baie călduță, un ventilator, o compresă rece, o loțiune sau o cremă anti-mâncărime.
Complicații urticarie
Un sfert dintre pacienții diagnosticați cu urticarie acută și jumătate dintre cei care suferă de urticarie cronică dezvoltă și angiodem, o inflamare a țesuturilor. Angiodemul afectează de regulă buzele, ochii, organele genitale, palmele și picioarele. Tratamentul pentru angioedem se bazează pe antihistaminice și corticosteroizi și reduce inflamația.
Tulburările emoționale pot apărea și ele ca urmare a urticariei, dacă pacientul are de-a face cu urticarie cronică. Orice afecțiune cronică este dificil de acceptat de către pacient și are un impact negativ asupra calității vieții acestuia. Un studiu a dovedit chiar că urticaria cronică are același impact asupra pacientului ca o boală de inimă. Tulburările de natură psihică și emoțională care pot apărea odată cu urticaria sunt stresul, anxietatea și depresia.
Tratamentul simptomatic te poate ajuta să faci față simptomelor neplăcute ale urticariei, iar un psiholog te poate ajuta să îți accepți situația și să conștientizezi că nu este o afecțiune gravă, ci doar neplăcută.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Dermatology Association – Hives: Diagnosis and Treatment
https://www.aad.org/public/diseases/a-z/hives-treatment
NIH - Emerging Therapies in Chronic Spontaneous Urticaria
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6557779/
Studiul „Emerging Therapies in Chronic Spontaneous Urticaria”, Allergy Asthma Immunol Res. 2019 Jul; 11(4): 470–481, doi: 10.4168/aair.2019.11.4.470, autori: Taek Ki Min și Sarbjit S. Saini
Te-ar mai putea interesa și...