La cat timp este bine sa iti schimbi pernele, daca vrei sa eviti alergenii

În plin sezon al alergiilor, să ne oprim atenția asupra pernelor pe care ne odihnim capul în fiecare noapte. Deși poate nu te-ai fi gândit, în perna pe care dormi se pot ascunde acarieni, particule de praf și celule moarte ale pielii. Cum să le cureți, la cât timp să le schimbi și ce perne sunt mai potrivite pentru un somn bun afli din articolul de astăzi.

Majoritatea oamenilor dorm pe perne, însă e important de știut că acestea trebuie nu doar curățate, ci schimbate la intervale regulate. Ideal ar fi ca o pernă să fie schimbată la doi ani, cu atât mai mult cu cât, după această perioadă pot fi un adevărat focar de paraziți și de alergeni. Pernele acumulează celule moarte epiteliale de la nivelul scalpului, tenului și restului pielii, urme de fire de păr, bacterii moarte și vii, mucegai, uneori chiar și insecte minuscule, acarieni și fecalele acestora.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

De ce trebuie să schimbăm pernele des?

Simpla schimbare a feței de pernă, spălarea, dezinfectarea ei cu substanțe specifice și utilizarea fierului de călcat nu sunt suficiente pentru a ne proteja de efectul acestui focar organic. În timp ce unii microbi pot fi găsiți numai în pernele din spitale sau hoteluri, alții își pot face cuiburile în pernele din locuința noastră, spun oamenii de știință.

Specialiștii au analizat sute de perne pentru a vedea ce microorganisme se ascund în ele. În unele cazuri, pernele erau contaminate cu germeni care provoacă infecții respiratorii, de la acarieni, la mucegaiul microscopic răspunzător de aspergiloza pulmonară cronică, o boală de plămâni gravă. Cel mai adesea, mucegaiul poate duce la reacții alergice, iar cele mai expuse sunt persoanele care suferă de astm, fumătorii sau cei care au o afecțiune cronică la nivelul plămânilor și căilor respiratorii.

Profesorul David Denning, expert în boli infecțioase, afirma că este posibil ca aspergiloza pulmonară cronică să fie cauzată de afecțiuni preexistente pulmonare, moștenirea genetică și expunerea îndelungată la ciuperca Aspergillus, iar în propriul pat, în pernele și în saltelele noastre, acestea își pot face cel mai comod culcuș.

Pentru a evita îmbolnăvirea, este important ca fețele de la pernă să fie schimbate cel puțin o dată pe săptămână sau chiar mai des dacă ai părul lung și cu tendință de îngrășare și acumulare de sebum. De asemenea, e bine ca fețele de pernă să fie călcate mereu înainte de folosire, pentru a le steriliza.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Alte recomandări legate de perne

Câteva lucruri pe care le poți face pentru a avea perne mai curate:

Pernele trebuie scuturate și aerisite

Pernele trebuie scuturate și bătute cât mai des, lăsate la aerisit măcar o dată pe săptămână, dacă nu zilnic, într-o zonă curată a terasei sau balconului și spălate cel puțin o dată pe an la curățătorie, pentru ca uscarea să fie rapidă și în profunzime, lucru greu de realizat cu uscătorul de rufe de acasă.

Atenție la pernele cu puf

Ar trebui alese perne cu puf sintetic ori cu spumă și evitate cele umplute cu puf de pasăre, mult mai disponibile la a găzdui microorganisme.

Schimbă frecvent și lenjeria de pat

Lenjeria de pat poate conține, de asemenea bacterii și acarieni, așa că se schimbă săptămânal și se spală la temperaturi de peste 60 de grade Celsius pentru a distruge bacteriile și alergenii. De asemenea, nu trebuie trecute cu vederea nici cuverturile de pat și nici pernuțele decorative pe care mulți uită să le spele și să le scuture cu lunile. Pentru că majoritatea sunt din materiale mai prețioase și culorile sunt mai dificil de gestionat acasă, acestea pot fi duse la curățătoriile de specialitate o dată pe lună.

Perna poate aduna energii negative?

Specialiștii în medicină chineză trăiesc cu credința că trebuie luate alte perne o dată la fiecare doi ani, motivația lor fiind aceea că gândurile negre și problemele care frământă o persoană s-ar acumula și la nivelul structurilor organice ale pernei, provocând somn agitat și neodihnitor sau chiar insomnie, anxietate și stări depresive.

Adevărat sau doar superstiție, multe persoane constată că, într-adevăr, somnul este mult mai plăcut și odihnitor pe o pernă nouă, cu înălțime și consistență potrivite cu necesitățile fiecăruia, mai ales că acestea ajută la relaxarea zonei cervicale și occipitale.

Alergiile și pernele

Într-o pernă se poate dezvolta un întreg ecosistem în care trăiesc bacteriile, fungii, mucegaiul și acarienii de praf. Iar potrivit experților australieni, de la Consiliul Național de Astm, 43% dintre persoanele cu rinită alergică sau febra fânului au raportat că simptomele lor sunt declanșate de praful de casă sau de acarienii de praf.

Durata de viață a unei perne sintetice este de aproximativ 2 ani, așa că poate ți-ai dori să investești într-o pernă mai durabilă. Experții spun că produsele umplute cu bumbac și lână absorb mai puțină umezeală și că vor dura, în medie între 3 și 5 ani. Pernele făcute din latex, dintr-un cauciuc de înaltă calitate, pot avea o viață care se întinde chiar și până la 15 ani.

Medicii alergologi spun că mulți alergeni comuni, precum acarienii și polenul, pot să se găsească atât în interiorul, cât și pe suprafețele pernelor. Acarienii, de regulă, se adăpostesc în perne și în saltele, deoarece se hrănesc cu piele moartă, precum și cu alte particule mici din mediul înconjurător. Polenul este un factor declanșator frecvent al alergiilor, care adeseori se lipește de părul nostru, când suntem afară, și apoi se mută pe suprafața pernei, când stăm întinși sau când dormim.

Ca să eviți să transferi polenul de pe păr direct pe fața de pernă, experții recomandă să îți faci duș și să îți speli părul înainte de culcare, în sezonul în care alergiile sunt în floare. Părul trebuie să fie uscat înainte de a te duce la culcare, pentru că din cauza umezelii din podoabă capilară se poate crea mucegaiul în pernele pe care le folosești.

Ce fel de perne sunt mai bune?

Există multe tipuri de perne disponibile pe piață și nu se poate da un răspuns universal la întrebarea „ce fel de perne sunt mai bune?”, deoarece preferințele și nevoile fiecărei persoane sunt diferite. Cu toate acestea, iată câteva lucruri de luat în considerare atunci când alegi perne:

Poziția de somn

Dacă dormi pe spate, ar trebui să folosești o pernă mai subțire pentru a evita alinierea greșită a gâtului. Dacă dormi pe burtă, ar trebui să folosești o pernă foarte subțire sau să dormi direct fără pernă, în timp ce dacă dormi pe o parte ar trebui să alegi o pernă mai groasă pentru a susține bine capul și gâtul.

Înălțimea pernei

O pernă prea înaltă sau prea subțire poate duce la dureri de gât sau de spate. Încearcă să găsești o pernă care să susțină capul într-o poziție neutră, astfel încât să nu existe nicio tensiune suplimentară asupra gâtului.

Calitatea materialului de acoperire

Alege o pernă cu o husă de înaltă calitate, care poate fi spălată și curățată ușor. Materialele naturale, cum ar fi bumbacul sau inul, pot fi mai confortabile și mai durabile decât cele sintetice.

Materialul de umplere

Pernele pot fi umplute cu materiale diferite, cum ar fi puf, pene, spumă de memorie sau poliester. Spuma de memorie este adesea o alegere foarte bună deoarece se mulează pe forma capului și gâtului, oferind suport și confort suplimentar.

Pernele cu spumă de memorie oferă un sprijin adecvat pentru gât și cap, ceea ce poate reduce tensiunea musculară și durerea în aceste zone. Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele care suferă de dureri de gât sau de migrene. De asemenea, pot ajuta la menținerea unei poziții corecte a corpului în timpul somnului, astfel încât să nu existe o presiune excesivă pe gât sau pe coloana vertebrală, ceea ce poate ajuta la prevenirea problemelor de sănătate, cum ar fi durerea de spate sau de gât.

Deoarece pernele cu spumă de memorie se modelează după forma corpului, acestea pot oferi un nivel de personalizare și confort pe care alte tipuri de perne nu le pot oferi. Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele cu nevoi specifice de susținere. 

În plus, pernele cu spumă de memorie sunt durabile - pot reveni la forma inițială după utilizare, ceea ce le face o investiție pe termen lung. Durata de viață a unei perne cu spumă de memorie poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi frecvența și modul în care este utilizată, calitatea materialelor și îngrijirea adecvată. 

În general, se consideră că o pernă cu spumă de memorie de înaltă calitate poate dura între 2 și 3 ani sau chiar mai mult, în timp ce unele perne mai ieftine pot trebui înlocuite după doar câteva luni. Rotirea pernei o dată pe lună poate ajuta la prevenirea aplatizării sau deformării într-o zonă specifică, ceea ce îi poate prelungi durata de viață. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Sleep Foundation - How Often Should You Replace Your Pillows?
https://www.sleepfoundation.org/bedding-information/how-often-should-you-replace-your-pillows
The Sleep Doctor - How to Choose a Pillow
https://thesleepdoctor.com/pillow-information/how-to-choose-a-pillow/

 

 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0