La cat timp este bine sa iti schimbi pernele, daca vrei sa eviti alergenii

In plin sezon al alergiilor, sa ne oprim atentia asupra pernelor pe care ne odihnim capul in fiecare noapte. Desi poate nu te-ai fi gandit, in perna pe care dormi se pot ascunde acarieni, particule de praf si celule moarte ale pielii.

Specialistii sustin ca ar trebui sa le schimbam mai des, ideal ar fi la doi ani, cu atat mai mult cu cat, dupa aceasta perioada pot fi un adevarat focar de paraziti si de alergeni, ele acumuland celule moarte epiteliale de la nivelul scalpului, tenului si restului pielii, urme de fire de par, bacterii moarte si vii, mucegai, uneori chiar si insecte minuscule, acarieni si fecalele acestora. 

De ce trebuie sa schimbam pernele des?

Conform specialistilor, simpla schimbare a fetei de perna, spalarea, dezinfectarea ei cu substante specifice si utilizarea fierului de calcat nu sunt suficiente pentru a ne proteja de efectul acestui focar organic. 

„In timp ce unii microbi pot fi gasiti numai in pernele din spitale sau hoteluri, altii isi pot face cuiburile in pernele din locuinta noastra”, spune medicul Arthur Tucker, de la North Middlesex University Hospital NHS Trust.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Specialistii au analizat sute de perne pentru a vedea ce microorganisme se ascund in ele. In unele cazuri, pernele erau contaminate cu germeni care provoaca infectii respiratorii, de la acarieni, la mucegaiul microscopic raspunzator de aspergiloza pulmonara cronica, o boala de plamani grava.

Cel mai adesea, mucegaiul poate duce la reactii alergice, iar cele mai expuse sunt persoanele care sufera de astm, fumatorii sau cei care au o afectiune cronica la nivelul plamanilor si cailor respiratorii.

Profesorul David Denning, expert in boli infectioase, afirma recent ca este posibil ca aspergiloza pulmonara cronica sa fie cauzata de afectiuni preexistente pulmonare, mostenirea genetica si expunerea indelungata la ciuperca Aspergillus, iar in propriul pat, in pernele si in saltelele noastre, acestea isi pot face cel mai comod culcus. 

Pentru a evita imbolnavirea, schimbati fetele de perna de cel putin doua ori pe saptamana sau chiar si mai des, mai ales daca aveti parul lung si cu tendinta la ingrasare si acumulare de sebum si calcati-le mereu inainte de folosire, pentru a le steriliza.

Alte recomandari

Pernele trebuie scuturate si “batute” cat mai des, lasate la aerisit macar o data pe saptamana daca nu zilnic, intr-o zona curata a terasei sau balconului si spalate cel putin o data pe an la curatatorie, pentru ca uscarea sa fie rapida si in profunzime, lucru greu de realizat cu uscatorul de rufe de acasa.

Dupa doi ani, indiferent cat de comode si dragi ne sunt, pernele trebuie aruncate si inlocuite. 

Persoanele alergice ar trebui sa se orienteze spre perne cu puf sintetic ori spuma si sa le evite pe cele umplute cu puf de pasare, mult mai “disponibile” pentru a gazdui microorganismele amintite. 

Lenjeria de pat poate contine, de asemenea bacterii si acarieni, asa ca se schimba saptamanal si se spala la temperaturi de peste 60 de grade Celsius pentru a distruge bacteriile si alergenii. De asemenea, nu trebuie trecute cu vederea nici cuverturile de pat si nici pernutele decorative pe care multi uita sa le spele si sa le scuture cu lunile.
Pentru ca majoritatea sunt din materiale mai pretioase si culorile sunt mai dificil de gestionat acasa, ele pot fi duse la curatoriile de specialitate o data pe luna. 

Si specialistii in medicina chineza traiesc cu credinta ca pernele trebuie schimbate o data la unu-doi ani, motivatia lor fiind aceea ca gandurile negre si problemele care ne framanta s-ar “acumula” si la nivelul structurilor organice ale pernei, provocand somn agitat si neodihnitor sau chiar insomnie, anxietate si stari depresive.

Adevarat sau doar superstitie, multe persoane constata ca intr-adevar, somnul este mult mai placut si odihnitor pe o perna noua, cu inaltime si consistenta potrivite cu necesitatile fiecaruia, mai ales ca ele ajuta la relaxarea zonei cervicale si occipitale. 

Perna ta poate fi un adevarat ecosistem plin de alergeni

Intr-o perna se poate dezvolta un intreg ecosistem in care traiesc bacteriile, fungii, mucegaiul si acarienii de praf. Iar potrivit expertilor australieni, de la Consiliul National de Astm, 43% dintre persoanele cu rinita alergica sau febra fanului au raportat ca simptomele lor sunt declansate de praful de casa sau de acarienii de praf.

Durata de viata a unei perne sintetice este de aproximativ 2 ani, asa ca poate ti-ai dori sa investesti intr-o perna mai durabila. Expertii spun ca produsele umplute cu bumbac si lana absorb mai putina umezeala si ca vor dura, in medie intre 3 si 5 ani. Pernele facute din latex, dintr-un cauciuc de inalta calitate, pot avea o viata care se intinde chiar si pana la 15 ani.

Medicii alergologi spun ca multi alergeni comuni, precum acarienii si polenul, pot sa se gaseasca atat in interiorul, cat si pe suprafetele pernelor. Acarienii, de regula, se adapostesc in perne si in saltele, deoarece se hranesc cu celulele de pe pielea noastra. Polenul este un factor declansator frecvent al alergiilor, care adeseori se lipeste de parul nostru, cand suntem afara, si apoi se muta pe suprafata pernei, cand stam intinsi sau cand dormim.

Ca sa eviti sa transferi polenul de pe par direct pe fata de perna, expertii recomanda sa iti faci dus si sa iti speli parul inainte de culcare, in sezonul in care alergiile sunt "in floare". Parul trebuie sa fie uscat inainte de a te baga in pat, pentru ca din cauza umezelii din podoaba capilara, se poate crea mucegaiul in pernele tale preferate.

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0