Acarienii de praf: remedii și soluții împotriva lor

Acarienii de praf sunt „rude” apropiate ale căpușelor și păianjenilor. Acarienii de praf nu se pot vedea cu ochiul liber, însă ei sunt, cu siguranță, prezenți în casa ta, in cantitati mai mari sau mici. Aceste organisme microscopice pot trăi în spații precum covoare, perdele, saltele și așternuturi de pat sau chiar și în interiorul jucăriilor de pluș ale micuțului tău.

La anumite persoane, acarienii sunt responsabili de declansarea simptomelor de astm, conjunctivită, rinită și dermatită atopică. Complexitatea speciilor de acarieni și alergenii pe care aceștia îi produc complică diagnosticul și tratamentul; cu toate acestea, apariția tehnologiilor ADN recombinant permite acum clinicienilor să identifice mai bine agenții de sensibilizare specifici și creează noi oportunități de evitare sau imunoterapie.

Ce sunt acarienii?

Acarienii de praf sunt, de fapt, mici insecte, chiar mai mici decât ploșnițele de pat, care se pot vedea doar la microscop și care trăiesc, de obicei, în praful din locuință.

Acarienii de praf se hrănesc cu celulele moarte ale pielii umane pe care le găsesc în praf sau pe diferite suprafețe.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Acarienii de praf nu sunt paraziți, nu mușcă, nu înțeapă și nu se „adăpostesc” în corpurile noastre.

Eticheta generală „acarieni domestici” se referă la mulți acarieni care provoacă frecvent dezvoltarea răspunsurilor anticorpilor de imunoglobulină E (IgE) și cuprinde două categorii mari: acarieni de praf de casă  și acarieni de depozitare.

Acarienii domestici includ toți acarienii de interior care aparțin subfilului Chelicerata, clasa Arachnida, subclasa Acari, superordinul Acariformes și ordinul Astigmata. Acarienii domestici, aparținând superfamiliei Analgoidea, familia Pyroglyphidae, sunt prezenti în locuințele din întreaga lume, în special Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae  și Euroglyphus maynei sunt cele mai frecvente cauze ale alergiei umane.

Acarienii de depozitare, cunoscuți și sub denumirea de acarieni de făină, acarieni de cereale și acarieni de furaj, aparțin familiilor Acaridae și Glycyphagidae  și se găsesc în mod obișnuit în praful de casă, unde se dezvoltă în condiții umede și umede. Distribuția acarienilor de praf. specia dintr-o regiune geografică este afectată de clima locală și, prin urmare, diferite tipuri de acarieni domină în diferite părți ale lumii.

Umiditatea este cel mai important factor care determină apariția și răspândirea acarienilor de praf, deoarece aceste insecte absorb umezeala din aer. În zonele cu umiditate scăzută, cum ar fi deșerturile, acarienii nu pot supraviețui. Casele mai vechi, cele situate în regiuni cu climă umedă sau locuințele în care este prezent un miros de mucegai sunt mai susceptibile să se confrute cu un număr mai mare de acarieni de praf.

Potrivit experților, acarienii de praf și dejectiile acestora sunt considerate una dintre cele mai comune cauze ale alergiilor. 

Simptome alergie acarienii de praf

Simptomele alergiei la acarienii de praf includ: strănutul, rinoree (curgerea nasului), ce sunt cauzate de inflamarea cailor nazale sau simptome specifice astmului, cum ar fi respirația șuierătoare și dificultăți de respirație.

Alte simptome:

•    ochi roșii care îți lăcrimează;
•    congestie nazală (nas înfundat);
•    mâncărimi la nivelul nasului, cerului gurii sau gâtului;
•    picurare post-nazală;
•    tuse;
•    presiune facială și durere;
•    piele umflată, de culoare albastră, sub ochi;
•    la un copil, frecare frecventă a nasului;
•    senzația de presiune sau durere în piept;
•    tulburări de somn cauzate de dificultăți de respirație, tuse sau respirație șuierătoare;
•    crize de tuse sau respirație șuierătoare care sunt agravate de un virus respirator, cum ar fi răceala sau gripa.

Uneori este dificil să îți dai seama dacă este vorba despre răceală sau alergie, deoarece simptomele sunt similare, însă dacă acestea persistă mai mult de o săptămână, este posibil să te confrunți cu o alergie la acarienii de praf.

Dacă semnele și simptomele sunt severe, cum ar fi congestie nazală severă, respirație șuierătoare sau dificultăți de somn, contactează-ți medicul!

Complicații alergie acarienii de praf

Dacă ai o alergie la acarienii de praf, expunerea la aceste insecte poate provoca complicații, precum:

•    infecții ale sinusurilor (sinuzită);
•    astm – pacienții cu astm bronșic și alergie la acarieni au adesea dificultăți în gestionarea simptomelor astmului.

Diagnosticul alergiei la acarieni 

Simptomele actuale, antecedentele medicale ale manifestărilor alergice, mediul de acasă și circumstanțele determină clinicianul să efectueze teste suplimentare pentru diagnosticarea alergiei la acarieni.

 

  • Testul înțepăturii cutanate are o sensibilitate ridicată și este preferat ca test de primă linie pentru detectarea sensibilizării alergiei la acarieni. Este un test convenabil, ieftin, care dă rezultate în 20 de minute. Cu toate acestea, poate produce un număr mare de rezultate fals pozitive datorită reactivității încrucișate. Nu este indicat persoanelor cu dermatita sau celor care folosesc antihistaminice.
  • Testul plasturelui atopic detectează reacția mediată de celulele T în alergie.
  • Testul de activare a bazofilelor este un test cantitativ care detectează markerii de activare de pe suprafața bazofilelor din sângele integral. Acest test poate fi efectuat la pacienții care iau deja antihistaminice. De asemenea, demonstrează un răspuns funcțional. Cu toate acestea, pot fi prezente rezultate inconsecvente din cauza diferitelor tipuri de truse de testare comerciale și a protocoalelor variate utilizate.
  • Testul de provocare nazală identifică și cuantifică relevanța clinică a alergenului de acarieni. Mucoasa respiratorie este expusă alergenului de acarieni, iar reacțiile clinice consecvente sunt monitorizate. Rinomanometria anterioară și rinometria acustică sunt apoi utilizate pentru afișarea grafică a modificărilor fluxului de aer nazal și permeabilității.
  • Testul de sânge al imunoglobulinei E (IgE)
  • Testul imunosorbent legat de enzime (ELISA). Poate detecta atât nivelurile totale, cât și cele selective de IgE. Luând în considerare reactivitatea încrucișată a IgE, poate fi utilizat ELISA competitiv. Dezavantajul este că ELISA nu poate fi utilizat pentru o analiză amănunțită a mai multor alergeni.

Tratamentul alergiilor la acarieni

Opțiunile tradiționale de tratament pentru alergia la acarieni includ medicamente axate pe atenuarea simptomelor, precum antihistaminicele și nu pot vindeca alergia.  De regula sunt insotite si de efecte secundare, cum ar fi somnolența. Din punct de vedere farmacologic, solutiile sunt:

  • Antihistaminice
  • Corticosteroizi nazali
  • Antagonişti ai receptorilor de leucotriene
  • Cromolyn sodium (stabilizatori ai mastocitelor)
  • Decongestionante

Măsuri nonfarmacologice. Acestea sunt modalități sigure, eficiente și convenabile pentru a ajuta la gestionarea simptomelor alergiei la acarieni. Utilizarea lor ca adjuvant ajută la reducerea utilizării medicamentelor farmacologice.

  • Irigare nazală cu soluție salină
  • Spray-uri nazale saline

Imunoterapia cu alergeni de acarieni reprezinta o  opțiune de tratament disponibilă care s-a dovedit a avea un efect de modificare a bolii cu beneficii susținute. Imunoterapia cu alergeni este utilizată pentru a induce treptat toleranța prin modularea mecanismului imunologic.

Prima generație de imunoterapie pentru acarieni a fost dezvoltată folosind injecția subcutanată de extracte brute de acarieni. Imunoterapia subcutanată  poate îmbunătăți simptomele asociate cu recatiile alergice indusă de acarieni de praf.

Cu toate acestea, Imunoterapia subcutanată necesită vizite frecvente la cabinet pe o perioadă lungă, ceea ce poate fi incomod pentru mulți pacienți și, prin urmare, reduce complianța acestora. În plus, se estimează că unul din nouă pacienți prezintă reacții sistemice legate de injecție și, în unele cazuri, anafilaxie care pune viața în pericol. Imunoterapia subcutanată cu extracte hipoalergenice modificate pare mai sigur decât utilizarea extractelor întregi și este utilizat pe scară largă în Europa.

Imunoterapia sublinguală este considerată o alternativă mai simplă și mai sigură la Imunoterapia subcutanată si implică plasarea de extracte sau eventual alergeni purificați în formulări lichide sau tablete sub limba pacientului. Prima doză se administrează într-un cadru clinic în cazul unei reacții sistemice adverse. Următoarele doze pot fi administrate acasă. Eficacitatea și siguranța Imunoterapiei sublinguală au fost investigate atât la adulți, cât și la copii.

Comprimatele Imunoterapiei sublinguale s-au dovedit eficiente în ameliorarea simptomelor recatiilor alergice și astm, reducând riscul de exacerbare a astmului și reducând nevoia de farmacoterapie. Tratamentul Imunoterapiei sublinguale pare a fi în general bine tolerat, cu efecte secundare ușoare până la moderate (de exemplu, prurit oral),

În timp ce studiile au arătat potențialul imunoterapiei pentru tratarea alergiei induse de acarieni, aducerea acesteia în mediile clinice din întreaga lume rămâne o provocare. Spre deosebire de farmacoterapie, imunoterapia care utilizează alergeni standard este puțin probabil să funcționeze pentru toate populațiile.

Tratamentul tintit al alergiei la acarieni

Instrumentele de diagnosticare și terapeutice bazate pe profilul specific de reactivitate la alergen al pacientului se vor dovedi probabil mai eficiente decât tratamentele generice. Raportată pentru prima dată la începutul anilor 1900, imunoterapia specifică alergenilor atrage acum o atenție sporită, deoarece, la fel ca imunoterapia derivată din extracte brute, are potențialul de a produce beneficii de lungă durată.

Astăzi, tehnicile îmbunătățite, în special tehnologia ADN-ului recombinant, pot fi utilizate pentru a dezvolta imunoterapia specifică alergenilor cu compoziție definită, precum și alergeni modificați cu activitate alergică redusă, dar imunogenitate reținută sau îmbunătățită.

Pe baza alergenilor recombinanți, este probabil ca imunoterapia specifică alergenilor  să fie mai eficienta și mai sigura decât imunoterapia care utilizează extracte de alergen. În ultimii ani, o serie de studii clinice atât asupra derivaților de tip sălbatic, cât și asupra derivaților hipoalergenici ai vaccinurilor cu alergen recombinant au raportat rezultate încurajatoare. O strategie bazată pe utilizarea unuia sau a doi alergeni specifici responsabili de simptomele pacientului are unele avantaje potențiale, inclusiv efecte secundare alergice reduse, producție simplă și administrare eficientă. Pentru a îmbunătăți profilul de siguranță al imunoterapia specifică alergenilor,  au fost dezvoltați recent alergenide casa  modificați, inclusiv derivați hipoalergenici ai alergenilor din grupul 1 și grupul 2. De asemenea, s-au întreprins eforturi pentru a dezvolta vaccinuri folosind combinații de proteine ​​hipoalergenice de grup 1 și 2.

Având în vedere numeroșii factori diferiți asociați cu alergia la acarieni, tratamentul personalizat bazat pe specificitati regionale și chiar individuale poate fi o modalitate ideală de a îmbunătăți eficacitatea tratamentului și, eventual, de a reduce costul total. Trecerea către medicina de precizie în alergia la acarieni, totuși, va depinde în mare măsură de succesul diagnosticului de precizie, de calitatea vaccinurilor și de aprobările de reglementare.

 

Soluții acarienii de praf

Pana cand lumea stiintifica medicala va pune la punct tratemnte mai performante, eventual tintite asupra particularitatilor fiecarui individ, exista o serie de remedii si  soluții care preintampina instalarea simptomatologiei alergice. Ai in vedere ca acarineii se dezvolta in medii umede, asa ca mentine nivelul umidității până la 45% umiditate sauchiar  mai puțin.

Spală cearșafurile și lenjeriile de pat la temperaturi mari

Acarienii de praf nu pot rezista la temperaturile foarte mari, iar temperaturile de peste 50-60 de grade ar putea să ucidă aceste insecte. Așadar, spală-ți lenjeria de pat în fiecare săptămână la temperaturi cât mai mari!

Alte obiecte, cum ar fi covoarele, pernele și păturile trebuie să fie spălate de două ori pe lună, tot la temperaturi mari, dacă vrei să te asiguri că nu mai există acarieni în profunzimea acestor țesături.

Folosește uleiuri esențiale

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Există multe tipuri de spray-uri împotriva acarienilor pe care le găsești în comert, dar aceste produse pot să fie destul de scumpe. 

Dacă vrei un astfel de remediu împotriva acarienilor de praf, îți poți prepara chiar tu o soluție pe care să o folosești în locuință. Uleiul de arbore de ceai poate fi considerat unul dintre cei mai buni aliați contra acarienilor de praf. Datorită proprietăților sale antifungice și antibacteriene, uleiul de arbore de ceai poate ucide acarienii, dar și alte bacterii care cauzează alergii, fungi sau virusuri.

Un spray pe bază de uleiuri esențiale este un remediu eficient și rapid, care te ajută să scapi de acarienii de praf din canapea, covoare și așternuturi de pat. 

Pentru a prepara această soluție pune două lingurițe de ulei esențial (de arbore de ceai/eucalipt etc.) în două căni de apă distilată și amestecă bine compoziția. Apoi toarnă această soluție într-o sticlă închisă la culoare, cu pulverizator. 

Agită sticla înainte de a folosi spray-ul!

Ai grijă la plantele de interior

Chiar dacă sunt un element decorativ în fiecare locuință, pe plantele de interior se poate depune un strat gros de praf în scurt timp, iar acesta asigură mediul ideal în care acarienii să se dezvolte. 

Așadar, este important să reduci numărul plantelor de interior sau să le renunți la ele!  Dacă, însă, ești un mare admirator al plantelor de interior, nu uita să ștergi toate frunzele acestora, cu o cârpă umedă, în mod regulat.

Aspiră toată casa

Datul cu aspiratorul reprezintă unul dintre cele mai simple și cele mai rapide remedii care te ajută să scapi de acarienii de praf. 

Aspiratorul poate să reducă eficient praful de la suprafață și poate îndepărta toți alergenii de praf din locuință.

Iată câteva recomandări de care să ții cont în această privință:

•    Cumpără un aspirator cu un filtru HEPA încorporat.
•    Dă cu aspiratorul în casă de două ori pe săptămână și insistă în zonele unde se adună cel mai mult praf: sub pat, în preajma ușilor, sub canapea etc.
•    Evită să stai în camera unde ai aspirat cel puțin 2 ore, după ce faci curățenie.
•    Aspiră perdelele, canapelele, covoarele, tapițeria și alte suprafețe moi.

Cum mai poți scăpa de acarienii de praf

Există multe alte modalități pentru a elimina acarienii de praf din casă:

•    Folosește un aparat de aer condiționat sau un dezumidificator pentru a menține umiditatea din locuință între 30% și 50%.
•    Schimbă filtrul HEPA al aspiratorului la intervalul de timp recomandat de producător.
•    Cumpără pentru cel mic doar jucării de pluș care se pot spăla și pune-le la spălat cât mai des. Nu lăsa jucăriile de pluș pe pat.
•    Șterge des suprafețele, fie cu un prosop umed, fie cu un mop pentru a reduce cantitatea de praf și a preveni acumularea lui.
•    Aruncă obiectele nefolositoare.
•    Spală perdelele și curăță mobila cu tapițerie cât mai des.
•    Dacă este posibil, înlocuiește covoarele și o podea din lemn, linoleum, plăci de gresie etc.
•    Folosește saltele și fețe de pernă cu fermoar pentru a preveni acarienii să intre în așternuturi.
•    Nu îți face patul dimineața imediat ce te-ai trezit, aseaza doar pe un scaun, pilota desfacuta, separat pentru ca cearceaful sa respire si aeriseste camera sau porneste aerul conditionat daca poseda filtre HEPA.
•    Nu lăsa animalele de companie în dormitor si mai ales in pat; sterge labutele animalelor dupa plimbarea de afara, nu intra cu pantofii de afara in casa si mai ales in dormitor

Este important de reținut că pesticidele nu te scapă de acarienii de praf!


Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: 

Dust Mite Allergy, 2021, Pearl Aggarwal; S Senthilkumaran

Domestic mite–induced allergy: Causes, diagnosis, and future prospects, 2018, Ling Li Jun Qian Ying Zhou

American Lung Association: „Dust mites”,
https://www.lung.org/clean-air/at-home/indoor-air-pollutants/dust-mites 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1