Suplimente alimentare benefice in timpul tratamentului ficatului gras

Boala de ficat gras apare in urma acumularii de grasimi la nivelul celulelor ficatului. Aceasta este adesea asociata cu obezitatea, cu hipertensiunea, cu colesterolul marit, precum si cu sindromul metabolic.

Pacientii cu boala de ficat gras in stadiu incipient au de-a face doar cu depozitele de grasime, in timp ce pacientii care au suferit de steatoza hepatica de mai mult timp pot avea de-a face si cu fibroza hepatica, despre care se stie ca mareste riscul de ciroza sau cancer hepatic.

Nu exista tratament pentru boala de ficat gras, insa din fericire aceasta afectiune este una reversibila. Singura varianta de tratament a ficatului gras consta in modificarea stilului de viata. Concret, pacientul trebuie sa adopte o dieta sanatoasa, sa renunte la stilul de viata sedentar si sa ajunga la un indice de masa corporala sanatos.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Unele suplimente alimentare s-au dovedit a fi eficiente in sustinerea functiilor hepatice, precum si in eliminarea depozitelor de grasime de la nivelul ficatului.

Suplimentele pe baza de antioxidanti pot fi folosite in tratarea steatozei hepatice, insa in paralel cu modificarile ce tin de stilul de viata. E recomandat insa sa te consulti cu medicul tau inainte de a administra asemenea suplimente pentru ficatul gras.

Cercetatorii au analizat impactul vitaminei E, cu un efect antioxidant puternic, asupra depozitelor de grasime de la nivelul ficatului. Aceasta, in asociere cu vitamina C si cu tratamentul pentru reducerea colesterolului, a dat rezultate in combaterea steatozei, insa e nevoie de studii suplimentare pentru a se confirma ca este eficienta si pe cont propriu.

Resveratrolul, antioxidant care se regaseste fie in strugurii rosii, fie sub forma de extract, poate tine inflamatia sub control, fiind de ajutor pacientilor care sufera de boala de ficat gras.

 
 

Suplimentele pe baza de vitamina D pot fi si ele, uneori, benefice in tratarea steatozei hepatice. Vitamina D este asociata cu o severitate scazuta a steatozei.

Un studiu pilot a analizat impactul pe care acizii grasi Omega 3 il au asupra ficatului afectat de steatoza hepatica. Concluzia studiului a fost ca o crestere a aportului de acizi grasi Omega 3 DHA a imbunatatit metabolismul si a avut un impact pozitiv si asupra rezistentei la insulina. Asadar, acesti acizi grasi pot fi un aliat de pret in combaterea steatozei hepatice.

Armurariul este, insa, cel mai eficient si folosit supliment alimentar in tratarea afectiunilor hepatice. Cunoscut si sub denumirea de silimarina, armurariul are efecte protectoare asupra ficatului, combatand inflamatia si reducand riscul de fibroza hepatica. Acesta poate fi administrat si in asociere cu vitamina E, pentru rezultate mai bune.

Boala de ficat gras este reversibila, insa totodata poate avea si consecinte foarte grave, daca nu este depistata si tratata la timp. Depozitele de grasime de la nivel hepatic pot determina declansarea procesului inflamator, care la randul lui, in timp, poate produce fibroza hepatica. In decursul mai multor ani, fibroza poate evolua si se poate transforma in ciroza, care la randul ei creste riscul de cancer la ficat.

Modificarile ce tin de stilul de viata sunt obligatorii in tratarea steatozei hepatice, iar suplimentele alimentare vin doar in ajutorul acestor modificari. Indiferent de suplimentul alimentar ales, este foarte important ca pacientul sa se consulte cu medicul sau inainte de a-l administra.

Ficatul persoanei care sufera de steatoza poate fi sensibil, iar unele medicamente si suplimente ii pot face mai mult rau decat bine.

 

Bibliografie:

  • Studiul “Treatment for non-alcoholic fatty liver with different doses of vitamin E”, publicat pe www.clinicaltrials.gov, autor: Yaron Rotman
  • Studiul “Recent advances in dietary supplementation, in treating non-alcoholic fatty liver disease”, publicat pe www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Tannas Eslamprast, Sareh Eghtesad, Hossein Putschi, Azita Hekmatdoost

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0