Caderea parului dupa nastere: cauze si remedii

Telogen effluvium este denumirea afectiunii care determina caderea parului la proaspetele mamici. In proportie de 40-50%, femeile sunt afectate de caderea parului in primele 5 luni dupa nastere.

Caderea parului de dupa nastere nu este permanenta si nu determina aparitia locurilor goale la nivelul scalpului. In general, aceasta cadere ar trebui sa se opreasca la cateva luni dupa nastere. De obicei, caderea parului incepe dupa nastere, nu in timpul sarcinii. Daca observi inca din timpul sarcinii ca podoaba capilara ti se imputineaza pe zi ce trece e posibil sa fie vorba despre un deficit de minerale sau vitamine, despre care ar trebui sa discuti cu medicul tau.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aproximativ 90% dintre firele de par iti cresc in acelasi timp, iar 10% se afla in faza de repaus. O data la 2-3 luni, firele de par care s-au aflat in repaus cad si permit altora sa creasca, astfel regenerandu-se podoaba capilara. Cresterea cantitatii de hormoni secretati in organism in timpul sarcinii impiedica caderea parului aflat in faza de repaus, insa dupa nastere, nivelul hormonal revine la valorile normale, ceea ce inseamna ca parul revine la ciclul normal.

Asadar, toate firele de par care ar fi trebuit sa cada in timpul sarcinii insa nu au facut-o din cauza schimbarilor hormonale, vor cadea in primele luni dupa sarcina. Ceea ce inseamna ca aceasta cadere a parului este temporara si nu e nevoie de tunderea podoabei capilare.

Dupa nastere, 60% din firele de par pe care le ai in cap pot intra in faza de repaus, pentru ca apoi sa cada. Caderea parului se opreste dupa cateva luni, iar firele de par se regenereaza si proaspata mamica isi va recapata podoaba capilara de dinainte de nastere.

 

 

Alte probleme care ar putea cauza caderea parului la femei

Caderea parului ar putea fi declansata de orice alta problema care ar putea cauza un dezechilibru al nivelului de estrogen din organism:

  • Oprirea administrarii pilulelor contraceptive
  • Avortul
  • Intreruperea de sarcina
  • Dezechilibrele hormonale

Cum previi si tratezi caderea parului in timpul sarcinii si dupa nastere

Exista o serie de lucruri pe care le poti face pentru a preveni, dar si pentru a ameliora caderea parului cauzata de sarcina si schimbarile hormonale ce se petrec datorita acesteia.

  • Discuta cu medicul care iti monitorizeaza sarcina despre aceasta problema – acesta este cel in masura sa depisteze daca este vorba despre deficit de minerale sau vitamine ori daca este normal.
  • Evita coafurile precum coada de cal, impletiturile sau buclele, care iti agreseaza parul si faciliteaza caderea acestuia.
  • Adopta o dieta bogata in fructe si legume, care contin flavonoizi si antioxidanti ce ofera protectie foliculilor de par si stimuleaza cresterea parului.
  • Foloseste un sampon si un balsam de par care contine biotina si siliciu.
  • Daca iti usuci parul cu foehnul, seteaza temperatura minima.
  • Nu iti peria parul atunci cand e ud intrucat acesta este mai fragil si se va rupe cu usurinta.
  • Maseaza-ti scalpul cu miscari delicate atunci cand iti speli podoaba capilara, pentru a stimula circulatia sanguina la nivelul radacinilor firelor de par.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0