Scaunul bebeluşului: când trebuie să ne îngrijorăm?

Scaunul bebelușului reprezintă un factor foarte important atunci când vine vorba despre sănătatea celui mic. Frecvența, cantitatea, culoarea, consistența, mirosul și, uneori, textura, toate aceste caracteristici pot conta foarte mult în identificarea unei posibile afecțiuni tăcute. 

Totodată, specialiștii recomandă părinților să fie mereu atenți la scaunul bebelușului, mai ales la posibilele diferențe și variații ce pot apărea de la un scaun la altul. În acest fel, se pot preveni diverse afecțiuni în timp util. 

Cel mai important lucru de reținut este că există numeroase variații în ceea ce privește scaunul celui mic, și nu doar de la un bebeluș la altul, ci și de la un moment al zilei la altul, pentru același bebeluș. De exemplu, un bebeluș poate avea scaunul mai deschis la culoare, altul poate avea un tranzit mult mai activ, etc. Pentru că există atât de multe descrieri diferite ale scaunului la bebeluși, te poți îngrijora destul de ușor. Cu toate acestea, e bine de știut că majoritatea variațiilor sunt normale. 

Prin urmare, ce e cu adevărat important este să știi cum să identifici un scaun anormal și să apelezi la medic din timp. Iată principalele caracteristici la care trebuie să fii mereu atentă. 

1. Frecvența

Frecvența este o caracteristică pe cât de importantă, pe atât de diferită de la un micuț la altul. Medicii sunt de părere, însă, că nu frecvența ar trebui să conteze neapărat, cât următoarele două aspecte:

-    Dacă scaunul bebelușului este moale și dens
-    Dacă bebelușul nu manifestă durere atunci când defechează

Bebelușii hrăniți la sân au tendința să iasă mai des, mai ales în primele zile de la naștere, dar chiar și aceștia pot avea scaune neregulate. Dacă cel mic nu plânge sau nu manifestă alte semne de durere, iar scaunul este unul normal, nu există niciun motiv de îngrijorare. 

2. Cantitatea 

În mod asemănător cu frecvența, cantitatea poate fi, de asemenea, extrem de diferită de la un bebeluș la altul. Cu toate acestea, există anumite afecțiuni rare care pot reduce sau chiar preveni tranzitul normal al scaunului. Așadar, un tranzit foarte încetinit al scaunului poate sugera anumite probleme medicale și este recomandat să mergi la medicul pediatru.

După primele zile de viață, cantitatea de scaun este, de obicei, direct corelată cu cantitatea de lapte consumată de bebeluș. Dacă remarci că acest lucru nu este valabil în cazul copilașului tău, nu trebuie să te îngrijorezi, ci doar să fii atentă la cum se comportă micuțul. Dacă se dezvoltă în mod normal, pare mulțumit și manifestă alte simptome, e posibil ca această discrepanță să nu fie relevantă. 

3. Culoarea

În primele câteva zile de la naștere, scaunul bebelușului poate fi compus, în principal, din meconiu. Acesta este scaunul negru și lipicios pe care bebelușul îl produce cât timp se află în uter. După câteva zile, scaunul începe să se schimbe și să capete o culoare apropiata de cea normală. 

De multe ori, părinții sunt preocupați de culoarea scaunului celui mic, mai ales dacă acesta este verde sau maroniu închis. Din fericire, aceste culori nu indică o problemă. Singurele situații în care culoarea scaunului poate ridica motive de îngrijorare este atunci când scaunul este negru, roșu sau alb. 

Scaunul roșu sugerează o sângerare, care poate apărea de la o alergie la proteina din lapte sau alta problemă de sănătate, cum ar fi hemoroizi sau fisuri anale. 

Scaunul negru poate indica un sânge mai vechi, dintr-o sursă aflată în tractul gastrointestinal sau din cauza unor sângerări esofagiene. 

Scaunul alb sau gri poate semnala o problemă de ficat. Bebelușii cu afecțiuni ale ficatului au, de obicei, pielea gălbuie. Este important să mergi de urgență la medic dacă micuțul are scaunul de această culoare. 

4. Consistența

Odată ce scaunele cu meconiu se termină, bebelușul va avea un scaun normal, de culoare maronie sau gălbuie. În timp, scaunul celui mic va deveni din ce în mai apropiat, în toate caracteristicile, de scaunul unui adult. 

Bebelușii hrăniți la sân au, de regulă, scaunul mai moale, în timp ce bebelușii hrăniți cu formulă de lapte au scaunul mai ferm. 

Scaunul fluid poate sugera faptul că cel mic nu absoarbe în mod eficient nutrienții din alimentație, iar acest lucru se poate întâmpla dacă bebelușul este alergic la proteina din lapte sau dacă suferă de anumite afecțiuni. O altă cauză, destul de frecventă, pentru scaunul apos, este o infecție la nivelul tractului gastrointestinal. Acest tip de infecție este, de obicei, de natură virală și trece fără tratament medicamentos, însă bebelușul se poate deshidrata pe durata infecției. 

Scaunele foarte tari pot indica o constipație, care poate fi cauzată de o problemă medicală sau de ceva mai puțin periculos, cum ar fi o formulă de lapte mai puțin prielnică pentru cel mic. Medicul îți poate recomanda, în acest caz, un laxativ ușor pentru bebeluși.

Nu în ultimul rând, dacă remarci prezența mucusului în scaunul celui mic, este posibil să fie vorba despre o infecție sau o problemă de digestie. Vorbește cu medicul pediatru dacă scaunul bebelușului prezintă mucus. 

5. Mirosul

În primele zile de viață, scaunul bebelușului nu prezintă un miros aparte. Pe măsură ce tractul gastrointestinal este colonizat cu bacterii, formându-se microbiomul intestinal, scaunul celui mic începe să devină mirositor. Acesta este un proces normal și nu trebuie să te îngrijorezi. 

Bebelușii hrăniți la sân nu au, de obicei, un scaun puternic mirositor, în timp ce bebelușii hrăniți cu formulă de lapte pot avea un scaun mai intens din acest punct de vedere. 

În anumite cazuri, scaunul extrem de puternic mirositor poate fi un indicator pentru o absorbție inadecvată a nutrienților din alimentație. Dacă cel mic nu manifestă, însă, niciun alt simptom, iar culoarea și consistența scaunelor sunt normale, nu trebuie să te îngrijorezi. 

6. Textura

De obicei, textura scaunului nu semnalează o problemă anume, dar trebuie să fii atentă la felul în care se simte bebelușul. Toți copilașii fac grimase sau se înroșesc la față atunci când defechează, mai ales în primele luni de viață. Dacă cel mic plânge în timpul scaunului, de fiecare dată, este recomandat să vorbești despre acest lucru cu medicul pediatru, pentru că poate fi vorba despre o problemă de sănătate.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - What Your Newborn's Poop Tells You About Their Health
https://www.healthline.com/health/parenting/newborn-poop 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0