Poți să rămâi însărcinată în timpul menstruației?

Dacă dorești să rămâi însărcinată, este important să îți urmărești ciclul menstrual pentru a ști când sunt cele mai fertile zile în care poți concepe mai ușor. Dacă nu îți dorești o sarcină, ai grijă să folosești metode contraceptive chiar și în perioada menstruației, pentru că un mit comun în privința acestui subiect este că o femeie nu poate rămâne însărcinată în timpul menstruației. Deși șansele unei sarcini sunt mai mici în zilele respective, acestea nu sunt nule.

Deși este posibil să rămâi însărcinată dacă faci sex în timpul menstruației, șansele sunt mai scăzute în această perioadă. Totuși, spermatozoizii pot supraviețui în corpul femeii pentru câteva zile, iar dacă ovulația survine în curând după menstruație, există posibilitatea de a rămâne însărcinată. Concret, dacă ciclul menstrual este scurt (de exemplu, de 21 de zile), iar menstruația este lungă (de exemplu, 7 zile), există o posibilitate mai mare de a rămâne însărcinată dacă faci sex în ultimele zile ale menstruației, deoarece ovulația poate avea loc în curând după aceea.

Pentru a evita o sarcină nedorită, este important să folosești metode contraceptive eficiente, chiar și în timpul menstruației. Metodele contraceptive precum prezervativele oferă o protecție mai bună împotriva sarcinii și, în plus, pot ajuta la prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce este ciclul menstrual?

Ciclul menstrual reprezintă seria lunară de modificări prin care trece corpul unei femei în pregătirea pentru posibilitatea unei sarcini. Ciclul menstrual, care se calculează din prima zi a menstruației până în prima zi a următoarei menstruații, nu este același pentru fiecare femeie. Acesta poate fi regulat, adică poate să aibă aproximativ aceeași durată în fiecare lună, sau poate să fie neregulat.

Menstruația poate apărea la fiecare 21 până la 35 de zile și poate dura două până la șapte zile. În primii câțiva ani după începerea menstruației, ciclurile lungi sunt frecvente - menstruația vine și la 32-35 de zile. Cu toate acestea, ciclurile menstruale tind să se scurteze și să devină mai regulate pe măsură ce femeia înaintează în vârstă. 

Ciclul menstrual durează de regulă, 28 de zile - cum spuneam, în tinerețe poate dura până la 35. O femeie ovulează, de obicei, în jurul zilei 14, dar ar putea fi în jurul zilelor 12 sau 13. Ovulația poate varia în funcție de ciclul menstrual al femeii. Unele femei au un ciclu mai lung de aproximativ 35 de zile, ceea ce înseamnă că ovulația ar avea loc în jurul zilei 21. Femeile cu un ciclu mai scurt, cum ar fi de 21 de zile, pot avea ovulația în jurul celei de-a șaptea zi a ciclului menstrual.

Ce este ovulația?

Ovulația este un proces fiziologic care se produce în corpul unei femei în timpul ciclului menstrual, care are mai multe etape. Ciclul menstrual este împărțit în două faze principale - faza foliculară și faza luteală. Ovulația are loc în mijlocul ciclului, între aceste două faze. Acesta este momentul în care un ovul matur este eliberat dintr-unul dintre ovare și este pregătit pentru fertilizare de către un spermatozoid.

Ovulația înseamnă, deci, că, din punct de vedere fizic, poți rămâne însărcinată. În prima jumătate a ciclului menstrual, nivelurile de estrogen cresc, făcând mucoasa uterină să se îngroașe. Această mucoasă va fixa un ovul fertilizat, adică un embrion, dacă rămâi însărcinată. Pe măsură ce mucoasa crește, un ovul din unul dintre ovare începe să se maturizeze. 

În fiecare lună, aproximativ în ziua a 14-a a unui ciclu mediu de 28 de zile, unul dintre ovare eliberează un ovul pentru fertilizare, proces numit ovulație. În același timp, modificările hormonale pregătesc uterul pentru sarcină. Ovulul călătorește prin una dintre trompele uterine până la uter. Sarcina apare dacă ovulul este fertilizat de o celulă spermatozoidă și se atașează de peretele uterin. Dacă ovulul nu este fertilizat, deci nu ești însărcinată, acesta se rupe, nivelul hormonilor scade și mucoasa îngroșată a uterului este eliminată - iar aceasta reprezintă menstruația. 

Cea mai bună perioadă pentru a rămâne însărcinată se numește „fereastra fertilă”

Cea mai fertilă perioadă a unei femei, adică momentul când este cel mai probabil să rămână însărcinată, este atunci când are loc ovulația, fapt care se întâmplă, de obicei, la mijlocul ciclurilor menstruale. În timpul ciclului menstrual obișnuit al femeii, există șase zile în care este mai probabil ca actul sexual cu ejaculare în vagin să ducă la sarcină.

„Fereastra fertilă” nu este sigură

Această „fereastră fertilă” cuprinde cele cinci zile de dinaintea ovulației și ziua ovulației în sine. La fel cum ziua ovulației variază de la un ciclu menstrual la altul, la fel și momentul celor șase zile fertile, diferă. Pentru că nu există metode sigure pentru a ști de dinainte când se produce ovulația, prezicerea „ferestrei fertile” este, de asemenea, nesigură.

Contactul sexual în timpul celei mai fertile perioade nu este suficient pentru a și rămâne însărcinată. Sarcina depinde de viabilitatea spermatozoizilor și a ovulului, de receptivitatea uterului și de alți factori care variază foarte mult de la un cuplu la altul. În cele șase zile fertile ale fiecărui ciclu menstrual, probabilitatea de concepție este cea mai mică în prima zi. Acest lucru este cel mai relevant pentru primele zile ale ciclului menstrual, care sunt, de asemenea, cele mai susceptibile de a fi cea mai timpurie și cea mai puțin fertilă zi a „ferestrei fertile” .

Ghidurile clinice actuale care oferă informații despre zilele potențial fertile ale unei femei s-au bazat pe două ipoteze și anume că ovulația are loc cu 14 zile înainte de următoarea menstruație și că femeile sunt fertile cu câteva zile înainte și după ovulație, ceea ce ar însemna că în cazul unui ciclu menstrual obișnuit care durează 28 de zile, cele mai fertile zile ar fi între zilele 10 și 17 ale ciclului menstrual și că cea mai fertilă perioadă se extinde înainte și după ovulație. 

Majoritatea femeilor nu au „fereastra fertilă” în ziua 14

Cu toate acestea, presupunerile nu sunt cele mai corecte, deoarece doar un procent mic de femei ovulează exact cu 14 zile înainte de apariția următoarei menstruații. Într-un studiu ceva mai vechi, s-a arătat că dintre cele 69 de femei ce au avut cicluri de 28 de zile, ovulația a avut loc cu 14 zile înainte de următoarea menstruație în doar 10% dintre cazuri, ia cea mai fertilă perioadă poate a apărut fie mult mai devreme fie mai târziu într-un ciclu menstrual față de cum au sugerat ghidurile clinice. În plus, momentul pentru acea „ferestră fertilă” este și mai puțin previzibil pentru femeile cu cicluri mai puțin regulate, adică adolescentele și femeile în perimenopauză.

Așadar, studiul amintit a demonstrat că momentul „ferestrei fertile” este foarte variabil, chiar și în rândul femeilor care își consideră ciclurile menstruale regulate: se pare că mai mult de 70% dintre femei se află în „fereastra fertilă” înainte de ziua 10 sau după ziua 17 a ciclului menstrual. 

De asemenea, femeile ar trebui să fie conștiente de faptul că nicio metodă calendaristică nu este complet eficientă dacă nu vrei să rămâi însărcinată. Nu există un moment complet sigur al lunii în care poți să ai un contact sexual neprotejat și să nu riști să rămâi însărcinată. Există, însă, momente pe perioada ciclului menstrual în care șansele de a rămâne însărcinată sunt cu mult mai mari.

Conform Serviciului Național de Sănătate Britanic (NHS), se poate să rămâi însărcinată chiar și în cazul unui act sexual care are loc imediat după terminarea menstruației, deși este foarte puțin probabil. Ce este important de reținut este faptul că spermatozoizii pot supraviețui uneori în organism până la 7 zile după contactul sexual. Acest lucru înseamnă că, dacă a existat ejaculare în vagin și nu ai folosit metode contraceptive, este posibil să rămâi însărcinată la scurt timp după menstruație, dacă ovulezi devreme, mai ales dacă ai un ciclu menstrual scurt în mod natural.

Ce să faci dacă vrei să obții o sarcină mai repede?

Obținerea unei sarcini poate varia de la un cuplu la altul, iar procesul poate fi influențat de diverși factori. Dacă încerci să rămâi însărcinată, iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta:

Contacte sexuale regulate în perioada fertilă

Așa cum am discutat, întreținerea unui program regulat de activitate sexuală în timpul perioadei fertile (cu câteva zile înainte, dar și în timpul și după ovulație) poate crește șansele de a concepe.

Stil de viață sănătos

Menținerea unui stil de viață sănătos poate contribui la fertilitate. Aceasta include o alimentație bazată de ingrediente hrănitoare (legume, fructe, carne slabă etc.), nu pe produse de la fast-food și patiserie, activitate fizică regulată, evitarea consumului excesiv de alcool și renunțarea la fumat.

Evitarea stresului excesiv

Stresul poate afecta negativ hormonii implicați în reproducere, așa că gestionarea stresului poate avea un impact pozitiv asupra șanselor de concepție.

Consultarea unui specialist

Dacă nu reușești să rămâi însărcinată după o perioadă anume (de obicei, un an pentru cuplurile sub 35 de ani și 6 luni pentru cuplurile peste 35 de ani), este recomandat să mergi împreună cu partenerul la un specialist în fertilitate pentru evaluare și sfaturi personalizate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Can I get pregnant just after my period has finished?
https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/can-i-get-pregnant-just-after-my-period-has-finished/
Cleveland Clinic - Ovulation 
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/23439-ovulation

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0