Greata in sarcina: ce sa faci dimineata pentru a preveni senzatia de rau?

Senzația de rău de dimineață este, de cele mai multe ori, „vestitorul” sarcinii. Aceasta este mai accentuată în primele trei luni de sarcină și se manifestă prin simptome precum greață, vărsături și sensibilitate puternică la anumite mirosuri, fie ele de mâncare, băutură, parfumuri sau fum de țigară. Să vedem de ce apare această greață în sarcină și ce se poate face pentru a o gestiona.

Cauzele care determină declanșarea senzației de rău de dimineață în primul trimestru de sarcină sunt dereglările hormonale puternice care se petrec în organism. Dacă îți formezi o rutină de dimineață adecvată, această senzație de rău va fi diminuată în prima parte a zilei. Important este să faci tot posibilul să previi senzația imediat ce deschizi ochii. Iată de ce apar grețurile matinale, ce să faci ca să le combați și când acestea pot fi ceva mai grav precum Hyperemesis gravidarum sau sarcina toxică.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Din ce cauze apare greața în sarcină?

Senzația de rău în sarcină este provocată de schimbările hormonale. În timpul sarcinii, organismul unei femei trece printr-o serie de schimbări hormonale majore. Creșterea nivelului de hormoni precum hCG (gonadotropina corionică umană) și estrogeni poate afecta centrul de vărsături din creier și poate contribui la apariția grețurilor.

Schimbările hormonale pot afecta și musculatura sistemului digestiv, ceea ce duce la relaxarea sfincterului esofagian inferior. Aceasta poate permite acidului gastric să se întoarcă în esofag, cauzând senzația de arsură și greață.

Multe femei însărcinate dezvoltă o sensibilitate crescută la mirosuri. Anumite mirosuri sau arome care nu ar fi fost deranjante înainte de sarcină pot provoca greață sau vărsături în timpul sarcinii. Stresul și oboseala pot agrava greața în timpul sarcinii; sarcina în sine poate fi o perioadă stresantă, iar lipsa de odihnă poate face simptomele să fie mai intense.

De asemenea, unele femei pot dezvolta greață în timpul sarcinii ca urmare a anxietății sau a preocupărilor legate de sarcină și de viitorul lor copil.

Ce să faci dimineața pentru a preveni senzația de rău din timpul sarcinii?

Iată câteva măsuri pe care le poți testa pentru a ține sub control greața în sarcină:

Trezește-te numai când te simți complet odihnită

Deși acest lucru poate să nu fie realizabil în toate zilele, caută ca, în general, să nu te trezești dacă simți că nu te-ai odihnit suficient. Somnul odihnitor te va face să te simți bine, prevenind senzația de rău de dimineață specifică lunilor de sarcină.

Ridică-te din pat încet, fără să îți bruschezi corpul

După ce te trezești, nu te ridica brusc din pat. Mișcă-te mai lent, pentru a permite organismului să se adapteze poziției verticale a corpului, prevenind astfel amețelile care pot fi urmate de greață.

Alege cu atenție alimentele consumate la micul dejun

Cofeina, alimentele grase și condimentate pot declanșa starea de rău, grețurile și vărsăturile, așa că ar fi bine să le eviți, mai ales la prima masă a zilei. Totuși, trebuie să mănânci ceva pentru că greață este accentuată de senzația de foame. Unele femei spun că le ajută ca, imediat ce se trezesc, să mănânce o bucățică de pâine prăjită sau un covrigel sărat sau un biscuit. Poți să îți pui de seara pe noptieră o astfel de mică gustare pe care să o consumi imediat ce deschizi ochii și vezi dacă funcționează și în cazul tău pentru a te scăpa de grețurile de dimineață.

Gustările mici, pe bază de proteine, precum untul de arahide întins pe pâinea prăjită, dar și fructele bogate în potasiu precum bananele, estompează stările de rău care apar dimineața în timpul sarcinii. Dacă greața este foarte agresivă încă de dimineață, consumă la micul dejun un cartof copt, întrucât reduce aciditatea și te face să te simți mai bine.

Evită să folosești telefonul, dar și computerul

Mișcările continue aproape insesizabile ale imaginilor de pe ecranul telefonului, dar și de pe ecranul computerului îți pot declanșa sau accentua stările de rău de dimineață în timpul sarcinii. Dacă nu ai încotro și trebuie, totuși, să lucrezi la computer dimineața, alege o imagine pentru desktop în nuanțe de roz pal sau bej, care îți va solicita mai puțin ochii.

Hidratează-te înainte de a te ridica din pat

Hidratarea este esențială pentru starea ta de bine, mai ales în cele 9 luni de sarcină. Greață în sarcină se accentuează pe măsură ce corpul se deshidratează.

Folosește proprietățile antivomitive ale ghimbirului

Ghimbirul este unul dintre remediile naturale pentru greață: acesta calmează durerile de stomac și estompează senzația de greață. Proprietățile sale antivomitive au fost confirmate de studiile făcute de specialiști, așa că poți consuma fie ceai de ghimbir dimineață, fie poți adăuga o felie de ghimbir în paharul de apă sau în ceaiul pe care îl bei la micul dejun, iar astfel ai șanse mari să alungi grețurile matinale.

Îmbracă haine confortabile

Hainele mulate pot agrava simptomele sezației de rău de dimineață, așa că ar trebui să te îmbraci cu haine comode, care să nu pună presiune pe zona abdominală. Important este să îți monitorizezi organismul și să îți analizezi stările, astfel încât să știi cum să procedezi pentru a le preveni.

Alte idei care te pot ajuta să ții în frâu greața în sarcină

  • Ia mese mici, mai des. Poate fi de ajutor să mănânci porții mici, de alimente simple, bogate în carbohidrați și sărace în grăsimi (cum ar fi pâinea prăjită, orezul, biscuiții sărați).
  • Bea lichidele cu o jumătate de oră înainte sau după o masă, nu în timpul mesei.
  • Bea cantități mici de lichide în timpul zilei, pentru a evita în acest mod deshidratarea.
  • Mănâncă orice simți că ai poftă, ori de câte ori simți că poți mânca, dar în cantități moderate.
  • Deschide ferestrele la bucătărie când gătești sau roagă pe altcineva să gătească și evită să stai în încăpere dacă mirosul te deranjează și apare senzația de rău.
  • Odihnește-te cât de bine poți noaptea și dormi în reprize scurte în timpul zilei.
  • Evită locurile calde, pentru că dacă simți că ai bufeuri, această neplăcere se adaugă la senzația de greață.
  • Pentru a calma greața în sarcină, încearcă să miroși lămâie sau ghimbir, bea puțină limonadă sau mănâncă puțin pepene roșu (dacă ai în casă).
  • Caută să faci în fiecare zi o formă de mișcare adecvată sarcinii, în măsura posibilităților.

Când e cazul să îți suni medicul ginecolog dacă te confrunți cu greața în sarcină?

Răul de dimineață în timpul sarcinii poate varia de la o femeie la alta, atât în ceea ce privește severitatea, cât și în ceea ce privește momentul apariției. Majoritatea femeilor experimentează greața în primul trimestru, dar pentru unele poate persista pe tot parcursul sarcinii. 

Totuși, dacă te confrunți cu stări de greață excesivă și vărsături, care te împiedică să mănânci orice sau să reții alimentele în organism, ia legătura cu medicul tău. La fel, contactează-l și dacă vărsăturile sunt însoțite de durere sau febră. De asemenea, e cazul să ceri sfatul medicului dacă greața și vărsăturile persistă și în trimestrul 2 de sarcină (după săptămâna a 12‑a).

Greața în timpul sarcinii poate avea legătură cu vreo boală?

Greața în sarcină este, cum spuneam, o reacție comună și naturală a corpului la schimbările hormonale și la alte modificări fiziologice specifice sarcinii. Cu toate acestea, în anumite cazuri, greața severă și persistentă în timpul sarcinii poate fi asociată cu o stare numită Hyperemesis gravidarum sau sarcina toxică.

Aceasta poate duce la deshidratare și pierdere semnificativă în greutate. Factorii de risc pentru hiperemesis gravidarum includ istoric familial de Hyperemesis gravidarum, sarcini multiple (gemeni, tripleți etc.), afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi boala tiroidiană sau diabetul zaharat, niveluri ridicate de hormoni hCG (gonadotropina corionică umană).

Simptomele și severitatea lor pot varia de la o femeie la alta, dar în general acestea sunt: greață severă, care poate apărea în orice moment al zilei și nu este legată de alimentație, vărsături frecvente, care duc la deshidratare și pierdere în greutate și afectarea calității vieții - starea poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții femeilor însărcinate, deoarece acestea se pot simți epuizate și incapabile să funcționeze normal în activitățile zilnice.

Sarcina toxică poate necesita tratament medical pentru a controla simptomele și pentru a preveni complicațiile. Tratamentul poate implica administrarea de lichide intravenoase pentru a preveni deshidratarea, administrarea de medicamente antiemetice (care reduc greața și vărsăturile), și, în unele cazuri, spitalizare.

Hidratare

Administrarea de lichide intravenoase pentru a corecta deshidratarea și pentru a restabili echilibrul electrolitic este adesea necesară.

Medicamente antiemetice

Medicamentele care reduc greața și vărsăturile pot fi prescrise pentru a ajuta la controlarea simptomelor. Exemple de astfel de medicamente includ ondansetronul, metoclopramidul și combinația de doxilamină-piridoxină.

Nutriție suplimentară

Nutriția intravenoasă poate fi necesară în cazurile severe de Hyperemesis gravidarum pentru a asigura aportul adecvat de nutrienți.

Odihnă și sprijin emoțional

Odihna adecvată și sprijinul emoțional din partea familiei și apropiaților sunt importante pentru femeile gravide care au această problemă, deoarece starea poate fi una extrem de epuizantă și stresantă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Vomiting and morning sickness
https://www.nhs.uk/pregnancy/related-conditions/common-symptoms/vomiting-and-morning-sickness/
Cleveland Clinic - Morning Sickness 
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16566-morning-sickness-nausea-and-vomiting-of-pregnancy

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0