

Ce sa faci dimineata pentru a preveni senzatia de rau din sarcina
Ce sa faci dimineata pentru a preveni senzatia de rau din sarcina
Ce sa faci dimineata pentru a preveni senzatia de rau din sarcina
Senzatia de rau de dimineata este, de cele mai multe ori, "vestitorul" sarcinii. Acesta este mai accentuat in primele trei luni de sarcina si se manifesta prin simptome precum greata, varsaturi si sensibilitate puternica la anumite mirosuri, fie ele de mancare, bautura, parfumuri sau fum de tigara.
Cauzele care determina declansarea senzatiei de rau de dimineata in primul trimestru de sarcina sunt dereglarile hormonale puternice ce se petrec in organism.
Daca iti formezi o rutina de dimineata adecvata, senzatia de rau specifica sarcinii va fi diminuata in prima parte a zilei. Important este sa faci tot posibilul sa previi senzatia imediat ce deschizi ochii.
Ce trebuie sa faci dimineata pentru a preveni senzatia de rau din timpul sarcinii
Trezeste-te numai cand te simti complet odihnita – nu te stradui sa te trezesti daca simti ca nu te-ai odihnit suficient. Somnul odihnitor te va face sa te simti bine, prevenind senzatia de rau de dimineata specifica lunilor de sarcina.
Ridica-te din pat incet, fara sa iti bruschezi corpul – dupa ce te trezesti, nu te ridica brusc din pat. Fa miscarile lent, pentru a permite organismului sa se adapteze pozitiei verticale a corpului, prevenind astfel ametelile care pot fi urmate de greata.
Alege cu atentie alimentele consumate la micul dejun – cofeina, alimentele grase si condimentate pot declansa starea de rau, greturile si varsaturile, asa ca ar trebui sa le eviti, mai ales la prima masa a zilei. Totusi, trebuie sa mananci ceva pentru ca greata este accentuata de senzatia de foame.
Gustarile mici, pe baza de proteine, precum untul de arahide intins pe painea prajita, dar si fructele bogate in potasiu precum bananele, estompeaza starile de rau ce apar dimineata in timpul sarcinii. Daca greata este foarte agresiva inca de dimineata, consuma la micul dejun un cartof copt, intrucat reduce aciditatea si te face sa te simti mai bine.
Evita sa folosesti telefonul, dar si computerul – miscarile continue aproape insesizabile ale imaginilor de pe ecranul telefonului, dar si de pe ecranul computerului iti pot declansa sau accentua starile de rau de dimineata in timpul sarcinii. Daca nu ai incotro si trebuie, totusi, sa lucrezi la computer, alege o imagine pentru desktop in nuante de roz pal sau bej, care va solicita mai putin ochii.
Hidrateaza-te inainte de a te ridica din pat – hidratarea este esentiala pentru starea ta de bine, mai ales in cele 9 luni de sarcina. Greata matinala se accentueaza pe masura ce corpul se deshidrateaza.
Foloseste proprietatile antivomitive ale ghimbirului – ghimbirul calmeaza durerile stomacale si estompeaza senzatia de greata. Proprietatile sale antivomitive au fost confirmate de studiile facute de specialisti, asa ca poti consuma fie ceai de ghimbir dimineata, fie poti adauga o felie de ghimbir in paharul de apa sau in ceaiul pe care il bei la micul dejun, iar astfel vei alunga greturile matinale.
Imbraca haine confortabile – hainele mulate pot agrava simptomele sezatiei de rau de dimineata, asa ca ar trebui sa te imbraci cu haine comode, care sa nu puna presiune pe zona abdominala.
Important este sa iti monitorizezi organismul si sa iti analizezi starile, astfel incat sa stii cum sa procedezi pentru a le preveni.
Cateva reguli de care sa tii cont, ca sa previi greturile in sarcina
• Ia mese mici, mai des. E bine sa mananci portii mici, de alimente simple, care sunt bogate in carbohidrati si sarace in grasimi (cum ar fi painea, orezul, crackersii si pastele).
• Bea lichide cu o jumatate de ora inainte sau dupa o masa, dar nu consuma lichidele la mese.
• Bea cantitati mici de lichide in timpul zilei, pentru a evita in acest mod deshidratarea.
• Mananca orice simti ca ai pofta, ori de cate ori simti ca poti manca.
• Roaga pe cineva sa gateasca pentru tine. Deschide ferestrele la bucatarie sau evita sa stai in incapere daca mirosul te deranjeaza si apare senzatia de rau.
• Odihneste-te bine si dormi in reprize scurte in timpul zilei.
• Evita locurile calde, pentru ca daca simti ca ai bufeuri, aceasta se adauga la senzatia de greata.
• Pentru a calma greata, incearca sa mirosi lamaie sau ghimbir, bea putina limonada sau mananca putin pepene rosu (daca ai in casa).
• Fa miscare.
Cand e cazul sa iti suni medicul ginecolog
Daca te confrunti cu stari de greata excesiva si varsaturi, care te impiedica sa mananci sau sa retii alimentele in organism, suna-ti medicul. La fel, contacteaza-l si daca varsaturile sunt insotite de durere sau febra. Daca greata si varsaturile persista si in al doilea trimestru de sarcina (dupa saptamana a 12-a), e cazul sa iei legatura cu medicul tau.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/morning-sickness-during-pregnancy/
- National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/morning-sickness-nausea/