Cele mai importante investigatii pentru o gravida

Chiar daca testul de sarcina pe care ti l-ai facut acasa ti-a adus vestea mult visata, prima vizita la medicul ginecolog trebuie sa aiba loc cat mai repede si va include si prima ecografie transvaginala care confirma sarcina si, in principal, pozitionarea intrauterina - mai precis, se elimina posibilitatea unei sarcini extrauterine.

analize teste obligatori sarcina

Programul de vizite si analize

Urmeaza apoi un program de monitorizare medicala de care este foarte bine sa tii seama si pe care il vei primi de la medic. Aceasta monitorizare prin vizite la specialistul in medicina materno-fetala nu reprezinta o pierdere de timp sau aruncarea de bani pe fereastra. Prin termenele stabilite de medic, se vizeaza identificarea precoce si managementul eficient al sarcinilor cu risc, care pot aparea la orice gravida, indiferent de varsta, greutate, istoric patologic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un exemplu ar fi numeroasele cazuri de trombofilie depistate in ultimii ani sau preeclampsia. In plus, in afara de consultul clinic, explorarea ecografica in sarcina constituie astazi componenta de baza a managementului sanatatii materno-fetale, o metoda deloc invaziva si extrem de pretioasa si detaliata. 

Asadar, se impune o prima ecografie de viabilitate fetala la 6-10 saptamani, la un specialist in medicina materno-fetala, se efectueaza datarea precisa a sarcinii, mai ales la femeile cu menstruatii neregulate. 

Urmatoarea vizita trebuie programata din timp in jurul a 11-14 saptamani de gestatie, cand se face o evaluare complexa materno-fetala pentru anomalii cromozomiale, precum sindromul Down, defecte structurale fetale majore si eventuala detectare a riscului de preeclampsie, care are drept consecinte restrictia de crestere fetala. 

O mica proportie va fi selectata ca avand risc inalt pentru complicatii ale sarcinii, iar aceste gravide vor avea un regim separat, de vizite mai frecvente.

La gravidele care nu prezinta riscuri, numarul urmatoarelor consultatii se va rezuma la trei: inca o vizita la 20 saptamani pentru evaluarea anatomiei bebelusului, evaluarea cresterii fetale si a riscului pentru nastere prematura; urmatoarea ar fi la 32-37 saptamani, tot pentru evaluarea statusului fetal si determinarea datei nasterii, si ultima vizita – la 39-41 saptamani, pentru ultimele discutii cu medicul inainte de nastere si evaluarea pozitiei si a metodei de nastere: naturala sau cezariana.

Sarcinile cu risc sau complicatii

Grupul de femei insarcinate cu risc crescut de complicatii va beneficia de o supraveghere intensiva a sarcinii, realizata de catre specialistul in medicina materno-fetala sau medicul obstetrician curent ori un specialist in patologia aferenta.

Acesta stabileste o strategie personalizata de monitorizare si investigatii sau chiar tratamente specifice posibile ca in cazul trombofiliei, diabetului de sarcina (gestational), la pacientele cu hipertensiune, hepatite infectioase de tip B sau C etc.
Vizitele se adreseaza atat patologiei fiecarui caz, dar si monitorizarii dezvoltarii particulare a fatului in conditiile date.

Prin diagnosticul precoce al anomaliilor congenitale si prin predictia precoce a preeclampsiei severe, a restrictiei de crestere fetala si a nasterii premature, se identifica cazurile complicate de sarcina sau avand risc inalt de complicatii grave.

Primele trei cauze de mortalitate si morbiditate neonatala pe care gravidele trebuie sa le cunoasca sunt anomaliile congenitale, restrictiile de crestere fetala intrauterine, precum cele din preeclampsia severa, si prematuritatea (nasterea prematura).

Consulta-te cu medicul tau inca de la prima vizita la cabinet, pentru a vedea care sunt cele mai potrivite si eficiente teste care identifica cu acuratete posibilele defecte grave genetice.

Ce este screeningul genetic si de ce este important

Este bine sa stii ca multe anomalii genetice pot fi diagnosticate inainte de nasterea bebelusului. Medicul tau iti poate recomanda sa faci anumite teste genetice in timpul sarcinii, mai ales daca tu si/sau partenerul tau aveti un istoric medical familial de afectiuni genetice si/sau ati avut in trecut un fat sau un bebelus cu o anomalie genetica.

Iata cateva exemple de afectiuni genetice care pot fi diagnosticate inainte de nastere: fibroza chistica, distrofia musculara Duchenne, hemofilia A, talasemia, anemia cu celule in secerea sau siclemia, boala polichistica renala, boala Tay-Sachs.

Ce includ metodele utilizate pentru screeningul afectiunilor genetice

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Metodele pe care medicul specialist le foloseste pentru testarea genetica in sarcina pot fi urmatoarele: ecografia (ultrasonografia), testul care determina Alfa-feto proteina sau testul de screening cu markeri multipli, testul de vilus corionic, amniocenteza, prelevarea unei mici mostre din sangele fetal din cordonul ombilical.

 

Bibliografie: Stanford Medicine - https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=common-tests-during-pregnancy-85-P01241

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0