

Placenta Praevia: definitie, simptome, cauze si complicatii
Placenta Praevia: definitie, simptome, cauze si complicatii
Placenta Praevia: definitie, simptome, cauze si complicatii
Placenta este o structura care se dezvolta in interiorul uterului, in timpul sarcinii, oferind oxigen si substante nutritive bebelusului. In unele cazuri, placenta nu este pozitionata corect si pot sa apara complicatii.
Placenta este cea care leaga mama de bebelus prin cordonul ombilical. In majoritatea sarcinilor, placenta creste si se ataseaza in partea superioara sau intr-o parte a uterului.
Insa placenta Praevia are loc atunci cand placenta unui bebelus acopera total sau partial colul uterin al mamei. Din pacate, placenta Praevia poate cauza sangerari severe in timpul sarcinii si in timpul travaliului.
Ce i se poate interzice mamei
Daca o femeie gravida are placenta Praevia, este posibil ca ea sa sangereze pe parcursul sarcinii si in timpul travaliului. Medicul ginecolog va recomanda femeii, in acest caz, sa evite activitatile care ar putea provoca unele contractii, inclusiv va interzice actul sexual, spalaturile vaginale, folosirea tampoanelor interne sau implicarea mamei in activitati care pot creste riscul de sangerare, cum ar fi alergatul, genuflexiunile si sariturile. Daca placenta Praevia nu se rezolva, viitoarea mama va avea nevoie de o operatie de cezariana pentru a aduce copilul pe lume.
Simptome in placenta Praevia
Sangerarea vaginala (cand sangele este colorat puternic), fara sa fie insotita de durere, in a doua jumatate a sarcinii, este principalul semn al placentei Praevia. Unele femei, totodata, au contractii. In cazul multor femei diagnosticate cu acest tip de placenta in stadii incipiente ale sarcinilor (cat mai la inceput), placenta Praevia se rezolva.
Pe masura ce uterul creste, el ar putea creste si distanta dintre colul uterin (cervix) si placenta. Cu cat placenta acopera mai mult colul uterin si cu cat ramane mai multe luni in timpul sarcinii deasupra colului, cu atat este mai putin probabil ca problema sa se rezolve de la sine.
Cand sa mergi la doctor
Daca ai sangerari vaginale in timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru de sarcina, suna-ti imediat medicul. Daca sangerarea este severa, cauta ingrijiri medicale de urgenta.
Cauzele in placenta Praevia
Cauza exacta a placentei Praevia nu este cunoscuta.
Factori de risc in placenta Praevia
Placenta Praevia este mai frecventa in randul femeilor care:
- au avut deja un copil;
- au cicatrici pe uter, cum ar fi cele de la o interventie chirurgicala anterioara, inclusiv o nastere cu ajutorul interventiei de cezariana, au avut un fibrom uterin indepartat si dilatatie si chiuretaj;
- au avut placenta Praevia si intr-o sarcina anterioara;
- cele care poarta in pantece mai mult de un singur fat;
- au 35 de ani sau peste acest prag;
- sunt de alta rasa (cu exceptia rasei albe);
- fumeaza;
- utilizeaza cocaina.
Complicatiile in cazul placentei Praevia
Daca ai placenta Praevia, medicul care se ocupa de sarcina ta te va monitoriza atat pe tine, cat si pe bebelusul tau, pentru a reduce riscurile acestor complicatii grave:
- Sangerari - poate fi vorba de o sangerare vaginala severa, care cel mai posibil pune viata mamei in pericol (intra in categoria hemoragiilor); aceasta sangerare sau hemoragie poate sa apara in timpul travalului, in timpul nasterii propriu-zise sau in primele cateva ore dupa nastere.
- Nasterea bebelusului inainte de termen - sangerarile severe sau grave pot necesita o operatie de cezariana, inainte ca bebelusul sa fi ajuns la termen.
Sursa foto: Shutterstock