Boala obrajilor palmuiti, o afectiune a copilariei mai putin cunoscuta

Boala obrajilor palmuiti, o afectiune a copilariei mai putin cunoscuta decat celelalte, este denumita si eritem infectios ori a cincea boala eruptiva.

Boala obrajilor palmuiti se manifesta prin eruptii cutanate la nivelul bratelor, mainilor si obrajilor. Cu toate ca este o boala care apare in special la copii, ea poate sa apara si la adulti, acestia avand de-a face cu manifestari mai agresive, mai ales daca au sistemul imunitar slabit.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In general, ea se vindeca de la sine in cel mult 3 saptamani si nu exista tratament care sa scurteze aceasta perioada. Tratamentul este simptomatic si se administreaza numai daca simptomele se agraveaza.

Cauze boala obrajilor palmuiti

Boala obrajilor palmuiti apare in urma infectiei cu Parvovirus B19. Acest virus se transmite pe cale aerogena, fiind raspandit prin intermediul salivei si al secretiilor respiratorii.

Perioadele in care aceasta boala este mai frecventa sunt iarna, primavara si inceputul verii. Copiii de gradinita sau cei din scoala generala sunt mai expusi riscului de a face aceasta afectiune, insa boala obrajilor palmuiti poate sa apara la oricine, in orice perioada a anului.

Simptome boala obrajilor palmuiti

Primele simptome ale bolii obrajilor palmuiti pot fi confundate cu manifestarile unei raceli.

Iata ce simptome are aceasta boala:

  • Dureri de cap
  • Oboseala
  • Febra (nu foarte mare)
  • Durere in gat
  • Greata
  • Congestie nazala
  • Rinoree (secretii nazale)
  • Stare generala de rau
  • Iritatie rosie care apare pe obraji, dar se poate intinde si pe brate, picioare si trunchi – aceasta iritatie apare la cateva zile dupa celelalte simptome
  • Dureri articulare – acestea apar doar la adulti.

Diagnostic boala obrajilor palmuiti

Medicul poate identifica aceasta boala, de regula, prin simpla observare a iritatiei cutanate. In cazul in care nu apare eruptia cutanata, medicul poate identifica aceasta boala prin analize de sange.

Tratament boala obrajilor palmuiti

Avand in vedere ca este cauzata de un virus, aceasta boala nu poate fi tratata cu antibiotice, despre care stim ca ucid bacteriile.

In cele mai multe cazuri, boala are o forma blanda, si se vindeca de la sine in cateva saptamani, fara tratament medicamentos.

Pentru reducerea febrei si a durerilor articulare, se poate folosi paracetamol. Aspirina este contraindicata in asemenea situatii.

Daca cel mic acuza prurit (mancarimi), se pot folosi anumite unguente sau creme pentru ameliorarea acestui simptom neplacut.

Remedii pentru boala obrajilor palmuiti

Eliminarea virusului poate dura de la una la trei saptamani. In aceasta perioada, pacientul trebuie sa se odihneasca, astfel incat sistemul imunitar sa aiba putere pentru a combate infectia virala.

Organismul copilului bolnav poate fi ajutat prin hidratarea intensiva cu lichide precum apa, ceaiuri sau supe.

Copilul se poate intoarce la scoala dupa ce eruptia cutanata dispare, intrucat incepand din acel moment nu mai este contagios, ceea ce inseamna ca nu mai exista riscul de a infecta alti copii cu care interactioneaza.

Complicatii boala obrajilor palmuiti

Copiii care au sistemul imunitar compromis din cauza unor afectiuni precum cancerul sau SIDA pot avea complicatii din cauza acestei boli. Anemia severa este una dintre aceste complicatii si necesita spitalizarea copilului pentru tratament.

In timpul sarcinii, mai ales pana la jumatatea acesteia, aceasta boala poate cauza probleme fatului.

Aceste situatii impun ingrijire medicala de urgenta dupa contractarea virusului Parvovirus B19.

Prevenire boala obrajilor palmuiti

Avand in vedere ca boala obrajilor palmuiti se transmite prin saliva, pe calea aerului, se recomanda evitarea contactului cu persoanele care sufera de aceasta afectiune.

Totodata, trebuie evitate persoanele care tusesc, stranuta sau isi sufla nasul.

Spalarea mainilor de mai multe ori pe zi reduce riscul de a contracta orice virus, nu numai pe cel care declanseaza boala obrajilor palmuiti.

Dupa ce un pacient a facut aceasta boala, acesta devine imunizat pe viata, ceea ce inseamna ca nu mai exista riscul de a avea din nou boala obrajilor palmuiti, chiar daca intra in contact cu Parvovirusul B19.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0