Circumcizia la baieti: riscuri, beneficii si complicatii

Circumcizia este indepartarea chirurgicala a pielii care acopera partea anterioara a penisului (preput sau cuta a pielii din aceasta zona).

Circumcizia este destul de frecvent efectuata la baietii nou-nascuti, in anumite parti ale lumii. Procedura dupa perioada aceasta, cand baiatul nu mai este bebelus, este posibila, insa este mult mai complexa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru unele familii, circumcizia este un ritual religios, foarte raspandit la unele popoare orientale. De asemenea, circumcizia, adica suprimarea preputului, poate fi totodata o chestiune de traditie in anumite familii, de igiena persoana sau de ingrijire medicala preventiva. Pentru altii, cu toate acestea, circumcizia pare a fi o procedura inutila, care "desfigureaza" barbatul. Dupa circumcizie, nu este posibil, in general ca aspectul initial al penisului sa fie re-creat.

Beneficii

Circumcizia poate avea diferite beneficii pentru sanatate, cum ar fi:

  • O igiena mai usoara - penisul este mai simplu de spalat in cazul barbatilor cu circumcizie, potrivit mayoclinic.org. Chiar si asa, si spalatul sub preputul unui penis necircumcis este, in general, usor.
  • Riscul scazut de infectii ale tractului urinar - specialistii spun ca riscul general de infectii urinare la barbati este scazut, dar aceste infectii sunt mai frecvente in randul barbatilor necircumcisi. Infectiile severe, aparute devreme in viata, pot duce mai tarziu la probleme renale.
  • Scaderea riscului de infectii cu transmitere sexuala - barbatii circumcisi ar putea avea un risc mai scazut fata de anumite infectii cu transmitere sexuala, inclusiv virusul HIV. Chiar si asa, este esentiala folosirea prezervativului.
  • Preventia unor probleme la nivelul penisului - ocazional, preputul unui penis necircumcis poate fi dificil sau imposibil de retras (afectiune care se numeste fimoza). Aceasta poate duce la inflamarea preputului sau a capului penisului. Fimoza inseamna ca orificiul preputial este stramt, datorita unui inel fibros preputial care, potrivit specialistilor, nu permite decalotarea glandului.
  • Scaderea riscului de cancer penian. Desi cancerul penisului este rar, aceasta boala este mai putin frecventa la barbatii circumcisi. In plus, cancerul de col uterin este mai putin intalnit la partenerii sexuali feminini ai barbatilor care au fost supusi procedurii de circumcizie.

Ce trebuie sa ai in vedere ca mama

Circumcizia nu este o optiune daca bebelusul are anumite boli de coagulare a sangelui. In plus, circumcizia poate sa nu fie indicata pentru bebelusii nascuti prematuri, carte inca mai au nevoie de ingrijiri medicale in maternitatea spitalului.

Ce riscuri si complicatii are circumcizia

Cele mai intalnite complicatii asocitate cu procedura de circumcizie sunt sangerarea si infectia. Efectele secundare legate de anestezie sunt si ele posibile.

Rareori, circumcizia ar putea duce la unele probleme la nivelul preputului. De exemplu:

  • Preputul ar putea fi taiat prea scurt sau prea lung;
  • Preputul ar putea sa nu se vindece in mod corespunzator;
  • Preputul ramas ar putea re-atasa la capatul penisului, ceea ce necesita o procedura chirurgicala minora de reparatie.

Ce se intampla dupa procedura

De obicei, dureaza intre 7 si 10 zile ca penisul bebelusului sa se vindece. Varful penisului este posibil sa fie inflamat la inceput, iar penisul s-ar putea sa fie rosu, umflat sau invinetit. Este posibil sa observi si o crusta galbena pe varful glandului. Daca nou-nascutul tau este agitat pe masura ce efectul anesteziei trece, tine-l in brate usor, avand grija sa nu pui presiune pe penis. Este in regula sa ii speli penisul pe masura ce se vindeca.

Contacteaza medicul daca apar urmatoarele probleme:

  • Urinarea normala nu se reia in decurs de 12 ore de la procedura de circumcizie;
  • Exista sangerari persistente;
  • Exista scurgeri urat mirositoare ce provin din varful penisului bebelusului;
  • Inelul de plastic special (care a fost atasat de penis in timpul procedurii) ramane in locul in care a fost pus la 2 saptamani dupa circumcizie.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0