Boli frecvente in randul copiilor – cand e cazul sa te alarmezi

Exista o serie de boli care apar frecvent in randul copiilor, mai ales dupa ce acestia incep gradinita si intra in contact cu alti copii, care poarta diverse virusuri contagioase. De cele mai multe ori, aceste afectiuni se trateaza usor si nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

Infectia cu virusul sincital respirator (VSR)

Provoaca infectii ale tractului respirator ori la nivelul plamanilor. Cu toate ca este un virus cu care si adultii se pot infecta, copiii mai mici de 2 ani sunt tinta ideala pentru acesta. VSR are simptome similare cu cele ale racelii, declansand congestia nazala, tusea seaca, dureri la nivelul gatului, febra si dureri de cap minore.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Perioada de vindecare poate dura pana la 15 zile, iar medicul este cel in masura sa recomande un tratament medicamentos adecvat. Fiind o infectie de natura virala, antibioticele nu sunt eficiente in tratarea acestui virus si sunt prescrise numai daca apar complicatii de natura bacteriana. Medicamentele administrate au rolul de a face simptomele mai usor de suportat pana la vindecare.

Raceala comuna

Este si ea destul de frecventa in randul copiilor, aceasta aparand chiar de mai multe ori in decursul unui an. Aceasta afectiune este o infectie virala a tractului respirator superior si este caracterizata de simptome precum febra, congestia nazala, tusea si durerile in gat. Medicamentele pe baza de ibuprofen sau acetaminofen vor reduce febra si vor ameliora simptomele, insa e bine sa te consulti cu medicul pediatru inainte de a-i administra un tratament celui mic. Mulți copii mici, în special cei aflați în îngrijirea copiilor, pot răci între 6 și 8 pe an. Simptomele unei răceli (inclusiv curgerea nasului, congestia și tusea) pot dura până la zece zile.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Mucusul verde în nas nu înseamnă automat că sunt necesare antibiotice; racelile obisnuite nu au nevoie niciodata de antibiotice. Cu toate acestea, dacă se suspectează o infecție a sinusurilor, medicul pediatru va decide cu atenție dacă antibioticele sunt cea mai bună alegere pe baza simptomelor copilului și a unui examen fizic.

Bronsita

Bronșita cronică este o infecție a căilor respiratorii mai mari și mai centrale din plămâni și este mai des întâlnită la adulți. Adesea, cuvântul „bronșită” este folosit pentru a descrie un virus respirator  și nu necesită antibiotice.

Bronșiolită

Bronșiolita este frecventă la sugari și copiii mici în timpul sezonului de răceală și gripă. Este posibil ca medicul dumneavoastră să audă „șuierături” când copilul dumneavoastră respiră.

Bronșiolita este cel mai adesea cauzată de un virus, care nu necesită antibiotice. În schimb, majoritatea recomandărilor de tratament sunt orientate spre a-ți face copilul confortabil cu o monitorizare atentă pentru orice dificultăți de respirație, mâncare sau semne de deshidratare. Medicamentele utilizate pentru pacienții cu astm bronșic (cum ar fi albuterolul sau steroizii) nu sunt recomandate pentru majoritatea sugarilor și copiilor mici cu bronșiolită. Copiii care s-au născut prematur sau au probleme de sănătate subiacente pot avea nevoie de planuri de tratament diferite.

Gastroenterita

O multime de virusuri, printre care si rotarvirusul si norovirusul, cauzeaza gastroenterita. Aceasta afectiune se trateaza in cele mai multe cazuri in cateva zile, iar simptomele care o caracterizeaza sunt: voma, diareea si crampele abdominale puternice. Din pacate, infecția cu rotavirus este responsabilă pentru o morbiditate și mortalitate semnificativă la copiii din țările mai puțin dezvoltate, unde accesul la vaccinul rotavirus este limitat.

Infecția provoacă febră semnificativă, vărsături și diaree la copii. Acest lucru poate duce adesea la probleme grave de deshidratare, în special la copiii foarte mici și sugari. Înainte de introducerea vaccinului infecția cu rotavirus era o cauză foarte frecventă de internare în spital. Studiile actuale indică faptul că virusul a dus la cu până la 95% mai puține internări din cauza infecției cu rotavirus în spitale ca urmare a vaccinării.In timpul tratamentului pentru gastroenterita, asigura-te ca cel mic nu se deshidrateaza si ofera-i alimente care sa ii amelioreze starea precum: bananele, orezul si painea prajita.

Infectia urechii

Copiii sunt predispusi infectiilor de la nivelul urechilor, care se manifesta prin simptome precum durerile, febra si irascibilitatea. Durerea de ureche este frecventă la copii și poate avea mai multe cauze, inclusiv infecția urechii (otita medie), urechea extrena sau otita înotătorului (infecția pielii din canalul urechii), presiunea de la o răceală sau infecție a sinusurilor, durerea dinților care iradiază de la maxilar până la ureche

Pentru a face diferența, medicul pediatru va trebui să examineze urechea copilului. De fapt, un examen în cabinet este încă cea mai bună modalitate prin care medicul pediatru poate face un diagnostic precis. Dacă durerea de ureche a copilului  este însoțită de o febră mare, implică ambele urechi sau dacă copilul dumneavoastră are alte semne de boală, medicul pediatru poate decide că un antibiotic este cel mai bun tratament.

Amoxicilina este antibioticul preferat pentru infecțiile urechii medii, cu excepția cazului în care există o alergie la penicilină sau infecții cronice sau recurente.

Multe infecții adevărate ale urechii sunt cauzate de virusuri și nu necesită antibiotice. Dacă medicul pediatru suspectează că infecția urechii copilului dumneavoastră poate fi de la un virus, el sau ea va discuta cu dumneavoastră despre cele mai bune modalități de a ajuta la ameliorarea durerii de ureche a copilului dumneavoastră până când virusul își va urma cursul.

Infecțiile urinare

Infecțiile vezicii urinare, numite și infecții ale tractului urinar sau UTI, apar atunci când bacteriile se acumulează în tractul urinar. Infectiile urinare se pot produce de la mica copilărie până la adolescență și până la vârsta adultă. Simptomele includ

  • durere sau arsură în timpul urinării,
  • nevoia de a urina frecvent sau urgent,
  • enurezis,
  • dureri abdominale
  • dureri laterale sau de spate.

Medicul  va avea nevoie de o probă de urină  in vedera uroculturii, înainte de a determina tratamentul. Medicul  poate ajusta tratamentul în funcție de bacteriile care se găsesc în urina copilului dumneavoastră.

Infecția pielii

La majoritatea copiilor cu infecții ale pielii, poate fi necesar un test cutanat (cultură sau tampon) pentru a determina cel mai potrivit tratament. Spuneți medicului dumneavoastră dacă copilul dumneavoastră are antecedente de infectie cu streptococ, infecție cu stafilococ sau alte bacterii rezistente sau dacă el sau ea a fost expus la alți membri ai familiei sau contacte cu bacterii rezistente.

Durerea

Cele mai bune medicamente pentru ameliorarea durerii la copii sunt acetaminofenul sau ibuprofenul. Discutați cu medicul pediatru despre cât să oferiți copilului dumneavoastră, deoarece ar trebui să se bazeze pe greutatea copilului dumneavoastră.

Medicamentele narcotice pentru durere nu sunt potrivite pentru copiii cu leziuni comune sau plângeri, cum ar fi entorsa gleznei, dureri de urechi sau dureri de gât. Codeina nu trebuie utilizată niciodată pentru copii, deoarece a fost asociată cu probleme respiratorii severe și chiar cu moartea la copii. Si aspirina trebuie evitata pentru ca poate declansa fenomenul Raynauld.

 

Citeste si Otita la copii

 

Boala mana-gura-picior

Boala virala extrem de contagioasa, boala mana-gura-picior apare in urma infectiei cu virusul Coxsackie A16 si se manifesta prin simptome precum eruptiile cutanate la nivelul mainilor, gurii si picioarelor, dar si prin febra, dureri in gat si pierderea apetitului.

Conjunctivita

Inflamatia tesuturilor de la nivelul ochilor este cauzata de o infectie bacteriana si se trateaza cu picaturi pe baza de antibiotic. Fiind o afectiune contagioasa, e bine sa tii copilul acasa pana cand conjunctivita este tratata complet.

Bolile cu complicatii grave care apar in perioada copilariei pot fi prevenite prin vaccinare. Pe de alta parte, cele enumerate mai sus sunt boli banale, care se vindeca destul de repede si care nu prezinta riscuri foarte grave.

 

 

Oxiuri

In colectivitate, posibil din cauza unei igiene mai  proasta a copiilor,  prevalența infestarii cu acesti paraziți minusculi este crescuta. Când un copil infectat se scarpina și nu își curăță mâinile, le poate transmite cu ușurință altor copii, care se infectează când își pun mâinile în gura. Ouăle se deplasează în jos prin sistemul digestiv, eclozează și își depun ouăle în jurul anusului.  Medicul dumneavoastră vă va oferi bandă specială pentru a o  fixa noaptea  la nivelul anusului copilului și o va analiza pentru oxiuri și ouă.

Sunt necesare doar una sau două doze de medicamente prescrise pentru a scăpa de ele, dar va trebui  si să-i speli prosoapele, hainele și lenjeria de pat în apă fierbinte.

Cand e cazul sa apelezi la ajutor medical de urgenta

Exista totusi situatii in care simptomele celui mic ar trebui sa te determine sa apelezi de urgenta la ajutor de specialitate, si sa nu mai astepti pana cand ai programare la medicul pediatru.

Iata ce simptome necesita consult de urgenta:

  • Deshidratare – se manifesta prin micsorarea ochilor, prin stare de apatie, gura uscata si urinare foarte rara.
  • Febra foarte mare – pentru nou-nascuti trebuie sa apelezi de urgenta la servicii medicale imediat ce temperatura creste. La copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 luni, cere ajutor daca teperatura a depasit 38,3 grade Celsius, iar pentru copiii mai mari sunt ingrijoratoare temperaturile de peste 39 de grade.
  • Dificultati respiratorii – respiratia suieratoare, respiratia accelerata ori ingreunata – toate aceste simptome trebuie sa te determine sa apelezi de urgenta la un specialist.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

 


 

Te-ar mai putea interesa și...

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0