Bărbații necircumciși - la ce riscuri se expun?

Deși circumcizia se practică mai ales din motive culturale sau religioase, poate fi și o metodă de a reduce riscurile pentru diverse afecțiuni. Un bărbat necircumcis poate întâmpina probleme precum fimoza și diverse tipuri de infecții.

Circumcizia este o procedură chirurgicală pentru a îndepărta prepuțul, un strat subțire de piele care acoperă capul penisului. Unii bărbați sunt supuși acestei proceduri din motive religioase sau culturale, dar poate fi și o modalitate de a reduce riscurile pentru sănătate.
Bărbații cărora nu li s-a îndepărtat chirurgical prepuțul și nu au o igienă corespunzătoare sau nu pun preț pe protecția în timpul actului sexual se pot confrunta cu unele complicații. 

Fimoza

Când prepuțul este prea strâns în jurul penisului, iar pielea nu se poate trage pe deasupra, apare fimoza. Starea afectează de obicei băieții foarte mici și se va îmbunătăți pe măsură ce prepuțul se slăbește în timp ce copilul crește. La adulți, fimoza poate rezulta dintr-o infecție cu transmitere sexuală. De obicei, nu provoacă niciun simptom și nu necesită îngrijiri medicale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cu toate acestea, în unele cazuri, poate provoca durere în jurul vârfului penisului, umflarea și sângerarea organului, formarea unor cicatrice în jurul vârfului penisului, dificultate în controlul urinării și infecții. Dacă fimoza provoacă simptome, medicul va recomanda curățarea zonei cu apă călduță zilnic, iar dacă există inflamație, va recomanda creme sau unguente cu corticosteroizi.

Parafimoza

Parafimoza apare când prepuțul se blochează sub capul penisului și nu se poate trage înapoi peste acesta, provocând umflarea zonei, disconfort și uneori acumulare de lichide. Fără tratament, parafimoza poate împiedica sângele să ajungă în vârful penisului. Pentru a evita complicațiile, este necesar să se solicitate asistență medicală de urgență. Medicii pot aplica un anestezic local pentru a ușura durerea din zonă. Cu toate acestea, în cazuri severe, este posibil să fie nevoie să facă o mică tăietură pentru ca pielea să revină la normal.

Infecțiile bacteriane

Fără curățarea regulată a penisului, bacteriile se pot acumula pe prepuț și pot provoca infecții. Infecțiile pot apărea, de asemenea, dacă există o tăietură mică în zona prepuțului, deoarece o fisură a pielii poate permite pătrunderea microbilor.

Balanita este o inflamație a capului penisului, ca rezultat frecvent al unei infecții care afectează prepuțul. Între 3 și 11% dintre bărbați se vor confrunta cu balanita la un moment dat în viață. Simptomele acestei afecțiuni pot include: durere și mâncărime în zona penisului, inflamare și durere în timpul urinării. Antibioticele sunt cel mai bun mod de a trata infecțiile bacteriene ale penisului, în timp ce medicamentele antifungice sunt necesare în cazul unei infecții fungice. Ambele tipuri de tratament vor fi de obicei sub formă de creme sau unguente care se aplică direct pe organul genital. Deoarece igiena necorespunzătoare este cauza principală a balanitei, este important ca zona inghinală să fie spălată în mod regulat.

Leziunile

Din moment ce prepuțul atârnă deasupra capului penisului, acesta poate suferi o vătămare neintenționată (de exemplu, se poate prinde în fermoarul de la pantaloni). Aceste leziuni pot deteriora pielea și, eventual, meatul urinar, acel „tub” din interiorul vârfului penisului. Lezarea meatului poate duce la probleme cu urinarea. Acest tip de accidentare poate fi, de asemenea, foarte dureros. Dacă apare o astfel de leziune, e necesar ca bărbatul să se adreseze imediat unui medic pentru tratament. Deși administrarea unor antialgice cumpărate fără rețetă ușurează durerea, medicul poate să îi ofere pacientului un anestezic local.

Micozele

Deși micozele sunt mai frecvente la femei, acestea pot afecta și bărbații necircumciși. Diverse tipuri de fungi, inclusiv Candida albicans, provoacă micoze, care pot apărea uneori fără niciun simptom, dar, în multe cazuri, cauzează mâncărime, durere și inflamare în zona penisului. De asemenea, se pot dezvolta erupții și papule. Mai multe medicamente sunt disponibile pentru tratarea unei infecții micotice, cum ar fi clotrimazolul și econazolul. Medicul va prescrie aceste medicamente sub formă de cremă sau unguent pentru a se aplica direct pe organul genital.

Bolile cu transmitere sexuală

Conform concluziilor unui studiu din 2017, bărbații care au trecut printr-o circumcizie au un risc mai mic de infecții cu transmitere sexuală decât cei necircumciși. Cercetările sugerează că circumcizia poate scădea riscul de infectare cu virusul papiloma uman (HPV), herpes genital, trichomoniază, sifilis, HIV. Pentru a reduce riscul acestor infecții, este importantă folosirea prezervativului și reducerea numărului de parteneri sexuali.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - What problems can being uncircumcised cause?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/uncircumcised-problems
NCBI - CDC's Male Circumcision Recommendations Represent a Key Public Health Measure
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5478224/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0