Fimoza si parafimoza: tratament si complicatii

Fimoza si parafimoza reprezinta afectiuni care se dezvolta numai la barbati necircumcisi. Complicatiile acestor conditii medicale pot aparea oricand in viata si constau in inflamarea glandului penisului si a preputului, afectiunile fiind cunoscute sub numele de balanita sau balanopostita.

In fimoza, preputul este strans si nu poate fi retractat peste glandul penisului (capatul in forma de con a penisului). Aceasta conditie medicala poate fi normala la nou-nascuti si baietii mici si de obicei dispar fara tratament la varsta de aproximativ 5 ani. La adulti, fimoza poate rezulta din iritatia prelungita sau inflamatia recurenta a glandului penisului si preputului (balanopostita) si poate interfera cu urinare si activitatea sexuala si crecand riscul de infectii ale tractului urinar.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tratamentul obisnuit este circumcizia. Cu toate acestea, la copii, uneori, aplicarea unei creme cu corticosteroizi de 2 sau de 3 ori pe zi si intinderea periodica usoara a preputului sunt eficiente. Crema se poate folosi maxim pana la 3 luni.

 

 

Parafimoza

In parafimoza, preputul retractat nu poate fi tras inainte pentru a acoperi glandul penisului. Conditia se dezvolta cel mai frecvent atunci cand preputul este lasat retras in urma unei proceduri medicale (cum ar fi cateterizarea), sau dupa curatarea penisului unui copil. Glandul genreaza umflarea penisului, crescand presiunea asupra preputului retractat, care apoi devine prins. Presiunea tot mai mare impiedica vascularizatia, penisului, ceea ce ar putea duce la necrozarea tesutului

Parafimoza este o urgenta medicala si este nevoie de tratament imediat. Tratamentul imediat implica stoarcerea glandul penisului pentru a micsora, astfel ca preputul poate fi tras inainte. In cazul in care aceasta tehnica nu functioneaza, penisul este anesteziat si preputul este decupat pentru a calma gatuirea. Mai tarziu, se recomanda circumcizia.

 

Balanita si balanopostita

Balanita este o inflamatie a glandului penisului, iar postita este o inflamatie a preputului.

Balanopostita reprezinta inflamatia atat a glandului penisului, cat si preputului.

Barbatii care dezvolta balanopostita au un risc crescut de a dezvolta mai tarziu fimozei sau parafimoza (probleme legate de preput) si cancer de penis.

Cauze

Inflamarea penisului pot fi cauzate de infectii, cum ar fi infectii cu candida, boli cu transmitere sexuala (BTS) si scabie. Atunci cand secretiile se acumuleaza sub preput, ele se infecteaza, ceea ce ducand la postita.

 

 

Cauzele neinfectioase includ tulburari cutanate, reactii alergice (de exemplu, la un prezervativ din latex sau geluri contraceptive), lichen plan, psoriazis, dermatita seboreica si obliteranta, balanita Xerotica.

Balanopostita incepe adesea cu balanita si se dezvolta mai des daca preputul este strans, dar si la pacinetii cu diabet zaharat.

 

Simptome

  • durere
  • prurit
  • inrosire si edem
  • descarcarea si acumularea de secretii la nivelul preputului

 

De multe ori, simptomele incep la doua sau trei zile dupa actul sexual, cand apar rani pe penis, diverse leziuni rosiatice, dar si noduli limfatici in zona abdomenului.

Diagnosticul

Evaluarea se face de catre medicul urolog, care diagnosticheaza inflamatia penisului prin examinarea acestuia si a zonei genitale, intreband in primul rand daca s-au utilizat prezervative din latex.

Persoanele pot fi testate pentru suspiciunea de diabet si se pot preleva secretii pentru efectuarea de culturi de candida sau alte infectii din bolile cu transmitere sexuala.

Tratamentul consta in primul rand printr-o buna igiena. Zona se va spala cu apa si sapun hipoalergen, solutii de bicarbonat de sodiu dupa urinare si nu se recomanda actul sexual. trebuie evitate spuma de baie, prezervativele cu latex, servetelele umede pentru copii lubrifiantii, parfumurile sau spray-uri de igiena intima.

Tratamentul cauzei inflamatiei poate presupune de multe ori circumcizia si terapia medicamnetoasa a bolii infectioase generatoare.

  • in cazul unei infectii fungice, mai frecvent cu candida, poate fi recomandata o crema antifungica sau un medicament antifungic administrat pe cale orala, cum ar fi fluconazolul. Fluconazolul nu este recomandat copiilor cu varsta sub 16 ani. Acesta poate provoca efecte adverse, precum durerea de cap, varsaturi si greata, diaree, eruptii la nivelul pielii.
  • in infectiile bacteriene se administreaza antibiotice pe cale orala, precum amoxicilina, eritromicina sau claritromicina.
  • in infectiile zosteriene sau herpetice, se recomanda creme cu aciclovir dar posibil si medicatie antivirala sistemica specifica ( aciclovir, penciclovir, famciclovir, valaciclovir)

 

Pentru tratarea mancarimii, usturimii, durerii se pot recomanda in anumite situatii creme cu corticosteroizi topici, insa doar pentru o saptamana, dublat de celelalte recomandari si tratamente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Oana Cuzino.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0