

Alimentatia mamei in perioada de alaptare si dermatita atopica la bebelusi
Alimentatia mamei in perioada de alaptare si dermatita atopica la bebelusi
Alimentatia mamei in perioada de alaptare si dermatita atopica la bebelusi
Dermatita atopica, cunoscuta in popor sub denumirea de eczema, este adesea intalnita la bebelusi. Aceasta apare, in general, in primele 6 luni de viata, insa de multe ori se vindeca sau isi pierde din intensitate in perioada 3-5 ani.
Cauzele exacte ale dermatitei atopice nu sunt cunoscute si nici tratament pentru aceasta afectiune nu exista.
Dermatita atopica se manifesta, la bebelusi, prin iritatie de culoare rosie, asociata cu piele foarte deshidratata, care se poate infecta cu usurinta. Cel mai des, aceasta apare in zona obrajilor, pe frunte, pe brate si picioare, insa se poate raspandi pe tot corpul.
Exista mai multi factori de risc atunci cand vine vorba despre dermatita atopica la bebelusi:
- Hipersensibilitate a pielii, tendinta de a dezvolta reactii alergice
- Alergii alimentare – pot fi declansate de un anumit aliment consumat de mama, care ajunge la bebelus prin intermediul laptelui matern
- Deficit de nutrienti
Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, mamele care alapteaza un bebelus cu dermatita atopica ar trebui sa fie mai atente la alimentatia pe care o au intrucat e posibil ca o alergie la un aliment consumat de mama sa declanseze sau sa accentueze problema celui mic.
Pentru ca mama sa afle ce aliment ii accentueaza bebelusului dermatita atopica ar trebui sa adopte o dieta eliminatorie. Mai exact, aceasta trebuie sa elimine, pe rand, cate un aliment sau o categorie de alimente din dieta astfel incat sa observe daca, in cateva zile, dermatitia atopica a micutului se amelioreaza. Specialistii in lactatie recomanda ca mamele care alapteaza sa inceapa prin eliminarea treptata din dieta a alimentelor cu potential alergen.
Alimentele care, consumate de mama, agraveaza dermatita copilului alaptat
Produsele lactate – laptele, iaurtul si branza sunt alimentele care adesea cauzeaza reactii alergice in randul bebelusilor, atunci cand sunt consumate de mamele care ii alapteaza. Laptele de vaca contine 20 de substante cu potential alergen, foarte greu de digerat de aparatul digestiv al bebelusului. Eczema poate aparea ca o reactie alergica la proteinele din laptele de vaca, baut de mama.
Soia – daca bebelusul este alergic la produsele lactate, este foarte probabil ca acesta sa fie alergic si la soia. Multe produse din comert contin soia asa ca e important sa citesti cu mare atentie eticheta daca iti doresti sa elimini soia din dieta.
Ouale si nucile – ouale si nucile declanseaza, de asemenea, reactii alergice in randul multor persoane. Proteinele din aceste alimente pot cauza sau agrava dermatita atopica la copiii care sunt alaptati.
Aditivi alimentari – aditivii alimentari pot cauza reactii alergice la unii bebelusi. Totodata, orice aliment care este tratat cu pesticide sau alte substante chimice poate cauza o reactie alergica la nivel cutanat la bebelusii alaptati.
Exista, pe de alta parte, si o serie de alimente care pot fi de ajutor, sustinand sistemul imunitar al bebelusului in lupta cu dermatita atopica. De pilda, alimentele probiotice pot fi consumate de catre mamele care alapteaza intrucat echilibreaza flora intestinala a bebelusilor. Si alimentele bogate in acizi grasi pot fi de ajutor in aceasta situatie.
Sursa foto: Shutterstock