Cum restabilești echilibrul florei vaginale

Peste 50 de specii de bacterii alcătuiesc flora vaginală. Lactobacilii sunt cei mai frecvenți, în special la femeile sănătoase. Microbiota își poate schimba compoziția rapid, din motive care nu sunt pe deplin clare, ceea ce poate duce la infecții. Cum restabilești echilibrul florei vaginale?

Cea mai frecventă infecție urogenitală la femeile aflate la vârsta fertilă este vaginoza bacteriană, afecțiune caracterizată printr-o epuizare a populației de lactobacili și prezența anaerobilor Gram-negativi, sau, în unele cazuri, coci Gram-pozitivi și a agenților patogeni aerobi.

Tratamentul vaginitei bacteriene implică în mod tradițional antibioticele metronidazol sau tinidazol, care se administrează pe cale orală sau clindamicină, disponibilă sub formă de cremă care se introduce în vagin. Cu toate acestea, chiar dacă tratamentul indicat de medic este respectat cu strictețe, rata de recurență a vaginitei rămâne ridicată (în plus, acest tratament nu este conceput pentru a restabili nivelul lactobacililor). Studiile in vitro au arătat că tulpinile Lactobacillus pot perturba biofilmele vaginitei bacteriene și pot inhiba creșterea agenților patogeni urogenitali. 

Recomandările experților DOC

Deoarece tratamentul antimicrobian al infecțiilor urogenitale nu este întotdeauna eficient și problemele rămân din cauza rezistenței bacteriene și a infecțiilor recurente, precum și a efectelor secundare, nu este de mirare că diverse remedii alternative sunt de interes pentru paciente. De exemplu, utilizarea probioticelor pentru popularea vaginului și prevenirea sau tratarea infecției a fost luată în considerare de ceva timp, având în vedere că au apărut date care arată eficacitatea, inclusiv suplimentarea tratamentului antimicrobian pentru îmbunătățirea ratelor de vindecare și prevenirea recurențelor.

Se presupune că recurențele sunt cauzate de faptul că agenții antimicrobieni nu reușesc eradicarea completă a agenților patogeni, poate din cauza rezistenței biofilmului, sau pentru că organismele virulente revin de la sursă (fie din intestinul persoanei, fie de la partenerul sexual) și atacă gazdă al cărei sistem de apărare este suboptim. Tinerele care suferă des de infecții de tract urinar au un risc mai mare de a se confunta cu episoade repetate de vaginită la vârsta adultă. 

Metode pentru restabilirea echilibrului florei vaginale

Pentru a restabili echilibrul florei vaginale, poți încerca urmptoarele:

 • Evitarea săpunurilor dure. Săpunurile au de obicei un pH ridicat și utilizarea acestora pentru a curăța zona vaginală poate crește pH-ul vaginal. Cel mai bine este să folosești apă caldă și un produs delicat pentru a curăța vulva, cum ar fi gelurile de duș formulate special pentru zona intimă. Acest lucru te va ajuta la menținerea echilibrului florei bacteriene. În mod normal, spălarea o dată-de două ori pe zi a zonei intime este suficientă, dar în timpul menstruației spălarea de mai multe ori este utilă pentru menținerea igienei.
 • Evitarea spălăturilor vaginale. Vaginul este conceput pentru a se menține curat cu ajutorul secrețiilor naturale, însă unele femei consideră că, pentru menținerea unei igiene corecte, e necesar să facă frecvent spălături vaginale. În realitate, spălăturile vaginale nu sunt necesare, sunt chiar contraindicate, deoarece tulbură echilibrul florei. E bine ca aceste spălături să se facă doar la recomandarea expresă a medicului ginecolog și doar cu produsele indicate de acesta. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC
 • Folosirea unor ovule vaginale. Pentru a menține buna funcționare a mucoasei vaginale și a combate dezechilibrele florei, poți lua în calcul folosirea unor ovule vaginale cu ingrediente precum acid hialuronic, ulei esențial de arbore de ceai, extract de aloe vera, extract de gălbenele. Acestea au și rol hidratant și calmant, menținând umiditatea naturală a vaginului.
 • Schimbarea regulată a tampoanelor. Lăsarea unui tampon în vagin pentru prea mult timp poate tulbura echilibrul vaginal. Schimbarea frecventă a tampoanelor reduce, de asemenea, riscul de infecții bacteriene, precum și sindromul de șoc toxic.
 • Evitarea șervețelelor parfumate și a deodorantelor. Spălarea cu apă și un săpun blând sau un gel de duș special pentru zona intimă este suficientă pentru menținerea curățeniei și pentru păstrarea echilibrului bacterian. Șervețelele parfumate ar trebui să fie utilizate doar în cazuri rare, când curățarea nu se poate face cu apă și săpun. Dacă te îngrijorează mirosul, e bine să ceri sfatul medicului, pentru că ar putea fi vorba de o infecție care are nevoie de tratament.
 • Utilizarea protecției în timpul sexului. Utilizarea prezervativului nu numai că ajută la prevenirea sarcinilor neplanificate și a bolilor cu transmitere sexuală, dar poate împiedica materialul seminal și alte fluide să afecteze ecosistemul vaginal.
 • Administrarea unui supliment alimentar cu probiotice. Probioticele ajută la restabilirea nivelului natural de bacterii al organismului. Unele alimente conțin, de asemenea, probiotice (iaurtul, chefirul, varza murată etc.). 
 • Adoptarea unei alimentații sănătoase și efectuarea exercițiilor fizice. Nu în ultimul rând, sănătatea vaginală are legătură și cu sănătatea generală a unei femei. Ține cont, deci, să ai în alimentație multe legume și fructe și să consumi cu moderație pâine integrală, pește, nuci, carne de la păsări de curte, lactate slabe și ouă și să bei cel puțin 8 pahare cu apă pe zi, în funcție și de cât efort fizic faci. Pentru o stare bună de sănătate, se recomandă cel puțin 30 de minute de mișcare moderată pentru cel puțin 5 zile pe săptămână. În plus, mersul pe jos frecvent și alergatul ajută podeaua pelvină să se tonifieze.

Rolul bacteriilor bune din vagin

 • oferă „dominanță numerică” (depășesc numărul altor bacterii potențial dăunătoare care ar putea pătrunde în vagin)
 • ajută la menținerea echilibrului pH-ului vaginal (cât de acid este vaginul) la un nivel uniform, ceea ce contribuie și la menținerea echilibrului bacterian
 • pot produce bacteriocine (antibiotice naturale) pentru a reduce sau a neutraliza alte bacterii care pătrund în vagin
 • produc o substanță care oprește invadarea bacteriilor care se lipesc de pereții vaginului.

Dacă echilibrul bacteriilor este perturbat, acest lucru poate duce la infecții și inflamații. Bacteriile numite lactobacili contribuie la menținerea echilibrului pH-ului vaginului la nivelul său normal scăzut (mai mic de pH 4,5), ceea ce previne și dezvoltarea altor organisme. Dacă pH-ul vaginului crește (devine mai puțin acid), calitatea sau cantitatea de lactobacili poate scădea și alte bacterii se pot înmulți necontrolat. Acest lucru poate duce la infecții cum ar fi  vaginoza bacteriană sau aftele, care pot provoca simptome precum mâncărime, iritație și secreții anormale.

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - Bacterial vaginosis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bacterial-vaginosis/diagnosis-treatment/drc-20352285
NHS - Keeping your vagina clean and healthy
https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/keeping-your-vagina-clean-and-healthy/
NCBI - Vaginal Microbiota and the Use of Probiotics
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2662373/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0