Metoda contraceptiva care reduce riscul de cancer de col uterin

O metoda contraceptiva destul de folosita de femei este legata de o reducere "extraordinara" a riscului de cancer de col uterin.

Una dintre cele mai eficiente metode contraceptive poate oferi un beneficiu neasteptat pentru sanatate femeilor care o folosesc, scrie sciencealert.com.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

O noua analiza a dispozitivelor intrauterine a constatat ca femeile care folosesc acest contraceptiv au avut semnificativ mai putine sanse sa dezvolte cancer de col uterin, iar dispozitivul intrauterin (asa cum mai este numit steriletul) a redus incidenta de cancer cu aproximativ o treime.

Tiparul pe care oamenii de stiinta l-au descoperit a fost uimitor, spun acestia. Nu a fost deloc ceva subtil, spune specialistul in medicina preventiva Victoria Cortessis de la Universitatea California de Sud.

"Posibilitatea ca o femeie sa aiba parte de ajutor in ceea ce priveste controlul cancerului si in acelasi timp sa ia decizii contraceptive ar putea avea un impact foarte mare", mai spune specialistul.

Victoria Cortessis si colegii ei au analizat datele obtinute in urma a 16 studii observationale, monitorizand peste 12.000 de femei, identificand atat participantele care au folosit dispozitive intrauterine, cat si incidenta lor de a face cancer de col uterin.

Ceea ce au descoperit cercetatorii a fost ca in randul femeilor care au participat la studii, cele care au folosit sterilete (dispozitive intrauterine) au fost cu 36% mai putin predispuse sa dezvolte cancer de col uterin, comparativ cu femeile care nu foloseau aceasta metoda contraceptiva.

Desigur, meta-analizele de acest gen sunt doar observationale - nici noua cercetare, nici studiile pe care s-a axat nu demonstreaza niciun fel de efect cauzal. Dar chiar si asa, este un rezultat impresionant si neasteptat despre care cercetatorii spun ca justifica in mod cert investigatii suplimentare. "Arata real. Dar pentru a fi cu adevarat convinsi, trebuie sa mai facem unele studii pentru a descoperi un mecanism", a declarat Victoria Cortessis.

Care este acel mecanism cu exactitate, nimeni nu stie cu siguranta, dar echipa de cercetatori speculeaza ca plasarea unui dispozitiv intrauterin poate, cumva, sa stimuleze un raspuns imun in interiorul colului uterin, facand ca organismul femeii sa se protejeze singur impotriva oricarei infectii cu virusul papilloma uman (HPV). Acest virus provoaca peste 70% dintre toate cazurile de cancer de col uterin.

"Datele anterioare spun ca prezenta unui dispozitiv intrauterin in uter stimuleaza un raspuns imun si acel raspuns al sistemului imunitar distruge foarte bine sperma si o impiedica sa ajunga la ovul", a explicat Victoria Cortessis. Acesta este motivul pentru care cercetatorii cred ca steriletul sau dispozitivele intrauterine de acest gen ar putea influenta fenomenul raspunsului imunitar.

O alta ipoteza este ca atunci cand dispozitivele intrauterine sunt scoase din corpul femeii, un efect al acestora ar fi ca ar putea scoate in acelasi timp si celulele infectate, lucru care ar putea ajuta la scaderea riscului de dezvoltare a tesuturilor canceroase.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Indiferent de ceea ce face ca riscul de cancer de col uterin sa fie redus, dimensiunea exacta a acestui decalaj observat in datele meta-analizei este un lucru pe care cercetatorii din domeniul sanatatii vor dori sa il ia in considerare pe viitor.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1