Nodul la sân: de ce apare și ce e de făcut?

Dacă în urma autopalpării găsești un nodul la sân, este important să mergi la un consult medical. Majoritatea nodulilor nu sunt asociați cu cancerul mamar, dar cum nu te poți diagnostica singură, e indicat să mergi la medic.

Un nodul la sân este adesea cauzat de o situație inofensivă, cum ar fi o creștere necanceroasă a țesutului (fibroadenom) sau o acumulare de lichid (chistul mamar). Dacă descoperi un astfel de nodul sau observi orice altă schimbare la unul dintre sâni sau în zona axilei, este important să mergi la un consult medical. 

Ce faci dacă detectezi un nodul la sân?

În primul rând, încearcă să nu intri în panică și să nu-ți faci griji nefondate. Majoritatea nodulilor nu sunt cancer de sân, ci indică stări sau afecțiuni benigne ale sânilor, cum ar fi de exemplu mastoza fibrochistică, extrem de des întâlnită. Unii noduli dispar de la sine. La femeile mai tinere, un nodul la sân este adesea legat de ciclul menstruale și dispare până la sfârșitul menstruației.

Cu toate acestea, dacă depistezi un nodul (sau orice modificare a sânului sau a zonei axilare), este necesar să îți suni medicul și să faci o programare pentru investigații pentru a te asigura că nu este vorba de cancer de sân. Iar dacă nodulul indică un cancer, cu cât boala este detectată mai repede, cu atât șansele de tratament sunt mai bune.

Ce diferențe sunt între nodulii la sân?

Sânii multor femei se simt ușor „noduroși” la tingere, deoarece țesutul mamar are în mod natural o textură denivelată. Dacă această textură poate fi simțită la fel pe tot sânul, precum și pe celălalt sân, atunci este vorba probabil de țesut mamar normal. Zonele care, la un moment dat, se simt diferit față de restul sânului (sau de celălalt sân) trebuie verificate. 

Mastoza fibrochistică

De obicei, un țesut fibros și noduros indică mastoza fibrochistică, prezentă la aproximativ 50% dintre femei. Nu se cunoaște cauza exactă a modificărilor fibrochistice ale sânilor, dar experții suspectează că hormonii de reproducere și mai ales estrogenul joacă un rol. Nivelul fluctuant al hormonilor în timpul ciclului menstrual poate provoca disconfort la nivelul sânilor și zone de țesut mamar cu noduli, care se simt dureroase și umflate. Modificările fibrochistice ale sânilor tind să fie mai deranjante înainte de menstruație. Mastoza fibrochistică nu crește riscul de cancer mamar.

Chistul mamar

Un nodul rotund, care poate avea de la câțiva mm la câțiva cm și care se mărește înainte de menstruație, poate fi un chist. Chisturile mamare sunt ca niște săculeți plini cu lichid în interiorul sânului, și de obicei sunt necanceroase (benigne). La palpare, un astfel de chist se simte ca un bob de strugure sau un mic balon plin cu apă. Pot exista microchisturi, care nu se simt la palpare, ci se observă doar pe ecografie sau mamografie și macrochisturi, care pot avea între 1 și 5 cm în diametru.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Fibroadenomul

Fibroadenoamele sunt formațiuni solide, bine definite și care se simt ca și cum ar fi cauciucate. Fibroadenomul este nedureros și de obicei necanceros, dar poate fi indicată eliminarea prin intervenție chirurgicală. Există mai multe tipuri de fibroadenom: 

  • complex (creștere excesivă a celulelor)
  • juvenil (cel mai frecvent tip de nodul între 10 și 18 ani)
  • uriaș (poate crește mai mult de 5 cm și trebuie îndepărtat chirurgical pentru a elibera presiunea de pe țesutul mamar normal)
  • tumora Phyllodes (de obicei benign, uneori poate fi cancerigen, motiv pentru medicii recomandă de obicei eliminarea pe cale chirurgicală).

Steatonecroza

Este o afecțiune benignă, care nu crește riscul de a dezvolta cancer de sân și care apare de obicei la femeile cu sâni foarte mari sau la cele obeze. Această afecțiune poate duce la apariția unui chist așa-numit uleios. Acesta poate să nu aibă nevoie de tratament sau specialistul poate recomanda extragerea lichidului cu ajutorul unui ac fin.

Dacă observi o descărcare mamelonară, adică o scurgere de lichid din mamelon, e bine să știi că rareori este un semn al cancerului de sân. Scurgerea poate fi o reacție naturală a corpului tău dacă strângi mamelonul. Semnele unei afecțiuni mai grave, cum ar fi cancerul de sân, includ o scurgere care apare la un singur sân, fără a stoarce mamelonul, este roșiatică sau transparentă. Scurgerea mamelonară poate fi cauzată și de o infecție sau de o altă afecțiune care necesită tratament, deci e necesar să mergi la medic pentru a afla despre ce este vorba.

Care sunt semnele de avertizare pentru cancer mamar?

Simptomele tumorilor mamare variază de la o persoană la alta. Unele semne de avertizare obișnuite ale cancerului de sân includ:

  • Un nodul tare sau o îngroșare în interiorul unui sân sau al zonei axilare
  • Umflarea, înroșirea sau închiderea la culoare a unui sân
  • Modificarea dimensiunii sau formei sânului
  • Încrețirea pielii sânului
  • Mâncărime sau erupție pe un mamelon
  • Retragerea mamelonului (rotirea spre interior) sau a altor părți ale sânului
  • Scurgere mamelonară care începe brusc
  • O durere nouă care nu este asociată cu perioada menstruală și care nu dispare.

Simptome de cancer de sân invaziv

Printre simptomele acestui tip de cancer mamar se numără apariția unui nodul, umflarea parțială sau totală a sânului, iritarea pielii sânului, durere de sân sau de mamelon, rotirea mamelonului spre interior, descărcare mamelonară, umflături la nivelul ganglionilor limfatici axilari.

Simptome de carcinom ductal

Carcinomul ductal in situ nu provoacă niciun simptom. Rareori, o femeie poate simți un nodul la sân sau poate avea scurgeri mamelonare. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor sunt detectate cu ajutorul unei mamografii.

Campanie DOC-Time ecografie mamara

Simptome de carcinom lobular

Carcinomul lobular in situ nu provoacă simptome și nu poate fi observat cu o mamografie. Această afecțiune este depistată, de obicei, atunci când un medic face o biopsie a sânului din alt motiv, cum ar fi investigarea unei bucăți de sân fără legătură cu afecțiunea. Dacă o persoană are acest tip de cancer, celulele mamare vor apărea anormale la microscop.

Simptome de cancer mamar inflamator

Cancerul de sân inflamator cauzează rareori noduli la sân și poate să nu apară pe mamografie. Simptomele includ umflarea și înroșirea sânului, aspect de coajă de portocală, mâncărime, senzație de arsură, mamelon retras spre interior, umflarea ganglionilor limfatici.

Simptome de carcinom papilar

O mamografie de rutină poate detecta dezvoltarea carcinomului papilar. Simptome care pot apărea în cazul acestei afecțiuni sunt secreția mamelonară cu aspect sângeriu și apariția unui nodul.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Breast lumps
https://www.nhs.uk/conditions/breast-lump/
Cancer Treatment Centers of America - Breast cancer symptoms
https://www.cancercenter.com/cancer-types/breast-cancer/symptoms?invsrc=non_branded_natural_search_google


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0