Ginsengul indian (ashwagandha): beneficii și contraindicații

Ashwagandha sau ginsengul indian este o plantă folosită din Antichitate în medicina ayurvedică. Se pare că poate menține funcția creierului, reduce nivelul zahărului din sânge și al cortizolului și poate ajuta la combaterea simptomelor de anxietate.

Ashwagandha (Withania somnifera) este una dintre cele mai importante plante din Ayurveda, o formă de medicină alternativă bazată pe principiile indiene de vindecare naturală, care a fost folosită din vechime pentru combaterea stresului, creșterea nivelului de energie și îmbunătățirea concentrării. Multe dintre beneficiile pentru sănătate ale acestei plante sunt atribuite concentrației ridicate de witanolide, care pot combate inflamația și creșterea tumorilor.

Ashwagandha poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății

Probabil că planta este cel mai bine cunoscută pentru capacitatea sa de a reduce stresul. Unele cercetări efectuate pe șobolani au arătat că blochează stresul prin reglarea semnalizării chimice în sistemul nervos. Alte cercetări pe oameni au arătat că ashwagandha poate ajuta persoanele cu tulburări de stres și anxietate.

Într-un mic studiu de 60 de zile, efectuat pe 64 de persoane cu stres cronic, cele care au luat ashwagandha au raportat o reducere cu 69% a anxietății și a insomniei, în medie, comparativ cu 11% în grupul placebo. Într-un alt studiu¹ de șase săptămâni, 88% dintre persoanele care au luat ashwagandha au raportat o reducere a anxietății, comparativ cu 50% dintre cele care au luat un placebo.

Remediul poate scădea nivelul zahărului din sânge

În mai multe studii, s-a demonstrat că ashwagandha scade nivelul zahărului din sânge. Un studiu în eprubete a constatat că planta a crescut secreția de insulină și a îmbunătățit sensibilitatea la insulină în celulele musculare. 

De asemenea, mai multe studii² efectuate pe participanți umani au sugerat că ginsengul indian poate reduce nivelul zahărului din sânge atât la persoanele sănătoase, cât și la cele cu diabet zaharat. În plus, într-un studiu de patru săptămâni la persoanele cu schizofrenie, cele tratate cu ashwagandha au avut o reducere medie a nivelului de zahăr din sânge pe nemâncate de 13,5 mg/dL, comparativ cu 4,5 mg/dL la cele din grupul placebo.

Ginsengul indian poate îmbunătăți funcția creierului

Studiile efectuate în eprubete și pe animale sugerează că ashwagandha poate atenua problemele de memorie cauzate de leziuni sau boli. Ginsengul indian promovează activitatea antioxidantă care protejează celulele nervoase de radicalii liberi dăunători.

Deși ashwagandha a fost folosită în mod tradițional în medicina ayurvedică pentru a stimula memoria, cercetările asociate cu acest potențial beneficiu, efectuate pe oameni, nu au fost în număr foarte mare. Într-un studiu controlat, bărbații sănătoși care au luat zilnic 500 mg de extract standardizat de ginseng indian au raportat îmbunătățiri semnificative ale timpului de reacție și ale executării sarcinilor, comparativ cu bărbații cărora li s-a administrat placebo.

Suplimentele cu ashwagandha pot reduce nivelul de cortizol

Cortizolul este cunoscut ca un hormon al stresului, dat fiind că glandele suprarenale îl eliberează ca răspuns la stres, precum și atunci când nivelul zahărului din sânge scade prea mult. Din păcate, în unele cazuri, nivelurile de cortizol pot crește cronic, ceea ce poate duce la niveluri ridicate de zahăr din sânge și la creșterea stocării grăsimilor în zona abdominală.

Cercetările arată că ashwagandha poate ajuta la reducerea nivelului de cortizol. Într-un studiu pe adulți care sufereau de stres cronic, cei care au luat un supliment cu ashwagandha și-au redus semnificativ nivelul de cortizol, comparativ cu grupul de control. Cei care au luat cea mai mare doză au înregistrat o reducere de 30%, în medie.

Planta poate crește fertilitatea în cazul bărbaților

Suplimentele cu ashwagandha pot avea efecte puternice asupra nivelului de testosteron și asupra sănătății reproducerii. Unele cercetări au arătat că administrarea acestor suplimente a dus la creșterea numărului de spermatozoizi și a motilității acestora, precum și la o creștere semnificativă a nivelului de testosteron.

Ginsengul indian poate reduce inflamația

Mai multe studii pe animale au arătat că ashwagandha ajută la scăderea inflamației. Studiile efectuate pe oameni au constatat că această plantă crește activitatea celulelor naturale ucigașe, acele celule imunitare care luptă împotriva infecțiilor. 

De asemenea, s-a demonstrat că ginsengul indian scade markerii inflamației, cum ar fi proteina C reactivă, asociată cu un risc crescut de boli de inimă. Într-un studiu controlat, grupul care a luat zilnic 250 mg de extract standard de ashwagandha a avut în medie o scădere cu 36% a proteinei C reactive, comparativ cu o scădere cu 6% în grupul placebo.

Ce contraindicații are ashwagandha?

Ashwagandha este un supliment sigur pentru majoritatea oamenilor, deși efectele sale pe termen lung sunt necunoscute. Totuși, femeile însărcinate și cele care alăptează ar trebui să nu își administreze suplimete cu ginseng indian. Persoanele cu boli autoimune (poliartrita reumatoidă, lupusul, tiroidita Hashimoto și diabetul de tip 1) ar trebui să evite, de asemenea, ashwagandha, cu excepția cazului în care medicul le-a recomandat altfel.

Pacienții care iau medicamente pentru boala tiroidiană ar trebui să fie atenți dacă iau în paralel ashwagandha, deoarece poate crește nivelul hormonilor tiroidieni. De asemenea, poate scădea nivelul zahărului din sânge și al tensiunii arteriale, astfel încât, pentru persoanele care iau medicamente în acest sens poate fi necesară ajustarea dozelor. Atenție, pacientul nu trebuie să-și ajusteze singur dozele, după ureche, ci trebuie să urmeze recomandările medicului.

Doza recomandată de ashwagandha depinde de tipul de supliment, așa că e important ca, la administrare, să fie urmate instrucțiunile de pe ambalajul produsului. Extractul standardizat de rădăcină este comercializat în mod obișnuit în capsule de 400 sau 500 mg, cu administrare o dată sau de două ori pe zi. Capsulele se iau de regulă în timpul meselor, pe o perioadă de trei luni.

De reținut că suplimentele alimentare, inclusiv cele cu ginseng indian, e bine să fie luate după o discuție cu medicul de familie, mai ales dacă persoana care dorește să și le administreze are anumite boli și se află pe diverse tratamente.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
A double-blind, placebo-controlled evaluation of the anxiolytic efficacy ff an ethanolic extract of withania somnifera
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21407960/
1. Studiul „A double-blind, placebo-controlled evaluation of the anxiolytic efficacy an ethanolic extract of withania somnifera”, apărut în Indian J Psychiatry. 2000 Jul;42(3):295-301. PMID: 21407960; PMCID: PMC2958355, autori: Andrade C. et al.
NCBI - Effects of Withania somnifera in patients of schizophrenia: A randomized, double blind, placebo controlled pilot trial study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3757622/
2. Studiul „Effects of Withania somnifera in patients of schizophrenia: A randomized, double blind, placebo controlled pilot trial study”, apărut în Indian J Pharmacol. 2013 Jul-Aug; 45(4): 417–418. doi: 10.4103/0253-7613.115012, autori: Akshay P. Agnihotri et al.
Pub Med - Molecular targets and mechanisms of cancer prevention and treatment by withaferin a, a naturally occurring steroidal lactone
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24046237/
3. Studiul „Molecular targets and mechanisms of cancer prevention and treatment by withaferin a, a naturally occurring steroidal lactone”, apărut în AAPS J. 2014 Jan;16(1):1-10. doi: 10.1208/s12248-013-9531-1. Epub 2013 Sep 18, autori: Avani R. Vyas, Shivendra V. Singh


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0