Totul despre aparatul dentar la copii și adulți

1. De ce este necesar tratamentul ortodontic?
   a. Ce este un aparat dentar?
   b. Ce face aparatul dentar?
2. Aparatul dentar la copii
   a. De ce trebuie să poarte un copil aparat dentar?
   b. Care este vârsta potrivită pentru purtarea unui aparat dentar? 
   c. Importanța pe care o are masticația asupra copiilor
   d. Semnele care ar trebui să-i îngrijoreze pe părinți
   e. Beneficiile tratamentului ortodontic început din timp
3. Aparatul dentar la adulți
   a. Beneficiile aparatului dentar pentru adulți
   b. Abraziunea anormală a dinților la adulți
4. Tipuri de aparate dentare
   a. Aparatul dentar clasic
   b. Aparatul dentar estetic
   c. Aparatul dentar lingual
   d. Aparat dentar mobil
   e. Aparat dentar aligner (gutiere)
5. Aparat dentar – etapele de tratament
   a. Prima sedință la un specialist
   b. Fixarea aparatului dentar
   c. Vizite periodice la ortodont
   d. Finalul tratamentului ortodontic
   e. Durata de purtare a unui aparat dentar
   f. Beneficiile purtării aparatului dentar
   g. Îngrijirea dinților în timpul purtării unui aparat dentar
   h. Ce alimente ar trebui evitate?

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce este necesar tratamentul ortodontic?

Tratamentul ortodontic te ajută să îți înfrumusețezi zâmbetul, dar, de asemenea, joacă un rol major în corectarea dinților nealiniați sau supraaglomerați. Și acest lucru este foarte important, deoarece alinerea incorectă a dinților (numită și „malocluzie”) poate provoca multe alte probleme, precum o îndepărtare mai slabă a plăcii dentare între dinții nealiniați, care poate provoca inflamația gingiilor sau apariția cariilor.

Ce este un aparat dentar?

Un aparat dentar este un dispozitiv alcătuit din brakeți metalici sau fiziologi, iar prin mijlocul acestor brackeţi trece un arc metalic fixat prin intermediul unor ligaturi, care aplică forța de la un dinte la altul. 

Ce face aparatul dentar? 

Scopul aparatului dentar este de a deplasa dinții în poziția corectă și de a schimba dinamica și relația dintre aceștia, obținând astfel un rezultat funcțional și estetic. Un aparat dentar este necesar în caz de anomalii, atunci când nu există suficient spațiu între dinți, când se suprapun dinții sau atunci când există o dizarmonie dento-maxilară. Aparatul dentar ajută la recapătarea sănătaţii dinţilor, îndepărtând înghesuirile dentare şi muşcătura defectuoasă, probleme care, netratate, duc în timp la igienizare dificilă, la apariţia cariilor, la afecţiuni ale articulaţiei maxilare sau chiar la parodontoză.

Aparatul dentar la copii

Când apar dinții definitivi, toți părinții se îngrijorează cu privire la poziția dinților. Se vor alinia? Probabil că ți-ai pus aceeași întrebare despre dinții copilului tău. Iată mai jos ce trebuie să știi.

De ce trebuie să poarte un copil aparat dentar?

Dinţii strâmbi, distanţaţi sau înghesuiţi reprezintă afecţiuni de sănătate şi de estetică dentară des întâlnite în rândul copiilor. Specialiştii ortodonți atrag atenţia asupra faptului că dacă acestea nu sunt tratate la timpul potrivit, duc la tratamente complexe şi îndelungate la adolescenţă.

Care este vârsta potrivită pentru purtarea unui aparat dentar?

Unii copii pot avea nevoie de o evaluare ortodontică încă de la vârsta de 5 sau 6 ani. Chiar dacă tratamentul cu aparat dentar la copii este puțin obișnuit la această vârstă, pot fi indicate câteva tratamente preventive. 

Asociaţia Americană a Medicilor Ortodonţi (AAO) recomandă ca prima vizită a copilului la medicul ortodont să aibă loc cel târziu la vârsta de 7 ani. La această vârstă molarul de 6 ani este prezent pe arcade, iar medicul poate stabili dacă ocluzia (muşcătura) este corectă.

Importanța pe care o are masticația asupra copiilor

Masticația este foarte importantă în timpul creșterii. Trecerea de la dieta lichidă la o dietă texturată trebuie să aibă loc timpuriu (de preferință de îndată ce copilul este capabil să stea singur în șezut) pentru a-și activa mușchii masticatori, dar și pentru fenomenul de detriție dentară, adică uzura normală a dinților. Pentru a evita problemele dentare în viitor, specialiștii recomandă ca cei mici să mestece firimituri de pâine, bucăți de măr sau morcov sub supraveghere. Dieta moale sau măcinată trebuie, astfel, să fie înlocuită rapid cu o dietă solidă, variată și echilibrată.

Semnele care ar trebui să-i îngrijoreze pe părinți

Dacă vezi la copilul tău unul dintre aceste semne, atunci ar trebui să mergi cu cel mic la ortodont:  

  • o diferență între incisivii de sus și de jos;
  • un maxilar prea avansat în comparație cu celălalt;
  • dinți suprapuși;
  • dinții larg distanțați unul de celălalt;
  • sugerea degetelor;
  • pierderea timpurie sau întârziată a dinților de lapte;
  • mușcarea obrazului sau a palatului;
  • maxilar care se mișcă ori produce sunete;
  • scrâșnirea dinților.

Beneficiile tratamentului ortodontic început din timp

Atunci când tratamentul ortodontic este început din timp apar următoarele avantaje:

  • reducerea sau eliminarea numărul extracţiilor dentare;
  • eliminarea tratamentelor ulterioare complexe şi costisitoare;
  • diminuarea timpului de tratament şi costul acestuia;
  • reducerea riscului apariţiei cariilor;
  • se corectează poziţia limbii şi se asigură dezvoltarea corectă a dinţilor şi a feţei;
  • îmbunătăţeşte simetria facială;
  • scade riscul de accidentare a dinţilor care nu sunt corect poziționați;
  • copilului îi sporeşte încrederea în sine.

Aparatul dentar la adulți

În ultimii ani, din ce în ce mai mulți adulți folosesc aparatul dentar. La aceștia, multe dintre problemele ortodontice pot fi corectate la fel de ușor ca la copii, pentru că forțele ortodontice miscă dinții în același mod. Însă tratamentul în cazul adulților poate dura mai mult din cauza maturității osului. Pot apărea și factorii ce pot complica tratamentul, spre exemplu lipsa de dezvoltare a maxilarelor poate necesita abordări diferite de tratament. De multe ori, tratamentul ortodontic este combinat cu cel chirugical în cazul adulților, de aceea, consultația oferită de medicul ortodont este necesară și importantă.

Beneficiile aparatului dentar pentru adulți

Dacă problemele ortodontice rămân netratate, atunci acestea se pot agrava. Dacă dinții sunt înghesuiți, nu se potrivesc în mușcătură sau sunt excesiv de spațiați, atunci aceste afecțiuni pot conduce la alte probleme de sănătate dentară. 

Dinții înghesuiți sunt dificil de curățat și, în timp, pot contribui la apariția cariilor ori a afecțiunilor parodontale. Mușcătura incorectă poate constitui cauza abraziunii anormale a suprafețelor dinților și poate cauza dificultăți în masticație sau chiar afecta țesuturile de suport (os și gingie). Iar în cazul dinților incorect aliniați, se poate vorbi de dureri în articulațile mandibulare. Aparatul dentar corectează și previne toate aceste disfuncționalități.

Abraziunea anormală a dinților la adulți

Rata de pierdere a dinților a scăzut mult în ultimii zeci de ani. Dacă străbunicii noștri își pierdeau dinții în jurul vârstei de 40 de ani, astazi, un tânăr de 25 de ani are potențialul de a putea să-și mai folosească propriii dinți până la vârsta de 75 de ani. Acest fapt reprezintă o schimbare majoră atât în starea de sănătate orală, cât și în speranța de viață. Dinții care nu se „potrivesc” se tocesc mai repede, ceea ce înseamnă încă un motiv pentru a ne asigura că dinții sunt corect aliniați și bine întreținuți.

Tipuri de aparat dentar

Există două tipuri principale de aparat dentar: fix și mobil. Aparatele ortodontice fixe sunt reprezentate de brackeți (pot fi aparate dentare metalice, aparate dentare ceramice, aparate dentare safir) și aparatul dentar lingual. Aparatele mobile se utilizează mai frecvent la copii, în perioada de creștere, iar cele mai folosite sunt gutierele. 

Aparatul dentar clasic (cu brakeți metalici)

Este cel mai des întâlnit tip de aparat, datorită evoluției tehnologiei, iar acum purtarea acestuia este mult mai confortabilă decât era la începuturile sale. Printre avantajele acestui tip de aparat se numeră prețul - este mai ieftin decât alte aparate fixe - și este potrivit pentru cei care nu sunt alergici la metale. În plus, este confecționat din oțel inoxidabil, are opțiunea de a adăuga elastice (o opțiune la care apelează în special copiii) iar aparatul poate fi ușor personalizat la fiecare vizită la ortodont.

Aparatul dentar estetic

Mai este denumit și fizionomic și poate să fie de ceramică sau de safir. Aparatul ceramic este din ce în ce mai preferat pentru că este mai puțin vizibil decât aparatul dentar metalic. Brackeții ceramici sunt confectionați dintr-un material transparent și sunt confortabili și foarte eficienți în alinierea corectă a dinților. Aparatele ceramice sunt însă mai scumpe și mai fragile și nu pot fi folosite în tratamentul tuturor tipurilor de probleme ortodontice. Iar pentru că acest tip de aparat este mai puțin vizibil, se recomandă o atenție suplimentară la igiena orală. Aparatul cu safir este transparent, puternic și rezistent la pete (cu excepția cafelei, coca-cola, curry și fumatului). Este mult mai puțin vizibil decât toate celelalte tipuri de aparat dentar fix, însă are și un preț mult mai ridicat. Studii recente arată că au fost raportate efecte pozitive asupra aspectelor psihologice și sociale ale persoanelor care poartă aparate „la modă”.

Aparatul dentar lingual

Din punct de vedere estetic s-au facut progrese importante în ceea ce privește aparatele dentare, existând acum și varianta aparatelor dentare linguale care se aplică pe partea interioară a dinților. Brackeții sunt realizați din aliaj de aur antialergic.

Aparat dentar mobil

Aparatele mobile sunt în special preferate de copii. Se pot realiza într-o multitudine de culori, se pot face o mulțime de combinații extrem de atractive, se poate aplica sclipici sau mici figurine înglobate în acrilatul ortodontic, totul pentru a satisface exigențele oricărui copil.

Aparat dentar aligner (gutiere)

Gutierele sunt transparente pentru dinți, sunt fizionomice și, dacă sunt purtate cu multă conștiinciozitate, dau rezultate rapide. Pot fi tratate o serie de probleme precum migrații minore ale dinților, dinți cu spații mici între ei și mușcături incorect aliniate, în funcție de serveritatea problemei. Acestea se schimbă la un anumit interval de timp.

Aparat dentar – etapele de tratament

Prima sedință la un specialist

La prima întâlnire cu medicul specialist se face anamneza pacientului. Este important motivul prezentării pacientului, de ce a venit și se stabilește dacă este necesară intervenția ortodontică. Se pot lua de asemenea amprente pentru realizarea unor modele de studiu. În elaborarea planului de tratament este necesară realizarea unui dosar ortodontic. Acesta include fotografii ale feței făcute în scop ortodontic, scanare intraorală, radiografie panoramică, teleradiofragii. Dosarul poate fi realizat în clinică sau într-un centru radiologic specializat, la recomandarea medicului. Pe baza acestora, medicul analizează ocluzia (mușcătura) pacientului și printează modelele 3D, clasic sau alginat.

Fixarea aparatului dentar

Instalarea aparatului dentar este astăzi mai puțin dureroasă decât în trecut, deoarece tehnicile au evoluat. Este evident dureros la început, deoarece depune efort pe dinți, dar este foarte suportabil.
După colajul aparatului în etapa de acomodare, pot apărea leziuni iritative pe mucoasa jugală sau linguală, de aceea medicul va recomanda folosirea benzilor speciale din ceară, care înglobează braketul și favorizează vindecarea ulcerațiilor.

Vizite periodice la ortodont

Sunt necesare vizite periodice la ortodont ca să verifice evoluția, dar și să rezolve diverse probleme apărute. Dacă se dezlipește un braket, trebuie anunțat medicul ca să poată fi colat cât mai repede, pentru că un braket rupt nu mai îndreaptă dinții. Rosul unghiilor, mestecatul de creioane pot să rupă brakeții, așa că e bine să devii conștient de aceste obiceiuri și să renunți la ele.

Finalul tratamentului ortodontic

Odată finalizat procesul de purtare a aparatului este necesară consolidarea rezultatului, deoarece dinții vor avea tendința să se miște din nou. Aceasta etapă se numește etapa de contenție și poate să fie fixă sau mobilă. Etapa fixă constă în lipirea unui fir de sârmă pe partea interioară a dinților (retainer, de obicei cei 6 dinți frontali inferiori și superiori). Etapa mobilă are loc sub forma unei gutierere care să stabilizeze rezultatul. Etapa de contenție durează cât a durat și tratamentul. În cazul folosirii unei gutiere, acestea trebuie purtate în fiecare zi, în primele luni, după care are loc o întrerupere treptată: se folosește la două seri, apoi o dată pe săptâmână și tot așa, până se renunță definitiv la ea.

Durata de purtare a unui aparat dentar

Timpul necesar pentru purtarea unui aparat dentar depinde de mai mulți factori, printre care tipul dispozitivului folosit și complexitatea problemelor existente. În cele mai multe dintre cazuri tratamentele pot dura de la un an și jumătate până la 3 ani. Copiii poartă pe o perioadă mai lungă de timp decât adulții, în funcție de permutația dentară. 

Beneficiile purtării aparatului dentar

Reduce riscul aparitiei cariilor și a afecțiunilor gingivale. Dinții incorect aliniați crează spații între dinți care vor opri reziduurile alimentare, creând în timp carii și ducând la inflamarea gingiilor.

Împiedică eroziunea dentară. Poziționarea dinților influențează presiunea care se creează asupra maxilarului în timpul vorbirii și a masticației. Dantura nealiniată poate cauza mai multă forță asupra unui anumit dinte care treptat va eroda osul care susține dinții. Aparatul dentar îți deplasează dinții în poziția corectă și creează suficientă presiune pentru menținerea sănătății maxilarului.

Îmbunătățește dicția. Atunci când vorbești, mișcările limbii contra dinților din zona superioară a gurii te ajută să formezi sunetele. În cazul în care poziționarea dinților este prea în spate, în interiorul gurii ori spre exterior, se va dezvolta acea vorbire sâsâită ori alte probleme de dicție.

Ajută la masticație. Este dificil să mănânci cu o dantură care nu este corect aliniată. Acest lucru îți va afecta masticația și va face ca alimentele să nu fie fărâmițate în totalitate, îngreunând astfel digerarea.

Oprește obiceiurile dăunătoare. Obiceiurile greșite, printre care mestecarea obiectelor de scris, mușcarea buzelor se întâlnesc atât la copii, cât și la adulți, pentru că se încearcă reducea disconfortul pe care dinții incorect aliniați îl poate provoca.

Îngrijirea dinților în timpul purtării unui aparat dentar

În cazul aparatelor fixe, pentru igienă sunt recomandate:

  • Periuțe interdentare
  • Periuțe speciale pentru periajul dentar
  • Paste de dinți pe bază de flour
  • Ață dentară specială
  • Duș bucal

Periuțele folosite pentru periajul dinților pe care sunt montați brakeți sunt speciale, au peri laterali ceva mai lungi, pentru ca mișcările de periaj să favorizeze îndepărtarea resturilor alimentare care rămân între brakeți și dinți. Stagnarea alimentelor și a plăcii bacteriene în jurul brakeților determină demineralizarea smalțului și, ulterior, apariția petelor albe. Mai pot fi indicate și periuțe interdentare conice care pot pătrunde mai ușor între smalțul dentar și aparat atunci când periajul simplu nu este eficient. Periajul trebuie făcut după fiecare masă  și înainte de culcare.

Sunt indicate paste de dinți pe bază de fluoruri, în special fluorură de sodiu – care  favorizează remineralizarea smalțului dentar, fiind un mijloc suplimentar de profilaxie a cariilor.

Apa de gură este indispensabilă deoarece conține fluor și are un rol important în menținerea igienei sănătoase. Curățarea spațiilor interdentare se face și cu ață dentară specială, care are un capăt mai rigid, cerat, care poate pătrunde în spatele arcului, astfel încât ața dentară să poată fi trecută printre dinți.

Un mijloc suplimentar și mai ușor de folosit pentru igienizarea spațiilor interdentare este dușul bucal, care este indicat a fi folosit după periajul dentar. Atât periuța interdentară, cât și dușul bucal și ața dentară se folosesc înaintea periajului cu pastă de dinți.

Ce alimente ar trebui evítate?

În timpul purtării aparatelor fixe trebuie evitate alimentele dure sau lipicioase, cum ar fi guma de mestecat, caramelul, alimentele crocante, nucile, alunele, cerealele, biscuiții tari și covvigii. De asemenea, este indicat să fie evitat consumul băuturilor carbogazoase în exces pentru că au în compoziție o cantitate foarte mare de zahăr care favorizează creșterea acidității în cavitatea bucală și duce la demineralizarea dinților și la colorarea lor. 

Este bine ca alimentele să fie tăiate în bucăți mici și mestecate pe părțile laterale. Este interzisă mușcarea din alimente dure (mere), pentru că pot dezlipi brakeții, în special pe cei frontali, iar astfel tratamentul poate suferi modificări.

 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Braces and orthodontics
https://www.nhs.uk/conditions/braces-and-orthodontics/
ARCH - Types of Adult Braces: Which Is Right for You? 
https://archorthodontics.com/types-of-adult-braces-which-is-right-for-you/
BMC - Impact of fashion braces on oral health related quality of life: a web-based cross-sectional study
https://bmcoralhealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12903-020-01224-1
Studiul „Impact of fashion braces on oral health related quality of life: a web-based cross-sectional study”, apărut în BMC Oral Health 20, 236 (2020). https://doi.org/10.1186/s12903-020-01224-1, autori: Hakami, Z., Chung, H., Moafa, S. et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0