Curățarea protezei dentare: cum, cu ce și când?

Fie că porți proteză dentară totală sau parțială, este important să o cureți în mod regulat, pentru a-ți menține igiena orală și pentru a evita apariția anumitor afecțiuni inflamatorii care pot fi declanșate de instalarea bacteriilor în cavitatea bucală. Așadar, este important să îți cureți proteza dentară la fel cum ți-ai curăța dinții naturali, în fiecare zi.

Din păcate, igiena protezei dentare este puțin mai complicată față de o igienă orală normală, deoarece aceasta trebuie curățată mai temeinic. Este important de știut faptul că, deși nu poți dezvolta carii pe dinții artificiali, tartrul se va depune pe proteză la fel ca pe dinții naturali. 

Când trebuie să-ți cureți proteza dentară?

Pentru o igienă orală corectă, este recomandat să îți cureți proteza zilnic, dimineața și/sau seara, și să o clătești după fiecare masă. Așadar, după ce ai mâncat, poți să clătești proteza, ținând-o sub jet de apă călduță câteva secunde, până la un minut, pentru a elimina de pe suprafața acesteia resturile de mâncare. Un sfat important: având în vedere că protezele dentare sunt destul de fragile, poți amplasa un prosop pe marginea chiuvetei sau, chiar, în chiuvetă, pentru a atenua șocul în cazul în care o scapi din greșeală.  De asemenea, este important să îți clătești și gura după masă, pentru că resturi de mâncare pot rămâne prinse între gingii

Cum și cu ce cureți proteza dentară?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dimineața și/sau seara, când îți faci rutina de igienă a corpului, îți poți curăța proteza cu o substanță specială de curățare a protezelor a dentare. Acestea există sub formă de paste, tablete efervescente sau soluții. Dacă optezi pentru o pastă sau o soluție de curățare, poți aplica produsul cu o periuță delicată, în așa fel încât să nu permiți zgârierea protezei. Periază ușor toate suprafețele protezei, fără a apăsa puternic. Este mai bine cureți ușor și lent, decât rapid și insistent, pentru a evita deteriorarea protezei. Dacă folosești un adeziv pentru proteze, este important să cureți cu atenție spațiile în care îl aplici, pentru a elimina toate urmele de adeziv. Nu în ultimul rând, clătește proteza cât se poate de bine, pentru a elimina, în întregime, substanța de curățare. 

În cazul în care preferi pastilele efervescente, acestea, de regulă, sunt destinate pentru o curățare intensivă, asta însemnând că proteza trebuie lăsată în substanță peste noapte. Este o modalitate eficientă de curățare a protezei și se adresează, în special, tipurilor de proteze care necesită un mediu umed, când nu sunt folosite, pentru a nu se deforma. Dacă preferi această variantă, este bine, mai întâi, să te consulți cu medicul stomatolog, pentru a nu risca deteriorarea protezei. De asemenea, este important ca, dimineața, să clătești temeinic proteza, înainte de o purta, pentru a evita ingerarea accidentală de substanță de curățare, care conține anumite ingrediente toxice și care pot da simptome neplăcute, precum vărsături sau senzație de arsură. 

Un pas important este curățarea cavității bucale. Poți folosi o periuță cu peri moi pentru a masa cu delicatețe gingiile și limba, în așa fel încât să elimini resturile de mâncare și de adeziv, și pentru a pregăti gura pentru proteza proaspăt curățată. 

Ce ar trebui să eviți

  • Este recomandat să eviți orice substanță de curățare care nu este destinată igienei protezei dentare, în special cele care conțin agenți de înălbire a dinților, precum peroxid și clorină. Aceștia pot deteriora proteza (mai ales dacă aceasta conține particule metalice) și altera culoarea dinților artificiali.
  • De asemenea, evită periuțele abrazive, care pot zgâria suprafața dinților și răni gingiile. 
  • Nu în ultimul rând, este important ca proteza să fie curățată și clătită cu apă călduță, nu fierbinte, deoarece temperaturile înalte pot deforma aspectul protezei.  
  • În cazul în care simți un discomfort la purtarea protezei, oricât de minor, este recomandat să mergi la medicul stomatolog, pentru a identifica motivul. Orice alterare a protezei, în timp, poate duce la iritație, afte bucale sau infecții. În acest sens, controlul stomatologic regulat este cea mai bună metodă de prevenție. 
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic – Denture Care: How Do I Clean Dentures?
https://www.mayoclinic.org/denture-care/expert-answers/faq-20058375
Colgate - How To Clean Dentures To Avoid Bacteria Buildup
https://www.colgate.com/en-us/oral-health/cosmetic-dentistry/dentures/how-to-clean-dentures-to-avoid-bacteria-buildup-1015 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0