Nu ignora sângerarea gingiilor! Iată de ce

Sângerarea gingiilor este adesea semnul unei afecțiuni gingivale, însă poate indica și alte probleme de sănătate.

 

Sângerarea ocazională a gingiilor poate fi rezultatul unui periaj prea viguros sau a purtării unei proteze fixate incorect. Sângerările frecvente ale gingiilor pot indica probleme de sănătate mult mai grave, precum: 
 ● parodontoză (o formă avansată de boală a gingiilor) 
 ● leucemia  
 ● deficiență de vitamine 
 ● deficit de trombocite  

Probleme dentare care pot cauza sangererea gingivală

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Problemele de îngrijire a dinților sunt principala cauză a sângerării gingivale. Gingivita (inflamarea gingiilor) și parodontoză fac ca gingiile tale să fie sensibile și predispuse la sângerare.

Gingivita

Multe persoane fac gingivită după ce au permis plăcii de tartru să se depună pe dinți timp îndelungat. Tartrul este format din resturile care se depun și bacteriile care se dezvoltă pe dinți. Periajul îndepărtează aceste depuneri și previne apariția cariilor dentare, însă tartrul se poate dezvoltă la baza dinților dacă periajul este executat incorect sau dacă nu folosești ață dentară. Acumularea tartrului la baza dinților poate cauza gingivită. 
 Simptomele gingivitei sunt: 
 ● gingiile umflate 
 ● durerile bucale și gingivale 
 ● sângerarea gingivală 

Parodontoză

Boală parodontală sau parodontoză apare odată cu agravarea gingivitei. Parodontoză este infecția gingiilor, a maxilarului și a țesutului de susținere care conectează dinții de gingii. Parodontoză îți poate slăbi dinții și duce la căderea lor. 

Deficiența de vitamine

Carențele de vitamina C sau K poate cauza sangererea gingivală. Potrivit cercetătorilor americani, deficiență de vitamine este rar întâlnită la persoanele din țări dezvoltate, deoarece acestea au acces la vitamine prin alimentație sau suplimente.  

Dacă suferi de sângerări gingivale care nu sunt cauzate de igiena dentară precară, apelează medic pentru a-ți verifica nivelurile de vitamină C și K. Urmează o dietă bogată în ambele vitamine pentru a te menține sănătos. 

Surse alimentare bogate în vitamina C: citricele și sucurile din citrice, broccoli, căpșunile, roșiile, cartofii, ardeiul gras. 

Surse bogate în vitamină K: năsturelul (măcrișul de baltă), napul, spanacul, mangold (sfeclă elvețiană), salată verde, muștarul, soia, uleiul de rapiță, uleiul de măsline. 

Alte cauze ale sângerării gingivale

 
 

Persoanele care poartă proteze pot, la rândul lor, să sufere din când în când de sângerări ale gingiilor, de regulă atunci când aceste proteze nu sunt fixate corespunzător. Consultă un stomatolog sau un ortodontist dacă proteza sau alte aparate dentare  îți cauzează sângerări gingivale.  

La femei, sarcina poate provocă sângerări ale gingiilor, deoarece schimbările hormonale pot face ca acestea să devină mai sensibile. 

Tulburări sanguine precum hemofilia sau leucemia pot, de asemenea, să crească riscul de sângerări gingivale. Gingiile tale pot să sângereze mai des dacă iei medicamente anticoagulante precum warfarină, aspirină și heparină. 

Vizita la medic

O bună igienă orală este primul pas în tratarea sângerării gingivale. Mergi la stomatolog de două ori pe an pentru o curățare profesională a dinților. Stomatologul te va anunța dacă ai gingivită și te va învăța cum să îți periezi corect dinții. Periajul corect și folosirea aței dentare elimină placa de tartru de la bază dinților, reducând astfel riscul de a face parodontoză. 

Medicul dentist ar putea să îți recomande să folosești o apă de gură antiseptică pentru a reduce formarea tartrului. Clatirea gurii cu apa călduță și sare poate calmă gingiile umflate care sângerează cu ușurință. 

Folosește o periuță de dinți moale dacă ai gingiile inflamate, în special dacă sângerează după periaj. Ai putea luă în considerare folosirea unei periuțe electrice, deoarece designul special al capetelor ei ajută la curățarea mult mai ușoară a bazei dinților față de periajul manual. 

Fă-ți o programare la medic pentru a află dacă problemele dentare sunt cauza sângerărilor gingivale. Un control poate determină cauza sângerărilor gingivale, iar tratamentul poate varia în funcție de problemele descoperite. 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0