Vrei un copil inteligent? Da-i suplimente cu Omega 3 din ulei de peste
Vrei un copil inteligent? Da-i suplimente cu Omega 3 din ulei de peste
Vrei un copil inteligent? Da-i suplimente cu Omega 3 din ulei de peste
Acizii grași Omega-3 au o serie de beneficii pentru sănătatea ta și a copilului tău, iar un studiu mai vechi arată că acizii grași din uleiul de pește ar putea îmbunătăți chiar și performanțele școlare ale celor mici.
Există 3 tipuri de acizi grași Omega-3
Tipurile de grăsimi Omega-3 sunt: acidul eicosapentaenoic (EPA), acidul docosahexaenoic (DHA) și acidul alfa-linolenic (ALA). EPA și DHA se găsesc în principal în anumiți pești, pe când ALA se găsește de regulă în surse vegetale, inclusiv în semințele de in, semințele de chia și nuci, dar și în unii pești și în anumite tipuri de carne.
Se pare că acești acizi grași Omega-3 joacă un rol în prevenirea sau tratarea unui număr mare de afecțiuni, inclusiv boli cardiovasculare, depresie, eczeme și tulburarea de deficit de atenție (ADHD). La copii, se știe că acizii grași Omega-3 susțin dezvoltarea sănătoasă a creierului, în special în primii doi ani de viață. Deși sunt necesari în cantități diferite, acizii grași specifici sunt la fel de importanți, deoarece lucrează împreună într-un proces complex.
Acizii grași ajută la dezvoltarea creierului
Creierul crește într-un ritm alert de la naștere până la vârsta de aproximativ 2 ani, însă este important de știut că dezvoltarea creierului nu se oprește aici, ci continuă pe parcursul copilăriei și adolescenței. Creierul uman are aproximativ 60% grăsime, iar cea mai mare cantitate o reprezintă acidul gras Omega-3 docosahexaenoic (DHA).
Potrivit unui studiu mai vechi, DHA este necesar pentru dezvoltarea sistemului nervos senzorial, perceptiv, cognitiv și motor în timpul creșterii creierului. Se consideră că părțile creierului bogate în DHA sunt responsabile pentru numeroase activități precum planificarea, rezolvarea problemelor și dezvoltarea atenției.
DHA în special este recunoscut ca fiind esențial pentru funcționarea normală a creierului. Ajută la îmbunătățirea fluidității membranei, ceea ce înseamnă că impulsurile nervoase sau mesajele sunt transmise mai eficient. La oameni, studiile indică faptul că DHA susține IQ-ul normal și stimulează învățarea și memoria.
Literatura științifică sugerează că evoluția funcției cerebrale la oameni a fost odată atribuită aportului nostru de Omega-3 și DHA, DHA fiind dens acumulat în zonele creierului asociate cu învățarea și memoria.
Din acest motiv, specialiștii sunt de părere că dietele moderne, care nu conțin acizi grași Omega-3 pot avea efecte adverse asupra învățării, citirii și atenției copilului 1. Aceste legături nu sunt surprinzătoare, având în vedere că membranele celulelor creierului sunt bogate în fosfolipide compuse din acești acizi grași, cu dovezi că aceștia facilitează transportul prin membrane și modulează sistemele de neurotransmițători.
Aporturile adecvate recomandate de acizi grași Omega-3 pentru copii sunt:
- 0 până la 12 luni: 0,5 grame/zi
- 1 până la 3 ani: 0,7 grame/zi
- 4 - 8 ani: 0,9 grame/zi
- 9 până la 13 ani (băieți): 1,2 grame/zi
- 9 - 13 ani (fete): 1,0 grame/zi
- 14 până la 18 ani (băieți): 1,6 grame/zi
- 14 - 18 ani (fete): 1,1 grame/zi
Ce beneficii au acizii grași Omega-3 în rândul copiilor
Acizii grași Omega-3 îmbunătățesc abilitatea de a citi a copiilor mici
Un studiu mai vechi făcut de cercetătorii suedezi, pe o perioadă de 3 luni, a arătat faptul că acizii grași Omega-3 pot îmbunătăți abilitatea de a citi a copiilor mici. Cercetătorii au folosit un eșantion de 154 de copii, pe care i-au împărțit în două grupuri. Copiii dintr-un grup au primit zilnic 3 capsule cu ulei de pește, în timp ce copiii din celălalt grup au primit capsule placebo.
Cei mici au fost supuși apoi unor teste de citit computerizate. La final, s-a constatat că acei copii care au primit capsulele cu ulei de pește și-au îmbunătățit capacitatea de înțelegere a unui text citit cu până la 64%, lucru ce nu s-a întâmplat în cazul copiilor care au primit capsulele placebo.
Oamenii de știință au pus îmbunătățirea aceasta pe seama faptului că Omega-3 poate îmbunătăți capacitatea de concentrare, dar și pe cea de învățare. E nevoie însă de studii suplimentare pe această temă, pentru a se identifica mecanismul prin care Omega-3 acționează asupra creierului copilului.
O analiză ce a inclus 15 studii făcute în domeniu a arătat că acizii grași Omega-3 DHA (acid docosahexaenoic) sunt esențiali pentru buna funcționare a creierului. Studiile făcute pe animale au arătat că un nivel redus de DHA cauzează probleme comportamentale, dar și dificultăți la învățare.
Acizii grași Omega-3, utili pentru o vedere bună
La copii, acizii grași DHA sunt esențiali pentru o vedere bună, dar și pentru dezvoltarea cognitivă. Analiza mai multor studii făcute în domeniu a arătat că DHA are un rol important în ceea ce privește performanțele școlarilor. Prima fază de dezvoltare a creierului uman se desfășoară de la naștere, până la împlinirea vârstei de 2 ani. Însă chiar și la 2 ani, anumite zone din creier rămân dezvoltate incomplet, iar procesul de dezvoltare continuă pe perioada copilăriei și chiar a adolescenței.
La 6 luni, lobii frontali încep să fie acoperiți de fibre nervoase cu mielină, proces ce continuă până în adolescență. Pentru mielinizarea creierului, e nevoie de acizi grași Omega-3 – DHA. Lobii frontali sunt responsabili pentru activitățile cognitive precum planificarea, rezolvarea problemelor și concentrarea atenției. Așadar, un aport mare de Omega-3 în copilărie ar putea contribui la dezvoltarea acestor abilitați de natură cognitiva.
Mai mult decât atât, DHA este principalul tip de Omega-3 din materia cenușie a creierului, alcătuind până la 15% din totalul de acizi grași din cortexul frontal. Așadar, acizii grași Omega 3 pot contribui la dezvoltarea abilităților de învățare, de citire și de planificare ale copilului tău, așa că mărirea aportului acestora ar putea fi benefică pentru cel mic.
Acizii grași Omega-3 pot îmbunătăți somnul copiilor
Potrivit unui studiu mai vechi care a încercat să descopere dacă suplimentarea cu acizi grași Omega-3 ar putea avea un efect benefic asupra somnului arată că somnul insuficient este asociat în mod semnificativ cu niveluri mai scăzute de DHA în sânge și că suplimentarea cu DHA a dus la o reducere a numărului de tulburări de somn, precum și la 58 de minute în plus de somn pe noapte.
Acizii grași Omega-3 și ADHD
Tulburarea cu deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD) este o tulburare comună de neurodezvoltare. Tratamentul standard cu stimulente poate avea efecte secundare severe și intoleranță și astfel cererea pentru tratamente alternative este mare. Cercetările au arătat că în sângele pacienților cu ADHD se găsesc niveluri mai scăzute de Omega-3 în comparație cu cei care nu au fost diagnosticați cu această boală.
Un articol publicat în 2019 a concluzionat, după ce a analizat datele și cercetările disponibile, că dozele combinate de EPA și DHA egale cu sau peste 750 mg pe zi timp de 12 săptămâni au arătat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor ADHD 2.
Acizii grași Omega-3 îmbunătățesc învățarea și comportamentul și în tulburarea de coordonare a dezvoltării (dispraxie)
Un studiu mai vechi a analizat efectele suplimentelor cu acizi grași Omega-3 asupra copiilor cu tulburarea de coordonare a dezvoltării (dispraxie). La sfârșitul studiului, rezultatele au arătat că a existat o îmbunătățire semnificativă a citirii, ortografiei și comportamentului la cei care au luat suplimente de Omega-3, iar autorii au concluzionat că Omega-3 este o opțiune de tratament sigură și eficientă pentru copiii cu această tulburare.
Expunerea timpurie la Omega-3 poate reduce incidența alergiilor la copii
Un articol din 2017 a arătat că consumul de pește gras sau suplimentarea cu ulei de pește în timpul sarcinii poate fi o strategie de prevenire a bolilor alergice la sugari și copii. În plus, oamenii de știință spun că a avut loc o incidență semnificativ redusă a respirației șuierătoare persistente sau a astmului bronșic la vârsta de 3 până la 5 ani la copiii ale căror mame au luat ulei de pește în timpul sarcinii. Acest lucru indică faptul că consumul de Omega-3 în timpul sarcinii de către mame sau consumul de Omega-3 la sugari poate ajuta la reducerea incidenței bolilor alergice, inclusiv astmul.
Uleiul de pește este bogat în acizi grași Omega-3
Și pentru că peștele gras precum somonul, tonul, halibutul sau sardinele nu se numără printre preferatele copiilor, ai putea să te orientezi către un supliment alimentar pe bază de ulei de pește. De altfel, fetele nu ar trebui să mănânce mai mult de 2 porții de pește gras pe săptămână, în schimb băieții pot să consume pește gras până la 4 porții pe săptămână, potrivit specialiștilor. Peștele conține, de asemenea, alți nutrienți importanți, inclusiv proteine, iod, seleniu, calciu, vitamina A și vitamina D. Prin urmare, peștele este o sursă foarte bogată de nutrienți pentru copilul.
În cazul în care copilul nu mănâncă două porții de pește gras pe săptămână, e indicat să îi suplimentezi aportul de Omega-3 prin ulei de pește. Există o serie de suplimente pe bază de ulei de pește special concepute pentru cei mici, care nu au gustul neplăcut de ulei de pește și care sunt ușor de administrat. În cazul copiilor foarte mici, capsulele de ulei de pește se pot sparge și se pot încorpora în hrana celui mic.
Se recomandă suplimentele cu ulei din pește de mare adâncime, acesta nefiind contaminate cu mercur. Părintele trebuie să citească cu atenție eticheta suplimentului alimentar oferit celui mic, pentru a se asigura că este un produs de calitate.
Acizii grași Omega-3 sunt recomandați pentru toți, inclusiv pentru copiii mai mari și adulți, deoarece are și beneficii dovedite pentru sănătatea inimii. Atât EPA, cât și DHA sunt responsabile pentru funcționarea sănătoasă a inimii, mențin tensiunea arterială în limite normale.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Omega-3/6 Fatty Acids and Learning in Children and Young People: A
Review of Randomised Controlled Trials Published in the Last 5 Years”, J Nutr Food Sci 2018, Kirby, Derbyshire E2
https://www.longdom.org/open-access-pdfs/omega36-fatty-acids-and-learning-in-children-and-young-people-a-review-of-randomised-controlled-trials-published-in-the-last-5-yea-2155-9600-1000670.pdf
2 Studiul „High-dose eicosapentaenoic acid (EPA) improves attention and vigilance in children and adolescents with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) and low endogenous EPA levels”, Transl Psychiatry. 2019, Jane Pei-Chen Chang, Kuan-Pin Su, Valeria Mondelli, Senthil Kumaran Satyanarayanan, Hui-Ting Yang, Yi-Ju Chiang, Hui-Ting Chen, Carmine M Pariante
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31745072/
Academy of Nutrition and Dietetics - Do Kids Need Omega 3 Fats?
https://www.eatright.org/health/essential-nutrients/fats/do-kids-need-omega-3-fats
National Institute of Health - Omega-3 Fatty Acids
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/
Te-ar mai putea interesa și...