Vederea periferica difera de la o persoana la alta - cu ce te afecteaza acest lucru?

Ati avut vreodata senzatia ca nu puteti sa prindeti o minge care vine spre dvs. din partea stanga? De vina ar putea fi o pata care impiedica vederea periferica. Vederea periferica reprezinta capacitatea de a vedea lucrurile care nu se afla in centrul campului dvs. vizual.

Un nou studiu restrans a aratat ca exista diferente semnificative cu privire la capacitatea oamenilor de a detecta obiectele din vederea periferica. Spre exemplu, unele persoane vedeau mai bine lucrurile in partea stanga, in timp ce altele vedeau mai bine in partea dreapta. „Fiecare persoana are propria sensibilitate, cu unele zone de vedere slaba si altele de vedere buna” a declarat autorul studiului, John Greenwood, de la University College London din Marea Britanie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Greenwood si echipa sa au efectuat o serie de teste de perceptie asupra a 12 persoane in decurs de cativa ani. Per total, participantii nu reuseau sa vada obiectele din mediile aglomerate atunci cand acestea se aflau deasupra sau sub nivelul ochilor, desi au existat si diferente intre indivizi. Oamenii de stiinta au folosit un test care a implicat concentrarea asupra unui punct din centrul ecranului, in timp ce apareau imagini cu ceasuri in diferite parti ale campului vizual, fie un singur ceas, fie doua ceasuri.  Cercetatorii au descoperit ca pacientilor le-a fost mai greu sa identifice ora care aparea pe ceasul central, atunci cand celelalte ceasuri erau mai aproape. Acest fenomen este cunoscut drept „aglomerare vizuala”.

 

 

„Daca va cautati cheile, atunci acest lucru va va afecta capacitatea de a le sa gasi. Spre exemplu, daca cheile dvs. sunt pe o masa in stanga locului spre care va concentrati privirea, e posibil ca prezenta cartilor si hartiilor de pe masa sa nu va permita sa vedeti cheile” a declarat Greenwood intr-un comunicat de presa al universitatii. „Este posibil ca o persoana care vede foarte bine in partea stanga sa vada cheile chiar daca sunt langa o carte, in timp ce o alta persoana ar putea sa nu le observe decat daca se afla la distanta de carte. Exista variatii semnificative intre persoane” a spus acesta.

Intelegerea variatiilor vederii periferice ar putea fi de ajutor in ceea ce priveste condusul autovehiculelor. „Daca conduceti un camion cu o cabina inalta si va uitati inainte, e foarte posibil sa nu vedeti pietonii sau biciclistii de pe strada, aflati in campul dvs. vizual perific, decat daca v-ati afla la un nivel inferior si v-ati uita spre stanga si dreapta” a spus Greenwood.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Un mediu vizual aglomerat ca o sosea dintr-un oras, face acest lucru si mai dificil. Pe langa luarea in considerare a punctelor oarbe ale vehiculelor, trebuie sa tinem cont de faptul ca persoanele de la volan au zone in care vederea lor periferica este mai buna si zone in care este mai putin buna” a precizat acesta.
 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0