Lacrimile artificiale, eficiente dacă ai ochii obosiți

Când ai ochii obosiți, poți să iei o serie de măsuri prin care să rezolvi această neplăcere, cum ar fi utilizarea lacrimilor artificiale, a unei comprese calde sau a unor exerciții oculare.

Dacă ai un job care presupune lucrul susținut la calculator, știi foarte bine că, după un anumit număr de ore, ochii încep să-ți obosească și, uneori, să se înroșească și să se irite. Există mai multe soluții pentru a face față acestor probleme.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Încearcă lacrimile artificiale 

Picăturile pentru ochi pe care le poți cumpăra fără prescripție medicală sau cu prescripție atenuează nu doar uscăciunea oculară, ci și oboseala, roșeața și iritațiile. Folosește lacrimile artificiale chiar și atunci când ochii tăi se simt bine pentru a-i menține hidratați și pentru a opri revenirea simptomelor neplăcute. Sau, dacă preferi să lucrezi cu lacrimile tale naturale, e bine ca, din când în când, să te oprești din ce faci și să clipești mai des, mai ales când ești pe un dispozitiv digital. De obicei, clipim de 15 ori într-un minut. Dar când suntem pe un computer, acest lucru poate scădea până la a clipi de numai 5-7 ori.

Lacrimile artificiale pot veni sub formă de picături sau unguente oftalmice și pot fi disponibile cu sau fără prescripție medicală, în funcție de concentrația și de compoziția lor. Acestea pot conține substanțe active precum glicerina, carbomerul, hialuronatul de sodiu, polietilen glicol sau alte ingrediente care au proprietăți hidratante, lubrifiante și protectoare pentru ochi.

Principalele roluri ale lacrimilor artificiale includ:

Hidratarea ochilor

Lacrimile artificiale ajută la menținerea umidității la nivelul ochilor și previn uscarea excesivă a suprafeței oculare.

Lubrifierea ochilor

Aceste picături ajută la reducerea senzației de iritare, furnizând un strat de lubrifiere care facilitează mișcarea pleoapelor și previne frecarea excesivă a ochilor.

Protecția ochilor

Lacrimile artificiale pot proteja ochii de factori externi iritanți, cum ar fi polenul, praful, fumul sau vântul, reducând astfel riscul de iritație și inflamație.

Ameliorarea simptomelor ochiului uscat

Picăturile pot ajuta la reducerea senzației de uscăciune, arsură, mâncărime sau disconfort asociate cu sindromul ochiului uscat.

Atenție la exces!

Folosirea excesivă a picăturilor oftalmice poate duce la o senzație de greutate sau de plenitudine în ochi. Acest lucru poate fi neplăcut și poate afecta confortul vizual. Anumite persoane pot dezvolta reacții alergice la anumite ingrediente din lacrimile artificiale. Utilizarea excesivă poate crește riscul de a dezvolta reacții alergice locale, cum ar fi roșeața, mâncărimea sau senzația de arsură la nivelul ochilor. Anumite persoane pot dezvolta reacții alergice la anumite ingrediente din lacrimile artificiale. Utilizarea excesivă poate crește riscul de a dezvolta reacții alergice locale, cum ar fi roșeața, mâncărimea sau senzația de arsură la nivelul ochilor. 

Este important să mergi întâi la un medic oftalmolog pentru a determina ce tip de lacrimi artificiale sunt potrivite pentru nevoile tale individuale și pentru a primi instrucțiuni adecvate privind utilizarea lor. Utilizarea incorectă sau excesivă a lacrimilor artificiale poate provoca neplăceri, așa că este esențial să respecți indicațiile medicului sau instrucțiunile de pe ambalaj.

Aplică un prosop cald sau apelează la pliculețele de ceai răcite

Când ai ochii obosiți și dureroși, așază peste ei un prosop înmuiat în apă caldă. Compresele calde pot să adauge umiditate ochiului, să calmeze durerea, să crească fluxul de sânge în zona oculară și să relaxeze spasmele musculare.

Spală-te bine pe mâini înainte de a proceda așa, astfel încât bacteriile să nu îți pătrundă în ochi. Scufundă prosopul în apă pe care ai fiert-o până a dat în clocot (pentru a o steriliza) și ai răcit-o până a ajuns călduță, cât să fie suportabilă pentru ochi. Apoi pune prosopul pe ochii obosiți timp de 5-10 minute.

Pliculețele de ceai sunt bune pentru mai mult decât a prepara o băutură fierbinte. Acestea funcționează și ca o compresă rece și relaxantă pentru ochi. După ce îți prepari ceaiul obișnuit, nu arunca pliculețul, ci pune-l într-un recipient curat în frigider. Odată ce s-a răcit, pune pliculețul pe pleoape pentru a calma ochii și a reduce umflăturile. Asigură-te că ți-ai spălat bine fața și mâinile și ai scos lentilele de contact înainte de a face acest lucru.

Încearcă exercițiile oculare

Ochii au mușchi care pot beneficia și de un antrenament, la fel ca alți mușchi din corp. Încearcă acest lucru: ține degetul arătător la câțiva centimetri de ochi și concentrează-te asupra lui. Apoi, privește mai departe, la câțiva metri, după care concentrează-te din nou pe deget. Repetă exercițiul de câteva ori. Sau, închide ochii, rotește-i în sus către tavan, apoi în jos, spre podea. Uită-te la dreapta, apoi la stânga. Aceste exerciții simple nu întăresc mușchii ochilor, așa cum se întâmplă cu cele pentru corp, însă pot ajuta la atenuarea oboselii oculare.

Îmbunătățește calitatea aerului

Când ochii tăi sunt uscați, îi simți și mai obosiți decât sunt în realitate. Nu doar lacrimile artificiale îi umezesc, ci și un aer mai potrivit în casă. Folosește un umidificator pentru a adăuga umezeală în aerul din cameră. Un nivel de umiditate de cel puțin 45% este cel mai bun (atenție, nici prea multă umezeală, peste 60%, nu e bună!). De asemenea, nu sta aproape de gurile de aerisire, astfel încât să nu îți sufle aer uscat direct pe față. Dacă fumezi, e bine să știi că acest obicei dăunează sănătății oculare și generale.

Reglează luminile și ecranul dispozitivelor electronice și schimbă configurarea computerului

Sarcini diferite necesită tipuri diferite de lumină. În timp ce te uiți la televizor, este mai bine pentru ochi dacă păstrezi camera ușor luminată decât dacă stai în întuneric complet. Când citești la lumina veiozei, ai grijă ca lumina să fie plasată undeva în spatele tău și să-ți lumineze bine paginile cărții. Pe ecranele digitale, reglează luminozitatea pentru a se potrivi cu nivelul de lumină din jurul tău. De asemenea, reglează contrastul ecranului, astfel încât ochii să nu fie nevoiți să se încordeze pentru a vedea bine.

Micile ajustări în ceea ce privește computerul pot face o mare diferență pentru ochii tăi. Asigură-te că ecranul este la o distanță de 50-60 cm de fața ta. Centrul ecranului trebuie să fie ușor sub nivelul ochilor (10-12 cm). Dacă nu ai cum să pui ecranul computerului chiar la aceste distanțe, îți este de ajutor un scaun pe care să îl poți deplasa mai sus sau mai jos. Reglează și dimensiunea textului, astfel încât să nu fii nevoit să îți îngustezi ochii pentru a vedea clar literele. Pune-ți lângă monitor un suport în care să-ți păstrezi documentele de care ai nevoie, acest lucru limitând cât de mult îți miști ochii înainte și înapoi.

Poartă ochelari de computer

Cu acești ochelari de vedere, ochii se pot adapta la distanța de până la ecran. Acești ochelari au lentile speciale pentru a te ajuta să schimbi rapid focalizarea între distanțele apropiate, medii și cele îndepărtate. E bine de știut că ochelarii de computer nu sunt aceiași cu ochelarii care blochează lumina albastră. Specificațiile de blocare a luminii albastre te pot face să te simți mai confortabil, dar nu împiedică întotdeauna apariția oboselii ochilor.

Acoperă-ți ochii obosiți cu palmele

Experții oculari leagă această tehnică de o terapie alternativă numită Metoda Bates, denumită după medicul oftalmolog William Bates, care s-a întrebat dacă ochelarii sunt singura modalitate de a repara vederea unei persoane. Cercetările arată că metoda sa nu corectează vederea, dar acoperirea ochilor cu palmele ar putea ajuta la ușurarea oboselii oculare. Metoda este cât se poate de simplă: pune palmele peste ochii închiși, fără a pune, însă, presiune pe globii oculari și rămâi așa 5 minute. Acest obicei te poate ajuta să îți relaxezi ochii.

Ia pauze de la statul cu privirea în ecran

Experții spun că, atunci când utilizezi un dispozitiv digital, ar trebui să faci pauze de ecran regulate. Ei recomandă regula 20-20-20, care înseamnă să iei o pauză de 20 de secunde la fiecare 20 de minute pentru a privi ceva aflat la 20 de metri distanță. Un alt sfat ar fi acela că, pentru fiecare două ore de stat cu privirea în ecran, e indicat să-ți odihnești ochii obosiți timp de 15 minute.

Ochii obosiți pot fi nu doar rezultatul statului excesiv în fața ecranelor. Somnul insuficient sau de proastă calitate poate duce la oboseală generală și poate afecta și sănătatea ochilor. În timpul somnului, ochii se odihnesc și se reînnoiesc, iar lipsa de odihnă adecvată poate duce la senzația de oboseală în ochi. O lumină puternică sau strălucitoare poate fi obositoare pentru ochi. Lumina excesivă poate provoca senzații de disconfort sau chiar dureri de cap asociate cu efortul ocular. Și anumite afecțiuni oculare, cum ar fi alergiile, conjunctivita sau blefarita, pot provoca senzația de oboseală sau disconfort la nivelul ochilor. De aceea, este important ca, dacă ai orice probleme cu ochii, să mergi la un medic oftalmolog pentru a depista cauzele și a primi recomandările necesare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
AAO - Eye Strain: How to Prevent Tired Eyes
https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-eye-strain
Cleveland Clinic - Artificial Tears 
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24804-artificial-tears


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0