

Cum combati sindromul de ochi uscat, in functie de anotimp
Cum combati sindromul de ochi uscat, in functie de anotimp
Cum combati sindromul de ochi uscat, in functie de anotimp
Sindromul de ochi uscat este caracterizat de lipsa secretiei lacrimale. Acesta se manifesta prin simptome precum inrosirea ochilor sau lacrimarea excesiva.
Din pacate, nu exista un tratament care sa vindece sindromul de ochi uscat, insa exista o serie de remedii care pot ameliora simptomele acestuia.
In primul rand, sindromul de ochi uscat trebuie sa fie diagnosticat de un specialist. Simptomele acestui sindrom sunt similare cu cele ale unei alergii, iar din aceasta cauza aceste doua afectiuni sunt adesea confundate. Daca apar simptome precum mancarime oculara sau senzatia de arsura, e posibil sa fie vorba despre o reactie alergica.
Sindromul de ochi uscat poate fi ameliorat sau accentuat in functie de anotimp. Temperaturile, umiditatea si alergenii sezonieri pot contribui la declansarea simptomelor specifice sindromului de ochi uscat.
Sindromul de ochi uscat primavara
Unul dintre principalii factori care irita ochii si agraveaza simptomele sindromului de ochi uscat pe timp de primavara este polenul.
Alergiile, combinate cu sindromul de ochi uscat, pot cauza o serie de simptome neplacute. Medicamentele antihistaminice vor ameliora reactiile alergice, iar pacientul se va simti mai bine.
Sindromul de ochi uscat vara
Temperaturile crescute si umiditatea din aer sunt benefice pacientilor cu sindrom de ochi uscat, asa ca pe timpul verii acestia nu vor avea de-a face prea mult cu simptomele neplacute ale afectiunii de care sufera.
Sindromul de ochi uscat toamna
Odata cu instalarea toamnei, apar alergenii iar aerul devine din ce in ce mai uscat – asta inseamna ca sindromul de ochi uscat devine mai accentuat, simptomele fiind acutizate. Antihistaminicele vor ameliora simptomele cauzate de reactii alergice. Si purtarea unor ochelari poate proteja ochii de alergeni.
Sindromul de ochi uscat iarna
Aerul din ce in ce mai uscat accentueaza simptomele sindromului de ochi uscat. Nu numai aerul de afara devine mai uscat, ci si cel din interior, din cauza caloriferelor si a altor surse de incalzire a casei. Folosirea unui umidificator pentru combaterea aerului uscat din interior poate fi de mare ajutor pentru pacientii cu sindrom de ochi uscat. De asemenea, atunci cand petrece mult timp in aer liber, pacientul poate purta ochelari pentru a-si proteja ochii de vant.
Sindromul de ochi uscat cauzeaza disconfort indiferent de sezon, de aceea e important ca pacientul sa apeleze la ajutor de specialitate. Un oftalmolog poate stabili diagnosticul de sindrom de ochi uscat si poate recomanda un tratament pentru ameliorarea simptomelor.
Pe langa tratament, pacientul cu sindrom de ochi uscat ar trebui sa isi ia cateva masuri de portectie. De pilda, acesta ar trebui sa evite locurile in care se fumeaza intrucat fumul de tigara agraveaza simptomatologia specifica acestui sindrom. De asemenea, se va evita si expunerea la praf, la aer rece sau la vant, in masura in care acest lucru este posibil.
Atunci cand se folosesc dispozitive cu ecran precum telefonul, tableta, laptopul sau televizorul, pacientul va evita sa tina dispozitivele cu pricina prea aproape de ochi intrucat acest lucru le poate irita ochii.
Lacrimile artificiale sunt de mare ajutor pacientului care a primit diagnosticul de sindrom de ochi uscat, asa ca acesta ar trebui sa aiba mereu la indemana picaturile.
Sursa foto: Shutterstock