Acidul hialuronic contribuie la sănătatea ochilor

Acidul hialuronic este folosit ca ingredient în unele picături oculare, deoarece contribuie la eliminarea senzației de ochi uscat.

Acidul hialuronic este tot mai promovat drept unul dintre cele mai bune tratamente împotriva îmbătrânirii pielii, fiind adesea utilizat drept componentă principală într-o mare varietate de produse de înfrumusețare. Cu toate acestea, multe persoane nu știu că acidul hialuronic are și beneficii pentru ochi, dar este util și în tratamentul unor afecțiuni precum osteoartrita.

Ce este acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este un tip de polizaharidă și se găsește în mod natural în corp. Aproximativ 50% se află în piele, restul fiind răspândit în țesuturile conjunctive și neuronale. Se estimează că organismul uman conține în total în jur de 15 g de acid hialuronic.

Motivul pentru care acidul hialuronic este atât de popular este acela că poate acționa ca umectant, ceea ce înseamnă că este capabil să rețină umezeala. De fapt, se crede că 1g de acid hialuronic este capabil să rețină până la un litru de apă. Când vine vorba de îngrijirea pielii, acest factor îi conferă acidului hialuronic credibilitatea, deoarece poate ajuta pielea uscată să păstreze colagenul și să crească nivelul de hidratare.

Acidul hilauronic ajută, de asemenea, la protejarea mușchilor și a articulațiilor, deoarece se găsește în lichidul sinovial.

Care sunt beneficiile acidului hialuronic pentru ochi?

Ochii se bazează pe niveluri optime de fluide pentru a funcționa corect. Atunci când ochilor le lipsesc lichidele, devin uscați , sensibili și ușor iritabili, iar uneori vederea poate fi afectată. 

După cum am menționat mai devreme, acidul hialuronic este excelent pentru păstrarea umezelii, iar structura din partea centrală a ochiului, cunoscută sub numele umoare vitroasă, este compusă în principal din această substanță. 

Acidul hilauronic face ca ochii să se mențină lubrifiați și reface umiditatea care se pierde - de fapt, un studiu a constatat chiar că acidul hialuronic poate ajuta la reducerea stresului oxidativ din corneele afectate de radiațiile UV.

Acesta este motivul pentru care, atunci când ochii sunt uscați și dureroși, acidul hialuronic poate fi util și uneori se recomandă sub formă de picături, în special pentru persoanele mai în vârstă, dar nu numai (deoarece producția de acid hialuronic scade odată cu îmbătrânirea).

S-a demonstrat că picăturile de ochi care conțin 0,2–0,4% acid hialuronic reduc simptomele de uscare a ochilor și îmbunătățesc sănătatea oculară¹. Lentilele de contact care conțin acid hialuronic cu eliberare lentă sunt, de asemenea, dezvoltate ca un posibil tratament pentru uscarea ochilor.

În plus, picăturile de ochi cu acid hialuronic sunt frecvent utilizate în timpul intervențiilor chirurgicale la nivelul ochilor pentru a reduce inflamația și a accelera vindecarea leizunilor.

Deși aplicarea acidului hialuronic direct pe ochi s-a dovedit că reduce simptomele de uscăciune oculară și îmbunătățește sănătatea generală a ochilor, nu este clar dacă suplimentele orale au aceleași efecte. Până în prezent, niciun studiu nu a examinat efectele suplimentelor cu acid hialuronic asupra uscăciunii oculare.

Ce alte beneficii mai are acidul hialuronic?

În afară de păstrarea supleții și a sănătății pielii și de efectele pozitive asupra ochilor, acidul hialuronic poate fi de folos și persoanelor care se confruntă cu durerile articulare.

Potrivit unor cercetări recente, suplimentele cu acid hialuronic sunt foarte utile pentru persoanele care suferă de osteoartrită², un tip de boală degenerativă a articulațiilor cauzată de uzura articulațiilor în timp. Administrarea a 80-200 mg zilnic timp de cel puțin două luni s-a dovedit că reduce semnificativ durerea la genunchi la persoanele cu osteoartrită, în special la cele cu vârste cuprinse între 40 și 70 de ani.

Acidul hialuronic poate fi, de asemenea, injectat direct în articulații pentru ușurarea durerii. Cu toate acestea, o analiză a peste 12.000 de adulți a constatat doar o reducere modestă a durerii și un risc mai mare de efecte adverse. Alte cercetări arată că asocierea suplimentelor orale de acid hialuronic cu injecții poate contribui la extinderea beneficiilor de atenuare a durerii.

Unele studii pe animale au descoperit că suplimentele cu acid hialuronic pot ajuta la încetinirea ratei pierderii osoase la șobolani cu osteopenie, etapa inițială a pierderii osoase care precede osteoporoza. Studiile în eprubetă au arătat, de asemenea, că dozele mari de acid hialuronic pot crește activitatea osteoblastelor, celulele responsabile de construirea de țesut osos nou. Deși acest rezultate sunt promițătoare, încă nu s-au efectuat studii care să constate aceste efecte la oameni.

Acidul hialuronic le-ar putea fi util și persoanelor care au cistită interstițială. Aproximativ 3-6% dintre femei suferă de cistită interstițială sau de sindrom de vezică dureroasă, care provoacă nu doar durere, ci și sensibilitate abdominală, împreună cu un impuls puternic și frecvent de a urina.

Deși cauzele cistitei interstițiale sunt necunoscute, unele cercetări au constatat că acidul hialuronic ajută la reducerea durerii și a frecvenței urinare asociate cu această afecțiune, atunci când este introdus direct în vezică printr-un cateter. Nu este clar de ce acidul hialuronic tratează aceste simptome, dar cercetătorii presupun că ajută la repararea deteriorării țesutului vezicii urinare, făcându-l mai puțin sensibil la durere.

Cât de sigură este administrarea acidului hialuronic?

Acidul hialuronic este în general foarte sigur de utilizat, cu puține efecte secundare raportate. Deoarece organismul îl produce în mod natural, reacțiile alergice sunt foarte rare.

Un mic studiu efectuat pe 60 de persoane cu osteoartrită care au luat 200 mg zilnic timp de un an nu a raportat efecte secundare negative. Efectele sale în timpul sarcinii sau alăptării nu au fost cercetate îndeaproape, astfel încât gravidele și femeile care alăptează ar trebui să fie prudente și să evite suplimentarea cu acid hialuronic.

Există, de asemenea, unele dovezi că celulele canceroase sunt sensibile la acidul hialuronic și administrarea de suplimente ar putea să le facă să crească mai repede. Din acest motiv, se recomandă în general ca persoanele bolnave de cancer sau cu antecedente de cancer să evite suplimentarea cu acid hialuronic.

Injecțiile cu acid hialuronic în piele sau în articulații prezintă un risc mai mare de efecte secundare. Cu toate acestea, se pare că reacțiile negative sunt în mare parte asociate cu procedura de injectare, mai degrabă decât cu acidul hialuronic în sine. Întreabă medicul în legătură cu orice îngrijorări ai putea avea legat de administrarea acidului hialuronic.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Pub Med - Improvement of the ocular surface using hypotonic 0.4% hyaluronic acid drops in keratoconjunctivitis sicca
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11584850/
1. Studiul „Improvement of the ocular surface using hypotonic 0.4% hyaluronic acid drops in keratoconjunctivitis sicca”, apărut în Eye (Lond). 2000 Dec;14(Pt 6):892-8. doi: 10.1038/eye.2000.244, autori: M. Iester et al.
Pub Med - Oral administration of polymer hyaluronic acid alleviates symptoms of knee osteoarthritis: a double-blind, placebo-controlled study over a 12-month period
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23226979/
2. Studiul „Oral administration of polymer hyaluronic acid alleviates symptoms of knee osteoarthritis: a double-blind, placebo-controlled study over a 12-month period”, apărut în ScientificWorldJournal. 2012;2012:167928. doi: 10.1100/2012/167928. Epub 2012 Nov 20, autori: Toshiyuki Tashiro et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0