Uleiul de portocale: beneficii si intrebuintari inedite

Uleiul de portocale este un ulei esențial obținut din coaja de portocală, prin presare la rece. Uleiul de portocale conține limonen, substanță folosită adesea în produsele cosmetice sau de curățenie pentru mirosul cictric puternic pe care îl degajă. Beneficiile potențiale ale uleiului esențial de portocale sunt nenumărate, acesta având proprietăți antiinflamatoare, antidepresive, diuretice, afrodisiatice, antispasmodice, sedative și antiseptice.

Multe persoane aleg și folosesc uleiuri esențiale în gospodărie sau în scop cosmetic, sau chiar ca remedii natutiste. E bine de precizat, însă, că aceste uleiuri nu ar trebui consumate intern decât cu acordul unui medic și respectând indicațiile acestuia, pentru că altfel pot face mai mult rău decât bine.

Uleiul esențial de portocale are atât utilizări domestice, cât și medicinale ori chiar industriale. În ceea ce privește întrebuințările sale domestice, uleiul esențial de portocale poate fi folosit pentru a potența aroma unor preparate culinare, dar și pentru prepararea unor produse cosmetice handmade. Pe de altă parte, uleiul de portocale este folosit și în industria produselor cosmetice, în special în loțiuni de corp, creme pentru prevenirea îmbătrânirii și deodorante.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce conține uleiul de portocale?

Uleiul esențial de portocale este extras din coaja portocalelor prin metode de distilare sau presare la rece. Acest ulei esențial are o aromă proaspătă și dulce, și este utilizat în aromaterapie și în diverse produse cosmetice și de igienă personală datorită mirosului său plăcut și a potențialelor beneficii pentru sănătate. Uleiul esențial de portocale conține o serie de compuși chimici, cum ar fi:

Limonen

Acesta este principalul component al uleiului esențial de portocale și contribuie la mirosul său caracteristic. Limonenul este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și antioxidante.

Mircen

Mircenul este un alt compus găsit în uleiul esențial de portocale și are proprietăți antiinflamatorii și relaxante.

Linalool

Este un alcool aromatic care contribuie la aroma dulce și florală a uleiului esențial de portocale. Linaloolul poate avea proprietăți calmante și antistres.

Octanal și decanal

Acești compuși sunt responsabili de aroma fructată și revigorantă a uleiului esențial de portocale.

Terpinen-4-o

Este izomer al terpineolului prezent în uleiul esențial de portocale, cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și antifungice.

Ce proprietăți și beneficii pentru sănătate are uleiul esențial de portocale?

Uleiul de portocale are o serie de proprietăți și beneficii precum:

Are efecte antispasmodice

Spasmele declanșează diferite probleme precum tusea, convulsiile, crampele musculare ori diareea. Pentru a evita ca aceste urmări să apară, spasmele trebuie tratate. Uleiul esențial de portocale relaxează mușchii și previne spasmele musculare.

Ajută la albirea dinților

Unii medici stomatologi încurajează folosirea uleiului esențial de portocale pentru albirea dinților, dar și pentru albirea lucrărilor dentare. Pentru a vedea efecte, folosește ulei de portocale în combinație cu bicarbonat de sodiu. Pe parioada sarcinii ori la persoanele cu gingii sensibile, uleiul de portocale trebuie aplicat cu mare grijă, pentru a nu atinge gingiile, ci doar suprafața dintelui. Uleiul de portocale poate fi folosit și pe post de apă de gură, dacă este diluat în apă obișnuită, pentru eliminarea bacteriilor și pentru o respirație proaspătă.

Are efecte sedative

Uleiul de portocale are capacitatea de a induce o senzație de calm și de relaxare. Spre deosebire de sedativele sintetice, uleiul esențial de portocale nu are efecte adverse și te ajută să scapi de stres și anxietate să te echilibrezi într-o manieră naturală. Acesta se poate dilua într-un ulei bază sau ulei purtător precum cel de cocos sau de migdale dulci și se masează la tâmple sau la încheieturi, ori se poate pune într-o lampă de aromaterapie. Unele persoane spun că acest ulei folosit în aromaterapie înainte de culcare (atenție, a nu se lăsa lampa aprinsă peste noapte) le ajută și să doarmă mai bine.

Este antiinflamator

Uleiul esențial de portocale are efecte antiinflamatoare atât la interior, cât și exterior. Așadar, acesta calmează inflamațiile din organism, dar și pe cele apărute la nivelul pielii.Atenție, uleiul de portocale nu se va lua pe cale orală decât cu acordul sau la sfatul unui medic!

Previne infecțiile

Uleiul de portocale poate fi folosit la nivel cutanat pentru prevenirea infecțiilor bacteriene. Așadar, dacă ai o mică zgârietură sau tăietură, spală bine zona respectivă cu apă și săpun, apoi aplică un strat subțire de ulei de portocale pentru a îndepărta potențialele bacterii care ți-ar putea crea probleme.

Contribuie la tratarea acneei

Și pielea are de câștigat de pe urma folosirii uleiului de portocale. Acesta neutralizează bacteriile de la nivelul pielii și contribuie la tratarea acneei, dar poate avea efect și în gestionarea celulitei. Pentru a combate celulita cu ajutorul uleiului de portocale, masează-ți intens pielea cu acest ulei seara, după ce faci un duș cald și după ce îl diluezi într-un ulei bază. Masajul trebuie să fie făcut cu mișcări circulare și viguroase, pentru a stimula circulația sangvină din zona respectivă, dar și pentru a facilita pătrunderea uleiului în piele.

Are efect diuretic

Uleiul de portocale elimină toxinele din organism, stimulând activitatea renală. Acidul uric, sarea în exces, dar și alte toxine sunt eliminate eficient din organism prin urinare.

Poate fi util pentru bolnavii de Alzheimer

Unele cercetări recente au dovedit că aromaterapia pe bază de ulei esențial de portocale este eficientă în îmbunătățirea funcțiilor cognitive la bolnavii de Alzheimer.

Are și proprietăți afrodisiace

Se pare că uleiul esențial de portocale în aromaterapie poate fi eficient în tratarea problemelor erectile, dar și în recăpătarea libidoului.

Așadar, uleiul esențial de portocale este folosit în mod frecvent pentru a îmbunătăți starea de spirit, în aromaterapie, pentru a adăuga un miros plăcut în produsele cosmetice (cum ar fi săpunurile și loțiunile) și pentru a conferi gust și aromă alimentelor și băuturilor. De asemenea, utilizarea acestui ulei esențial poate avea potențiale beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea stresului, ameliorarea insomniei și îmbunătățirea circulației sângelui.

Cine nu ar trebui să folosească uleiul de portocale?

Uleiul esențial de portocale este considerat în general sigur pentru majoritatea persoanelor atunci când este utilizat corect și cu prudență. Cu toate acestea, există câteva cazuri în care ar trebui să se evite utilizarea acestui ulei esențial sau să fie folosit cu precauție:

Dacă știi că ai o sensibilitate sau o alergie la citrice sau la uleiuri esențiale, în general, este posibil să reacționezi negativ și la uleiul esențial de portocale și să prezinți iritații cutanate sau alte reacții alergice. Înainte de a utiliza orice ulei esențial, este recomandat să faci un test pe o mică porțiune a pielii pentru a verifica reacția. Dacă după 24 de ore nu au apărut mâncărimi, irtitații, roșeață, înseamnă că poți folosi uleiul.

Uleiul esențial de portocale poate fi iritant pentru pielea sensibilă sau iritată. Este important să diluezi întotdeauna uleiul esențial într-un ulei purtător, cum ar fi cel de jojoba sau de migdale dulci, înainte de a-l aplica pe piele.

Anumiți compuși din uleiul esențial de portocale pot crește sensibilitatea pielii la radiațiile ultraviolete (UV). Dacă aplici ulei esențial de portocale pe piele și te expui la soare, poți dezvolta arsuri solare sau alte reacții cutanate. Evită expunerea directă la soare timp de cel puțin 12 ore după aplicarea uleiului esențial pe piele. 

În timpul sarcinii, gravida nu va folosi uleiuri esențiale decât cu acordul clar al medicului. De asemenea, uleiurile esențiale pot fi prea puternice pentru pielea și sistemul respirator al copiilor mici. Se va evita aplicarea directă a uleiului esențial de portocale pe pielea bebelușilor sau a copiilor mici; se va cere întotdeauna sfatul medicului pediatru înainte de a utiliza uleiuri esențiale pentru copii.

Ce poți face cu uleiul de portocale în gospodărie?

Uleiul esențial de portocale poate fi folosit în gospodărie într-o varietate de moduri pentru a adăuga un miros plăcut. Iată câteva idei despre cum poți utiliza uleiul de portocale în casă:

  • Adaugă câteva picături de ulei esențial de portocale într-un difuzor sau într-un pulverizator cu apă pentru a avea un parfum plăcut în casă. Acestă aromă poate neutraliza mirosurile neplăcute și poate crea o atmosferă relaxantă.
  • Uleiul esențial de portocale are proprietăți antibacteriene și poate fi adăugat în soluții de curățare casnice. Pune câteva picături de ulei de portocale într-un recipient cu pulverizator alături de apă și oțet alb pentru a crea un spray de curățat suprafețele din bucătărie și baie. Acesta va lăsa o aromă proaspătă în urma curățeniei.
  • Pune câteva picături de ulei esențial de portocale pe o batistă și atârn-o undeva în șifonier sau în debara pentru a păstra zona cu haine și spațiile de depozitare proaspete și parfumate.
  • Dacă obișnuiești să îți prepari diverse produse handmade, poți adăuga ulei esențial de portocale în săpunuri, șampoane, geluri de duș și loțiuni pentru a le conferi o aromă plăcută și pentru a beneficia de proprietățile sale calmante pentru piele.
  • Când faci baie, poți adăuga câteva picături de ulei esențial de portocale în apa din cadă pentru a crea o experiență de baie mai plăcută și mai relaxantă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Dr. Axe - Orange Oil - Enhance Your Immunity, Skin & Kitchen!
https://draxe.com/essential-oils/orange-oil/
Brieflands - Comparing the Aromatherapeutic Effects of Orange and Lavender Essential Oils on Anxiety and Physiological Indicators in Patients Undergoing Coronary Angiography: A Clinical Trial Study
https://brieflands.com/articles/msnj-98459.html
Studiul „Comparing the Aromatherapeutic Effects of Orange and Lavender Essential Oils on Anxiety and Physiological Indicators in Patients Undergoing Coronary Angiography: A Clinical Trial Study”, apărut în Med Surg Nurs J. 2019;8(3):e98459. https://doi.org/10.5812/msnj.98459., autori: Homyra Tahmasebi et al.


Te-ar mai putea interesa și...


Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0