Deficit de vitamina E: cauze, simptome si tratament

Vitamina E este o vitamina esentiala de care organismul are nevoie pentru a functiona normal. Intrucat este o vitamina solubila in grasimi, e necesara o dieta care sa contina grasimi pentru a fi absorbita corespunzator. Vitamina E este depozitata la nivelul ficatului inainte de a fi eliberata in organism si folosita.

Deficitul de vitamina E este destul de rar intalnit si apare ca urmare a unei afectiuni.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Vitamina E se regaseste in organism sub 8 forme chimice. Un simplu test de sange poate scoate la iveala deficitul de vitamina E.

Nivelul normal de vitamina E din organism se situeaza intre 5,5 – 17 miligrame/ litru. La copiii, valorile pot fi mai mici. In cazul in care un adult are mai putin de 4 mg/ L de vitamina E in sange, acesta sufera de deficit de vitamina E.

Semne si simptome ale deficitului de vitamina E

Un nivel scazut de vitamina E se poate manifesta astfel:

Slabiciune musculara – vitamina E este esentiala pentru buna functionare a sistemului nervos central. Aceasta vitamina face parte din categoria principalilor antioxidanti din organism, ceea ce inseamna ca deficitul va cauza stres oxidativ, ce poate determina aparitia slabiciunii musculare.

Dificultati de coordonare – deficitul de vitamina E poate afecta buna functionare a unor neuroni, impiedicand transmiterea unor semnale.

Furnicaturi si amorteli – daunele aduse terminatiilor nervoase pot cauza neuropatie periferica.

Deteriorarea vederii – deficitul de vitamina E slabeste receptorii de lumina de la nivelul retinei si a unor celule oculare. Astfel, vederea este deteriorata.

Probleme la nivelul sistemului imunitar – unele studii sugereaza faptul ca lipsa de vitamina E poate inhiba celulele sistemului imunitar.

Cauze deficit de vitamina E

Exista mai multe cauze pentru care se instaleaza deficitul de vitamina E:

Mostenirea genetica – deficitul de vitamina E se poate mosteni din familie. Exista unele afectiuni genetice ce afecteaza nivelul de vitamina E din organism.

Unele afectiuni – deficitul de vitamina E poate sa apara si din cauza unei afectiuni care impiedica procesul de absorbtie a vitaminei E in grasimi.

Printre aceste afectiuni se numara:

  • Pancreatita cronica
  • Boala celiaca
  • Fibroza chistica

Deficitul de vitamina E poate, de asemenea, sa apara la nou nascuti sau la copiii nascuti prematur, care nu au greutatea normala. Copiii nascuti prematur sunt in mod deosebiti expusi deficitului de vitamina E din cauza ca sistemul digestiv al acestora nu este dezvoltat cum trebuie si poate impiedica absorbtia de vitamina E.

 

 

Cum se trateaza deficitul de vitamina E

Suplimentele alimentare pe baza de vitamina E sunt, de regula, eficiente in tratarea deficitului de vitamina E.

La nou nascuti sau la copiii nascuti inainte de termen, vitamina E este administrata fie pe cale injectabila, fie cu ajutorul hranirii prin intermediul unui tub introdus in stomac.

La copiii mai mari si la adulti deficitul poate fi combatut cu ajutorul suplimentelor alimentare.

Vitamina E si alimentatia

Deficitul de vitamina E este extrem de rar intalnit si apare fie ca urmare a unei afectiuni, fie ca urmare a unei diete extrem de sarace in grasimi. In alte situatii, suplimentarea aportului de vitamina E nu este necesara.

Chiar daca organismul nu poate produce aceasta vitamina, ea se regaseste intr-o gama larga de alimente precum:

  • Uleiurile vegetale
  • Nucile si semintele
  • Cerealele integrale
  • Laptele
  • Majoritatea legumelor

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0