De la vitamina A la vitamina E: cei mai buni aliați pentru o piele frumoasă
De la vitamina A la vitamina E: cei mai buni aliați pentru o piele frumoasă
De la vitamina A la vitamina E: cei mai buni aliați pentru o piele frumoasă
Pentru a avea o piele suplă și frumoasă, ai nevoie uneori de mici „artificii”, și nu ne referim aici doar la trucuri de make-up menite să ascundă imperfecțiunile. Există numeroase suplimente nutritive care îți hrănesc pielea din interior și care te ajută să ții ridurile la distanță.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, unele dintre cele mai mari motive de îngrijorare în ceea ce privește aspectul sunt liniile fine urmare de ridurile adânci și pielea care își pierde treptat fermitatea și se lasă. Există pe piață, bineînțeles, numeroase creme și produse anti-aging care contribuie la păstrarea fermității pielii. De asemenea, hidratarea zilnică (apă, ceai de plante, supe de legume) este extrem de importantă pentru a avea o piele sănătoasă și strălucitoare.
Însă, uneori, răspunsul la întrebarea „Ce pot face pentru a avea o piele frumoasă și sănătoasă?” este simplu: administrarea unor suplimentele nutritive. Iată ce vitamine ajută la păstrarea vitalității pielii pentru mai mult timp:
Vitamina A
Vitamina A este un nutrient esențial care susține sănătatea pielii, a ochilor și a sistemului reproducător. Există două tipuri de vitamina A: retinoizii și carotenoizii (numiți uneori și carotenoide). Pielea este un organ care răspunde foarte bine la retinoizi, așa că poate să absoarbă rapid vitamina A, când aceasta este aplicată local. Unele cercetări științifice indică faptul că retinolul¹ (o formă a vitaminei A) este eficient în ceea ce privește stimularea producției de colagen și în reducerea ridurilor când este aplicat local.
Vitamina A este disponibilă și sub formă de suplimente. Unele suplimente combină retinoizii cu carotenoidele, altele conțin doar carotenoide, cum ar fi betacarotenul, iar altele sunt alcătuite doar din retinoizi. Cel mai indicat este să discuți cu medicul tău dermatolog despre folosirea vitaminei A și despre ce anume îți dorești să obții când vine vorba de aspectul pielii tale.
Vitamina E
Vitamina E este o vitamină liposolubilă (se dizolvă în grăsimi) și un nutrient esențial, cu proprietăți antiinflamatoare. Această vitamină susține buna funcționare a sistemului imunitar, ajută la funcționarea celulelor și la menținerea sănătății pielii. Este un antioxidant, adică este eficientă în combaterea efectelor radicalilor liberi.
Nivelul de vitamina E din corp scade odată cu înaintarea în vârstă, dar, pe lângă faptul că se găsește în numeroase alimente, este disponibilă și sub formă de suplimente. De asemenea, vitamina E este și un ingredient folosit în multe produse cosmetice care pot fi aplicate local.
Când este administrată pe cale orală, prin intermediul suplimentelor sau alimentelor, vitamina E ajunge la piele prin sebum, acele secreții uleioase, produse de glandele sebacee. Înainte de a lua suplimente alimentare cu vitamina E, este bine să ceri sfatul medicului de familie, deoarece este posibil că aceasta să aibă interacțiuni cu unele medicamente, cum ar fi anumite pastile prescrise pentru scăderea colesterolului.
Vitamina B12
Cunoscută și sub numele de cobalamină, vitamina B12 este o vitamină esențială, de care organismul nostru are nevoie, însă nu o poate produce. Are multe roluri în corp, printre care și acela de a contribui la o piele mai sănătoasă, ajutând în același timp la menținerea sănătății părului și unghiilor.
Așadar, organismul are nevoie de cantități adecvate de vitamina B12 pentru a avea un par sănătos și puternic, piele frumoasă și unghii tari. Studiile² arată că deficiențele de vitamina B12 pot cauza apariția a numeroase simptome dermatologice, cum ar fi hiperpigmentarea, decolorarea unghiilor, vitiligo etc.
Alți aliați pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Multe alte vitamine, cum ar fi vitaminele C, D, K și complexul de vitamine B sunt benefice pentru piele, dacă îți dorești că aceasta să fie într-o formă optimă. Desigur, cel mai bun mod prin care te asiguri că pielea ta are parte de nutrienții de care are nevoie este să mănânci o varietate de alimente sănătoase: fructe, legume, grăsimi bune (din ulei de măsline, nuci, avocado, pește) și proteine slabe.
Vitamina D este și ea un aliat prețios al pielii, fiind absorbită prin intermediul expunerii la soare fără protecție solară - este vorba de expunerea limitată la soare, 15 minute pe zi, care te ferește de neplăcerile care pot fi cauzate de expunerea prelungită. Dacă stai la soare special pentru a te bronza sau dacă lucrezi în soare, e important să folosești creme sau loțiuni cu factor de protecție solară pentru a evita arsurile și creșterea riscului de cancere de piele.
Biotina (vitamina B7) este o vitamină hidrosolubilă care face parte din grupul B de vitamine. Organismul are nevoie de biotină pentru că îl ajută să transforme anumiți nutrienți în energie și pentru că aceasta îndeplinește un rol important în menținerea sănătății pielii. Dacă nu ești sigură care este doză zilnică recomandată de biotină în cazul tău, cere sfatul medicului.
Cercetările privind cele mai bune alimente pentru o piele sănătoasă sunt limitate, dar alimentele bogate în antioxidanți par să aibă un efect protector pentru piele. Pe de o parte, ia în considerare aceste alimente prietenoase cu pielea: morcovi, caise și alte fructe și legume galbene și portocalii, spanac și alte legume verzi frunzoase, roșii, fructe de pădure, fasole, mazăre și linte, somon, macrou și alți pești grași, nuci.
Dacă nu consumi pește, cere sfatul medicului de familie despre suplimentele cu Omega 3. E bine să alegi unele certificate, de calitate, pe bază de ulei de pește de mare adâncime sau pe bază de ulei de alge.
Pe de altă parte, unele alimente par a fi asociate cu daune aduse pielii. De exemplu, unele cercetări sugerează că o dietă bogată în zaharuri procesate sau rafinate sau alți carbohidrați și grăsimi nesănătoase (dulciuri cu zahăr, băuturi răcoritoare acidulate, produse de patiserie, chipsuri, mezeluri, margarină etc.) favorizează îmbătrânirea pielii.
Pe scurt, multe dintre cele mai indicate alimente pentru o piele sănătoasă susțin, de asemenea, o stare bună de sănătate generală. În loc să te concentrezi pe a consuma alimente specifice pentru o piele sănătoasă, concentrează-te pe o alimentație sănătoasă în general. Mănâncă mai multe fructe și legume, alege produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, la fel și proteine slabe. Include cantități moderate de nuci, semințe și leguminoasele în alimentația zilnică și optează pentru pâine integrală și paste integrale în loc cele produse din făină albă.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Safety Evaluation and Anti-wrinkle Effects of Retinoids on Skin
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834457/
1. Studiul „Safety Evaluation and Anti-wrinkle Effects of Retinoids on Skin”, apărut în Toxicological research, 2010 Mar; 26(1): 61–66. doi: 10.5487/TR.2010.26.1.061, autor: Bae-Hwan Kim.
Pub Med - A review of vitamin B12 in dermatology
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25559140/
2. Studiul „A review of vitamin B12 in dermatology”, apărut în American Journal of Clinical Dermatology, 2015 Feb;16(1):27-33. doi: 10.1007/s40257-014-0107-3, autori: Brescoll J., Daveluy S.