Pot antioxidantii sa ofere protectie impotriva artrozei? [studiu]

In cadrul unei serii recente de experimente, oamenii de stiinta au descoperit ca un anumit antioxidant ajuta la prevenirea daunelor pe care artroza (numita si osteoartrita) le cauzeaza cartilajului articular. Aceasta descoperire ar putea fi folosita si pentru afectiunile creierului si oaselor.

Studii amanuntite despre artroza

Recent, cercetatorii condusi de Frederique Cornelis, de la KU Leuven din Belgia, au analizat modificarile celulare implicate in artroza si interactiunile dintre anumite proteine in ceea ce priveste aceasta boala degenerativa a articulatiilor. Descoperirile lor au fost publicate in 2018 in jurnalul "Science Translational Medicine".

Mai exact, echipa de cercetatori a fost interesata de ANP32A, care este o proteina implicata intr-un numar mare de functii din interiorul celulelor, inclusiv transportul intracelular si diferentierea celulara.

Oamenii de stiinta au observat ca nivelul de ANP32A a fost semnificativ mai scazut in mostrele de tesut prelevate atat de la oamenii, cat si de la soarecii care sufereau de artroza. Acest lucru le-a trezit interesul, astfel ca, prin folosirea profilului expresiei genice, ei au analizat si mai in amanunt functia pe care o indeplineste aceasta proteina.

Ei au folosit un model bazat pe soareci, care este incapabil sa produca proteina ANP32A, care duce la dezvoltarea artrozei si osteopeniei (sau scaderii densitatii osoase) la aceste animale. Soarecii au dezvoltat, de asemenea, o conditie similara cu ataxia cerebeloasa, iar simptomele acesteia includeau impiedicarea si lipsa coordonarii.

Autorii studiului au declarat despre rezultatele lor initiale: "Proteina ANP32A protejeaza impotriva dezvoltarii si progresiei artrozei, prin prevenirea stresului oxidativ in cartilajul articular".

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Folosirea unui antioxidant a fost urmatorul pas

Mai apoi, cercetatorii au testat efectele pe care le-a avut adaugarea unui antioxidant in apa pe care o consumau soarecii, numit  N-acetilcisteina sau NAC. Oamenii de stiinta au descoperit ca adaugarea  N-acetilcisteinei in dieta animalelor a redus simptomele artrozei, iar deteriorarea cartilajului pare sa fi fost intrerupta. Totodata, si simptomele ataxiei cerebeloase au fost reduse, potrivit medicalnewstoday.com.

Pentru a intelege ce mecanism ar putea fi in spatele capacitatii proteinei ANP32A de a inversa mersul acestor simptome, oamenii de stiinta au facut niste cercetari si mai in profunzime. Ei au descoperit ca ANP32A creste nivelul unei enzime cunoscute sub numele de ATM, care joaca un rol important in reglarea raspunsurilor celulare defensive impotriva stresului oxidativ.

"Rolul protector al ANP32A poate fi atribuit incurajarii expresiei enzimei ATM in cartilajul articular, pentru a conserva echilibrul celular redox", au explicat oamenii de stiinta. Cu alte cuvinte, daca ANP32A nu este prezenta, exista mai putine enzime ATM disponibile pentru a indeparta radicalii liberi care cauzeaza daunele si distrugerile la nivelul cartilajului.

Proteina ANP32A, dupa cum au observat cercetatorii, avea niveluri scazute la oamenii si soarecii diagnosticati cu artroza si, in acelasi timp, nivelul proteinei a scazut odata cu inaintarea in varsta. Autorii au mai descoperit ca ANP32A a incurajat transcriptia de ATM si a reglat speciile reactive de oxigen in cartilajul articular.

Terapia antioxidanta a protejat soarecii cu deficit de ANP32A si i-a ajutat sa nu dezvolte artroza si osteopenie. Aceste rezultate sugereaza ca proteina ANP32A ar putea fi o tinta terapeutica pentru corectarea dezechilibrului speciilor reactive de oxigen si dezechilibrului antioxidantilor.

Autorii cercetarii spera ca prin intelegerea in profunzime a rolurilor pe care le au ANP32A si ATM, acest lucru ar putea duce la interventii in cazul a numeroase afectiuni dificil de tratat si slab intelese pana acum. Ei cred ca descoperirile de acum "ar putea avea implicatii terapeutice nu doar in bolile articulare cronice, ci si in cazul afectiunilor neurologice si in cazul bolilor oaselelor".

Chiar si asa, sunt multe cercetari care trebuie efectuate in viitor. Dupa cum spun autorii studiului, este putin probabil ca aceasta interactiune moleculara sa fie singurul mecanism implicat in dezvoltarea artrozei. In viitor, cercetatorii spera sa investigheze si alti factori care ar putea influenta productia de proteine ANP32A in cartilajul articular.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Studiul "ANP32A regulates ATM expression and prevents oxidative stress in cartilage, brain, and bone", publicat in 2018 in Science Translational Medicine, autori: Frederique M. F. Cornelis, Silvia Monteagudo, Laura-An K. A. Guns, Wouter den Hollander, Rob G. H. H. Nelissen, Lies Storms, Tine Peeters, Ilse Jonkers, Ingrid Meulenbelt, Rik J. Lories.

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0