Tirzepatida, un medicament pentru diabet care ajuta si la slabit?

Tirzepatida este substanța activă dintr-un medicament pe bază de prescripție medicală, injectabil, recomandat ca utilizare împreună cu dieta și exercițiile fizice pentru a îmbunătăți valorile glicemice la adulții cu diabet zaharat de tip 2. Însă studii foarte recente arată că medicamentul are și beneficii pentru slăbit.

În mai 2022, Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat injecția cu tirzepatidă pentru a îmbunătăți controlul zahărului din sânge la adulții cu diabet zaharat de tip 2, utilizarea medicamentului făcându-se pe lângă dietă și exerciții fizice.

Potrivit FDA, acest tratament pentru îmbunătățirea zahărului din sânge s-a dovedit mai eficient decât celelalte terapii pentru diabet cu care a fost comparat în studiile clinice.  Medicamentul este autorizat pentru utilizare și în Uniunea Europeană de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Tirzepatida și-a dovedit eficiența în controlul glicemiei în cinci studii mari la care au luat parte peste 6.000 de adulți cu diabet zaharat de tip 2. În aceste studii, principala măsură a eficacității a fost reducerea hemoglobinei glicate (HbA1c), care arată cât de bine este controlată glicemia la pacienții diabetici.

Deși pe site-ul medicamentului dezvoltat de Eli Lilly and Company se precizează că nu este un medicament pentru pierderea în greutate, unele studii au găsit asocieri pozitive între utilizarea acestui tratament și slăbit.

Ce este tirzepatida și ce indicații are?

Tirzepatida este un medicament care se eliberează pe bază de rețetă, injectabil, pentru adulții cu diabet zaharat de tip 2, care se folosește împreună cu o alimentație adecvată în caz de diabet și cu exerciții fizice pentru a îmbunătăți glicemia. Producătorii subliniază că medicamentul nu este destinat și persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 și deocamdată nu se știe dacă este sigur și eficient pentru pacienții sub 18 ani.

Cum funcționează terapia cu tirzepatidă?

Peptida asemănătoare glucagonului-1 (GLP-1) și polipeptida insulinotropă dependentă de glucoză (GIP) sunt hormoni implicați în controlul zahărului din sânge. Tirzepatida este un medicament care activează atât receptorii GLP-1, cât și receptorii GIP, ceea ce duce la un control sporit al glicemiei. Este primul din clasa sa, deci singurul agonist al receptorului peptidei 1 asemănătoare glucagonului și peptidei insulinotrope dependente de glucoză, care poate reduce semnificativ glicemia, poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și poate scădea semnificativ greutatea corporală.

În modelele preclinice, s-a demonstrat că GIP scade aportul alimentar și crește consumul de energie, ceea ce duce la scădere în greutate și, atunci când este combinat cu agonismul receptorului GLP-1, poate duce la efecte mai mari asupra markerilor dereglării metabolice, cum ar fi greutatea corporală, glucoza și lipidele.

Medicamentul se administrează subcutanat, cu doza indicată de medic pentru a îndeplini obiectivele glicemice ale fiecărui pacient. Se pornește de la 2,5 mg, iar după patru săptămâni se poate trece la 5 mg. Medicii decid pentru fiecare pacient în parte de câte miligrame este nevoie. Dacă este necesară creșterea dozei, acest lucru se poate face după cel puțin patru săptămâni de stat pe cea anterioară. Doza maximă este de 15 mg.

Medicamentul vine într-un stilou injector și se face o singură injecție pe săptămână, în aceeași zi a săptămânii. Dacă pacientul uită o doză, o va face cât mai curând posibil în 4 zile (96 de ore). Dacă au trecut mai mult de 4 zile, se va sări peste doza omisă și se va lua următoarea doză în mod obișnuit. În cazul în care pacientul dorește la un moment dat să schimbe ziua în care își face injecția, poate face acest lucru cu specificarea că trebuie să existe cel puțin trei zile între o doză și alta.

Ce efecte secundare și contraindicații are tirzepatida?

Efecte secundare

Reacțiile adverse cele mai frecvent raportate de pacienți sunt greaţa, vărsăturile, diareea, scăderea apetitului, constipația, indigestia și durerea de stomac. Aceste efecte tind să apară în timul creșterii dozei și să scadă în timp. În cazul pacienților care au probleme renale, diareea, greața și vărsăturile pot duce la deshidratare, ceea ce poate duce mai departe la agravarea acelor afecțiuni renale. Este important, deci, ca persoanele cu boli de rinichi care fac tratament cu tirzepatidă să bea mai multă apă pentru a reduce riscul de deshidratare.

Tirzepatida poate să provoace și reacții adverse grave, precum inflamația pancreasului (pancreatită), hipoglicemie, insuficiență renală, modificări ale vederii, probleme ale vezicii biliare sau reacții alergice severe.

Contraindicații

Tirzepatida nu va fi utilizată de persoanele care au avut un tip de cancer tiroidian numit carcinom medular tiroidian - sau dacă cineva din familie a avut acest tip de cancer. De asemenea, medicamentul nu este indicat pentru pacienții care suferă de sindromul neoplaziei endocrine multiple de tip 2 (MEN 2) și nici pentru cei alergi la oricare dintre ingredientele medicamentului.

Tirzepatida contribuie și la slăbit?

Studiile în care a fost implicată tirzepatida au dovedit că este nu doar un medicament extrem de eficient pentru controlul glicemiei, ci că poate duce și la o pierdere în greutate semnfiicativă pentru pacienții cu diabet tip 2 cu kilograme în plus. 

Tirzepatida, efecte pozitive în tratarea obezității

Într-un studiu recent de 72 de săptămâni la care au luate parte persoane suferind de obezitate, 5 mg, 10 mg sau 15 mg de tirzepatidă o dată pe săptămână au oferit reduceri substanțiale și susținute ale greutății corporale. La acest studiu de fază 3, dublu-orb, randomizat, controlat, au luat parte 2539 de adulți cu un indice de masă corporală (imc) de 30 sau mai mult - deci persoane obeze, sau cu un IMC de 27 sau mai mult și cel puțin o complicație legată de greutate, cu excepția diabetului zaharat.

Participanții din fiecare grup au primit o dată pe săptămână fie tirzepatidă subcutanat (5 mg, 10 mg sau 15 mg), fie placebo, timp de 72 de săptămâni, obiectivele fiind modificarea procentuală a greutății față de valoarea inițială și o reducere a greutății de 5% sau mai mult. 

Modificarea procentuală medie a greutății în săptămâna 72 a fost de -15,0% cu doze săptămânale de 5 mg de tirzepatidă, -19,5% cu doze de 10 mg și -20,9% cu doze de 15 mg, respectiv de -3,1% cu placebo – deci se poate spune că trizepatida ajută într-adevăr și la slăbit.

Profilul general de siguranță și tolerabilitate al tirzepatidei a fost similar cu al altor terapii pe bază de incretină aprobate pentru tratamentul obezității. Evenimentele adverse raportate cel mai frecvent de participanții la studiu au fost în zona gastrointestinală și, în general, uşoare până la moderate, care au apărut de obicei în timpul perioadei de creștere a dozei. 

Pentru cei tratați cu tirzepatidă (5 mg, 10 mg și respectiv 15 mg), efectele adverse au fost greață (24,6%, 33,3%, 31,0%), diaree (18,7%, 21,2%, 23,0%), vărsături (8,3%, 10,7%, 12,2%) și constipație (16,8%, 17,1%, 11,7%) în comparație cu placebo (9,5% greață, 7,3% diaree, 1,7% vărsături, 5,8% constipație).

Ratele de întrerupere a tratamentului din cauza evenimentelor adverse au fost de 4,3% (participanții aflați pe doza de 5 mg), 7,1% (cei aflați pe doza de 10 mg), 6,2% (aceia cărora li s-a administrat doza de 15 mg) și 2,6% (placebo). Ratele globale de întrerupere a tratamentului au fost de 14,3% (5 mg), 16,4% (10 mg), 15,1% (15 mg) și 26,4% (placebo).

Și alte studii au demonstrat efectul de scădere în greutate, pe lângă cel antidiabetic

Într-o revizuire foarte recentă a mai multor cercetări, oamenii de știință arată că un studiu clinic de fază 2 de 26 de săptămâni, care a inclus și un grup cu dulaglutidă, un alt antidiabetic modern, a indicat o eficacitate mai bună a tirzepatidei față de dulaglutidă, dar și un efect pozitiv asupra reducerii numărului de kilograme în plus și la scăderea apetitului participanților.

În studiile clinice de fază 3 SURPASS-1, care au inclus șase țări din întreaga lume, au fost incluși pacienți care au avut în curs de desfășurare tratament cu inhibitori ai SGLT2 (de exemplu, dapagliflozină). Unele studii au inclus administrarea ulterioară a tirzepatidei cu dapagliflozină, care a dus la o reducere mai mare a HbA1c, și au contribuit și la slăbit.

În plus, mai spun cercetătorii, în studiul clinic de fază 3 SURPASS-2, care a comparat tirzepatida cu metformină cu agonistul selectiv al receptorului GLP-1 semaglutida, 1 mg administrat o dată pe săptămână a arătat efecte cumulative. Alte efecte suplimentare ale tirzepatidei au fost observate în ce privește scăderea concentrațiilor de lipoproteine și trigliceride cu densitate foarte mică (VLDL), în plus față de reducerea tensiunii arteriale, precum și o creștere a concentrației de lipoproteine cu densitate mare (colesterolul bun HDL).

Și într-un studiu clinic de fază 2 cu tirzepatidă în combinație cu o alimentație potrivită și un stil de viață reglementat, cu sau fără metformină, a fost observat un impact dependent de doză asupra HbA1c și a scăderii în greutate, care a fost mai mare decât cel al dulaglutidei selective GLP-1 RA.

FDA analizează tirzepatida ca tratament pentru obezitate

Reprezentanți ai Eli Lilly and Company au anunțat în octombrie 2022 că FDA, care deocamdată a aprobat medicamentul pentru controlul glicemiei la pacienții cu diabet tip 2, a acordat desemnarea Fast Track pentru investigarea tirzepatidei ca tratament pentru adulții cu obezitate și pentru cei supraponderali cu comorbidități legate de greutate.

Tirzepatida este studiată și pentru alte potențiale beneficii

Tirzepatida este studiată și ca un tratament potențial pentru steatohepatita non-alcoolică (NASH) și insuficiența cardiacă cu fracțiune de ejecție conservată (HFpEF). De asemenea, sunt planificate studii ale tirzepatidei în apneea obstructivă în somn (OSA) și în mortalitatea asociată cu obezitatea.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mounjaro - Mounjaro is proven to lower A1C in adults with type 2 diabetes*
https://www.mounjaro.com/
Europeam Medicines Agency - Mounjaro 
https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/mounjaro
Lilly Investors - Lilly receives U.S. FDA Fast Track designation for tirzepatide for the treatment of adults with obesity, or overweight with weight-related comorbidities
https://investor.lilly.com/news-releases/news-release-details/lilly-receives-us-fda-fast-track-designation-tirzepatide
NEJM - Tirzepatide Once Weekly for the Treatment of Obesity
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2206038
Studiul „Tirzepatide Once Weekly for the Treatment of Obesity”, apărut în July 21, 2022, N Engl J Med 2022; 387:205-216, DOI: 10.1056/NEJMoa2206038, autori: Ania M. Jastreboff et al.
NCBI - Tirzepatide, a New Era of Dual-Targeted Treatment for Diabetes and Obesity: A Mini-Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9268041/
Studiul „Tirzepatide, a New Era of Dual-Targeted Treatment for Diabetes and Obesity: A Mini-Review”, apărut în Molecules. 2022 Jul; 27(13): 4315, autori: Vivek P. Chavda et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0