Semaglutida: medicament pentru diabet, aprobat pentru scaderea in greutate

Semaglutida este un medicament care, utilizat împreună cu un regim alimentar și exerciții fizice, îmbunătățește controlul zahărului din sânge la adulții cu diabet zaharat de tip 2. În 2021, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat un medicament având ca substanță activă semaglutida pentru gestionarea cronică a greutății la adulții cu obezitate sau supraponderali cu cel puțin o afecțiune legată de greutate (cum ar fi hipertensiune arterială, diabet de tip 2 sau colesterol ridicat).

În ultima vreme, semaglutida a atras atenția pe rețelele de socializare, deoarece unele celebrități, dar și persoane fără expunere media, au declarat că au încercat medicamentul pentru a slăbi. Ce spun studiile științifice despre semaglutida utilizată ca medicament pentru slăbit?

Semaglutida și indicația pentru diabet de tip 2

Pe lângă controlul zahărului din sânge, la adulții cu diabet zaharat de tip 2 și boli de inimă cunoscute, semaglutida reduce riscul de evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi accident vascular cerebral, atac de cord sau deces. Medicamentul reduce glicemia ajutând pancreasul să producă mai multă insulină, împiedicând ficatul să producă prea mult zahăr, și încetinește tranziția alimentelor prin sistemul digestiv. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Semaglutida se administrează o dată pe săptămână, în aceeași zi, subcutanat, conform indicațiilor medicului. Dacă se omite o doză, aceasta se va administra cât mai curând posibil în interval de cinci zile; dacă au trecut mai mult de cinci zile, se va trece direct la doza următoare. Doza maximă de medicament este de 2 mg o dată pe săptămână.

Semaglutida și obezitatea: ce spun studiile?

Un studiu recent publicat în The New England Journal of Medicine a arătat că, la participanții cu exces de greutate sau obezitate, 2,4 mg de semaglutidă o dată pe săptămână, plus intervenția în stilul de viață, au fost asociate cu o reducere susținută, relevantă din punct de vedere clinic, a greutății corporale.

Farmacoterapia, adjuvant în cura de slăbire în caz de obezitate

Potrivit cercetătorilor, deși un prigram alimentar de slăbire și de exerciții fizice reprezintă piatra de temelie a gestionării greutății corporale, menținerea pierderii în greutate pe termen lung este o provocare. Ghidurile clinice sugerează ca ar fi nevoie de farmacoterapie adjuvantă, în special pentru adulții cu un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare, sau 27 ori mai mare la persoanele cu afecțiuni coexistente.

Semaglutida este un analog glucagon-like peptide-1 (GLP-1) aprobat inițial, cum spuneam, pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2 la adulți și pentru reducerea riscului de evenimente cardiovasculare la persoanele cu diabet de tip 2 și boli cardiovasculare. Cum medicamentul a indus pierderea în greutate la persoanele cu diabet de tip 2 și la adulții cu obezitate care au participat la un studiu de fază 2, aceste constatări au susținut declanțarea unor investigații suplimentare. 

Programul global de fază 3 de tratament cu semaglutidă la persoanele cu obezitate (STEP) și-a propus să evalueze eficacitatea și siguranța semaglutidei administrate subcutanat în doză de 2,4 mg o dată pe săptămână la persoanele cu supragreutate sau obezitate, cu sau fără complicații legate de greutate. 

Acest studiu desfășurat pe parcursul a 68 de săptămâni a evaluat eficacitatea și siguranța semaglutidei în comparație cu placebo ca adjuvant la intervenția în stilul de viață pentru reducerea greutății corporale și îndeplinirea altor obiective asociate la adulții cu supraponderali sau cu obezitate și fără diabet.

În studiu au fost înscriși adulți cu vârste de 18 ani sau mai mult care nu reușeau, conform propriilor declarații, să pierdă în greutate și fie aveau un IMC de 30 sau mai mare, fie aveau un IMC de 27 sau mai mare, cu una sau mai multe boli coexistente asociate cu greutatea corporală prea mare - hipertensiune arterială, dislipidemie, apnee obstructivă în somn sau boli cardiovasculare.

Participanții au fost repartizați aleatoriu într-un raport de 2:1, pentru a primi semaglutidă 2,4 mg administrată subcutanat o dată pe săptămână timp de 68 de săptămâni sau placebo, pe lângă intervenția în stilul de viață. Această perioadă de 68 de săptămâni a fost urmată de o perioadă de 7 săptămâni fără semaglutidă sau placebo ori intervenție în stilul de viață.

Doza de semaglutidă a fost crescută treptat

Semaglutida, administrată cu un stilou injector preumplut, a fost inițiată la o doză de 0,25 mg o dată pe săptămână în primele 4 săptămâni, cu doza crescută la fiecare 4 săptămâni pentru a ajunge la doza de întreținere de 2,4 mg pe săptămână până în săptămâna 16 (au fost permise doze de întreținere mai mici dacă participanții au avut reacții adverse inacceptabile cu doza de 2,4 mg).

Atât dieta cu care i-au ajutat specialiștii, cât și activitatea fizică a participanților au fost înregistrate zilnic într-un jurnal sau prin utilizarea unei aplicații pentru smartphone sau a altor instrumente și au fost revizuite în timpul sesiunilor de consiliere. 

Obiectivele coprimare au fost modificarea procentuală a greutății corporale de la momentul inițial la săptămâna 68 și atingerea unei reduceri a greutății corporale cu 5% sau mai mult de la momentul inițial până la săptămâna 68. Obiectivele secundare au fost realizarea unei reduceri în greutatea corporală de 10% sau mai mult până în săptămâna 68 și modificarea de la valoarea inițială la săptămâna 68 a circumferinței taliei, a tensiunii arteriale sistolice și a scorului de funcționare fizică.

Semaglutida a contribuit la pierderea semnficativă în greutate

Rezultatele au indicat că, în grupul cu semaglutidă, pierderea în greutate a apărut de la prima evaluare în săptămâna 4, atingând un minim în săptămâna 60. Participanții care au primit semaglutidă au avut mai multe șanse să piardă 5%, 10%, 15% sau chiar mai mult din greutatea corporală inițială până în săptămâna 68 decât cei care au primit placebo.

Printre participanții care aveau prediabet la momentul inițial, semaglutida a fost asociată cu îmbunătățiri ale nivelurilor hemoglobinei glicate în săptămâna 68, iar 84,1% dintre participanții din grupul cu semaglutidă care aveau prediabet la momentul inițial, au ajuns la un nivel normal al glicemiei până la finalul studiului.

Astfel, cercetătorii au constatat că adulții cu obezitate (sau supraponderali cu una sau mai multe afecțiuni coexistente legate de greutate) și fără diabet au obținut o pierdere medie în greutate de 14,9% față de valoarea inițială cu semaglutida ca adjuvant la intervenția în stilul de viață.

Un studiu pe termen lung confirmă eficiența semaglutidei în obezitate

STEP 5, un studiu și mai recent, a evaluat eficacitatea și siguranța semaglutidei administrată subcutanat o dată pe săptămână în doza de 2,4 mg față de placebo (ambele plus intervenție comportamentală) pentru tratamentul pe termen lung al adulților cu obezitate sau supraponderali cu cel puțin o comorbiditate legată de greutate, dar fără diabet.

Studiile anterioare din programul de studiu STEP au fost limitate la durate de tratament de până la 68 de săptămâni, dar STEP 5 a ținut 104 săptămâni, deci doi ani. Această cercetare a fost realizată pentru a evalua efectul pe termen lung al semaglutidei subcutanate o dată pe săptămână 2,4 mg comparativ cu placebo, ca adjuvant la intervenția comportamentală, asupra greutății corporale și a factorilor de risc cardiometabolici, la adulții cu obezitate (IMC ≥ 30), sau cu exces de greutate (IMC ≥ 27) și cel puțin o comorbiditate legată de greutate.

Participanții tratați cu semaglutidă, în comparație cu placebo, au avut mai multe șanse să piardă cel puțin 5% din greutatea corporală inițială până în săptămâna 104 (obiectiv co-primar). Participanții tratați cu semaglutidă, în comparație cu placebo, au avut, de asemenea, mai multe șanse de a pierde cel puțin 10%, 15% sau 20% din greutatea corporală inițială până în săptămâna 104.

Rezultatele au mai arătat că semaglutida a fost asociată cu reduceri mai mari de la momentul inițial până la săptămâna 104 a circumferinței taliei și a tensiunii arteriale sistolice față de placebo  (ambele au fost obiective secundare).

Cercetătorii au concluzionat că pierderea substanțială în greutate raportată în timpul tratamentului de 68 de săptămâni cu semaglutidă 2,4 mg în studiile STEP anterioare poate fi menținută prin tratamentul continuat cu semaglutidă până la cel puțin 104 săptămâni.

Efectele adverse ale semaglutidei

Evenimentele adverse raportate cel mai frecvent și care au apărut la mai mulți participanți tratați cu semaglutidă decât cu placebo au fost tulburările gastrointestinale, și anume greața, diareea, vărsăturile și constipația. Majoritatea evenimentelor adverse gastrointestinale au fost uşoare până la moderate şi tranzitorii.

Evenimentele adverse grave au fost raportate de 12 din 152 de participanți din grupul cu semaglutidă și de 18 din 152 de participanți din grupul placebo. Un deces a fost raportat în grupul cu semaglutidă și a fost considerat de către comitetul de analiză ca fiind fără legătură cu produsul din studiu. În grupul cu semaglutidă versus placebo, tulburările legate de vezica biliară au fost raportate de patru față de doi participanți și neoplasmele maligne au fost raportate de doi față de patru participanți.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

De asemenea, este bine de știut că medicamentul poate provoca reacții adverse extrem de grave, cum ar fi cancer tiroidian, pancreatită sau insuficiență renală.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Ozempic - Discover the Ozempic® Tri-Zone
https://www.ozempic.com/
Wegowy - Finally, Lose Weight and Keep it Off!
https://www.wegovy.com/
NEJM - Once-Weekly Semaglutide in Adults with Overweight or Obesity
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2032183
Studiul „Once-Weekly Semaglutide in Adults with Overweight or Obesity”, apărut în N Engl J Med 2021; 384:989-1002, DOI: 10.1056/NEJMoa2032183, autori: John P.H. Wilding et al.
Nature - Two-year effects of semaglutide in adults with overweight or obesity: the STEP 5 trial
https://www.nature.com/articles/s41591-022-02026-4
Studiul „Two-year effects of semaglutide in adults with overweight or obesity: the STEP 5 trial”, apărut în Nat Med 28, 2083–2091 (2022). https://doi.org/10.1038/s41591-022-02026-4, autori: Garvey, W.T., Batterham, R.L., Bhatta, M. et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0