Tinitusul: tiuitul auzit permanent in urechi

Tinitusul reprezinta un simptom al suferintei urechii interne si descrie sunetul perceput ca zgomot in ureche sau tiuit in urechi, fara a exista un zgomot sonor. El poate fi resimtit la una ori la ambele urechi, iar tonalitatea sunetului poate fi diferita.

 

Aceasta afectiune apare mai frecvent in randul persoanelor varstnice, insa exista si cazuri de tinitus la tineri. Tinitusul este o problema care poate afecta calitatea vietii prin zgomotul constant si suparator, dar si un semn care poate ascunde o afectiune severa a aparatului auditiv.

Tipuri de tinitus

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista doua categorii de tinitus:

  • Obiectiv – reprezinta un zgomot real (provocat de ateroscleroza, diverse probleme neurologice etc.);
  • Subiectiv – chiar daca persoana in cauza aude sunetul foarte clar, acesta nu este „real” (o consecinta a leziunilor urechii, aparute in urma expunerilor repetate la zgomote puternice, fara protectie auditiva adecvata).

Tinitusul poate imita zgomote precum suierat, ciripit, bipuit, bazait sau fluierat, insa poate fi insotit si de alte simptome precum:

  • Ameteala sau vertij;
  • Cefalee;
  • Dureri de urechi (otalgie);
  • Senzatie de ureche „plina”;
  • Secretii auriculare;
  • Febra si letargie.

Cauzele tinitusului

Tinitusul poate fi cauzat de numeroase afectiuni, cum ar fi:

  • Leziuni la nivelul urechii interne ori medii;
  • Deteriorarea timpanelor;
  • Tumorile la nivelul urechii sau pe nervul auditiv- precum neurinomul de nerv acustic
  • Spasmele musculare de la nivelul urechii medii;
  • Boala Meniere;
  • Hipertensiunea arteriala;
  • Hipercolesterolemia;
  • Traumatismele suferite la nivelul gatului si capului;
  • Afectiunile temporomandibulare care produc dureri cronice la nivelul maxilarului si capului;
  • Hipersecretia de cerumen;
  • Infectiile auriculare.

De asemenea, exista cativa factori de risc ce pot favoriza aparitia tinitusului, cum ar fi: expunerea la sunete puternice, varsta inaintata (peste 65 de ani), sexul masculin, istoricul familial de hipertensiune arteriala, boli cardiace sau hipercolesterolemie, dozele crescute de aspirina, diuretice, antimalarice, unele antibiotice si anticancerigene.

Cand este o urgenta medicala

In cazul in care tinitusul este insotit de simptome precum greata, varsaturi, ameteala, confuzie, pierderea cunostintei, sangerari grave sau pierderea memoriei, este necesar sa mergi de urgenta la medic.

Vizita la medic si analizele recomandate

In scopul identificarii cauzei exacte a tinitusului, medicul va examina cu atentie urechea si va efectua un test auditiv. In plus, ar putea fi necesare analize suplimentare precum computer tomograf sau teste de imagistica.

Optiunile de tratament pentru tinitus sunt diverse, in functie de cauza descoperita. De aceea este important ca acest simptom sa nu fie ignorat, iar diagnosticul sa fie pus cat mai precis si rapid. Pacienții cu tinitus unilateral sau hipoacuzie senzorială asimetrică ar trebui să fie supuși neuroimagisticii - se poate face RMN cu contrast pentru evaluarea schwannomului vestibular. Pacienții cu tinitus pulsatil trebuie evaluați prin imagistica neurovasculară.

Una din cauzele frecvente ale tinitusului il reprezinta neurinomul de acustic, o tumoră cu creștere lentă de 1-5 mm/an, care atunci când ajunge la dimensiuni mari (3-4 cm diametru) ajunge să comprime trunchiul cerebral ,determina hipertensiune intracraniană prin blocarea circulației lichidului cefalorahidian (hidrocefalie),precum si late complicatii precum hernierea amigdalelor cerebeloase în gaura occipitală, cu comprimarea bulbului rahidian și a centrilor cardiovasculari și respiratori.

Investigatiile care se impun sunt rezonanta magnetica sau tomografia computerizata. Daca tumora este micăsi asimptomatica, poate fi urmărită prin RMN periodic, altfel, se impune intervenția chirurgicală sau radioterapia Gamma-knife. 

Persoanele afectate pot experimenta o scadere a calitatii vietii, fiecare moment din zi fiind marcat de un zgomot extrem de puternic. Daca nu este tratat, tinitusul poate duce la depresie si izolare sociala, in cazurile grave chiar si la tentative de suicid.

Metode de prevenire

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acest simptom poate fi prevenit, cu exceptia cazurilor survenite ca urmare a inaintarii in varsta, respectand cateva masuri, cum ar fi: protejeaza-ti urechile cu dopuri, nu asculta muzica la casti, cu volumul dat la maximum, evita stresul si incearca sa iti mentii colesterolul in limite normale.  Dacă firele de păr din urechea internă sunt alterate- când sunteți expus în mod regulat la sunete puternice - acestea pot „scurge” impulsuri electrice aleatorii către creier, provocând tinitus. 
 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2