De ce revin și cum se pot complica otitele

Otita recurentă este o infecție a urechii numită otită cronică acută. Aceasta se manifestă fie prin episoade repetate de otită, fie prin complicații (otita nu se vindecă în timp). Otita cronică acută se comportă la fel ca otita obișnuită, dar nediagnosticată și tratată la timp poate duce la complicații neplăcute și chiar la pierderea auzului. 

Trompa lui Eustachio este un canal din interiorul urechii care are rolul de a evacua fluidele din urechea medie. Din cauza rolului său în urechea internă, trompa lui Eustachio se poate înfunda, ceea ce va genera o infecție. Acumularea de fluide la nivelul urechii medii pune presiune pe timpan, ceea ce poate da dureri pacientului. Atunci când infecția progresează rapid sau este lăsată netratată, se poate ca timpanul să se spargă. La copii, trompa lui Eustachio este mai mică și dispusă mai înspre orizontal, ceea ce face ca acumularea de lichid și, implicit, înfundarea urechii, să se realizeze mai ușor. Din acest motiv, copiii tind să facă otită mai des.

Care sunt simptomele otitei cronice acute?

Infecția cronică a urechii poate cauza simptome mai puțin intense față de otita acută, iar simptomele pot afecta atât o singură ureche, cât și ambele. Durerea poate fi constantă sau poate apărea în anumite momente ale zilei. 

Simptomele infecției cronice acute ale urechii includ:

  • Senzație de presiune la nivelul urechii
  • Durere 
  • Scurgeri de lichid din ureche
  • Febră 
  • Pierderea auzului
  • Probleme de somn

Copiii cu otită pot fi mai agitați ca de obicei, mai ales atunci când stau întinși, deoarece această poziție pune o presiune mai mare asupra urechii. De asemenea, i se pot schimba apetitul și întâmpina probleme de somn. Dacă observi că cel mic se scarpină frecvent în ureche, este posibil să fie cazul de otită, așadar este important să fii atentă la aceste semne.

Când să mergi la medic

Dacă se întâmplă să ai simptome de otită acută, cum ar fi durere la nivelul urechii, febră și probleme de auz, este important să mergi la medic. Otita acută trebuie tratată de urgență pentru a nu se croniciza. De asemenea, va trebui să mergi la medic în situațiile următoare:

  • Ai fost diagnosticată cu otită acută, dar tratamentul nu remediază simptomele;
  • Ai fost diagnosticată cu otită acută și manifești simptome noi sau observi că simptomele existente se înrăutățesc.

Opțiuni de tratament

După cum spuneam, otita cronică necesită tratament de urgență. Pe lângă tratamentul prescris de medic, poți apela și la remedii naturale și adjuvante care se pot elibera fără rețetă, pentru a alina simptomele, cum ar fi:

  • Plasarea unui prosop cald sau rece pe zona dureroasă
  • Utilizarea de spray-uri nazale cu apă marină și minerale (întreabă farmacistul despre produsele nazale care se pot aplica și în ureche)
  • Utilizarea de medicamente cu acțiune antiinflamatoare, care se eliberează fără rețetă, precum ibuprofen 

În ceea ce privește tratamentul medicamentos al otitei cronice, medicul îți va prescrie antibiotice, cel mai des cu administrare orală dar, în cazuri severe, se pot administra antibiotice injectabile. De asemenea, medicul îți poate recomanda picături de urechi speciale, dacă timpanul este afectat de infecție.  

În anumite situații, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală, în special în cazurile în care otita cronică nu răspunde la tratament sau afectează grav auzul. Problemele de auz pot fi cu atât mai dificile la copii, deoarece le pot afecta procesul de învățare a limbajului și a vorbirii fluente.  

Intervenția chirurgicală presupune inserarea unui tub minuscul în interiorul urechii, pentru a conecta urechea medie de cea externă. Acest tub are rolul de a ajuta în drenarea fluidului blocat în urechea medie, ceea ce va reduce riscul recidivei infecției, dar și ameliora simptomele. De regulă, acest tip de tub se inserează în ambele urechi. Intervenția poartă numele de timpanotomie bilaterală. Este important de reținut că, pentru a facilita scurgerea fluidului blocat, medicul va trebui să perforeze foarte puțin timpanul, în așa fel încât fluidul să fie condus către tub. 

Tubul va rămâne în ureche după procedură și va cădea de la sine, în aproximativ 6-18 luni de la intervenție. Dacă acest lucru nu se întâmplă, este necesară extragerea tubului pe cale chirurgicală. 
Atunci când infecția se răspândește, este posibil să fie nevoie de alte tipuri de intervenții chirurgicale. Uneori, otita cronică poate acapara osișoarele de la nivelul urechii medii, infectându-le, iar în această situație este nevoie de operație pentru a le curăța de infecție sau pentru a le înlocui. 

Nu în ultimul rând, o complicație gravă a otitei cronice este lezionarea timpanului. Dacă timpanul nu se vindecă în mod corespunzător, este posibil să fie necesară intervenția chirurgicală pentru a repara daunele aduse de infecție. În caz contrar, se poate risca pierderea definitivă a auzului. 

În cazuri foarte rare, infecția se poate răspândi către osul mastoid, care se află în spatele urechii. În acest caz, intervenția chirurgicală este absolut necesară, pentru a se curăța infecția și a evita compromiterea osului mastoid. 

Care sunt consecințele otitei cronice netratate?

 

Infecția cronică acută netratată poate cauza o serie de probleme și complicații, printre care se numără:

  • Pierderea auzului
  • Lezionarea osișoarelor de la nivelul urechii medii
  • Infectarea osului mastoid
  • Timpanoscleroza, o afecțiune ce presupune întărirea țesutului din urechea medie
  • Paralizia facial
  • Formarea de chisturi în interiorul urechii
  • Inflamarea țesuturilor de la nivelul creierului

Măsuri de prevenție

Există o serie de lucruri pe care le poți le poți face pentru a reduce riscul cronicizării otitei. În primul rând, vorbește cu medicul, dacă suferi deja de otită, pentru a primi un tratament corespunzător și a evita riscul de cronicizare a infecției.   

De asemenea, este important să fii la zi cu vaccinurile pentru gripă, pneumonie și meningită. Bacteria pneumococică, responsabilă atât pentru pneumonie, cât și pentru meningita pneumocociă, cauzează aproximativ jumătate din cazurile de infecții ale urechii medii, potrivit Centrului de Control și Prevenție a Bolilor (CDC). 

Alte metode de prevenție importante includ:

  • Renunțarea la fumat și evitarea fumului de țigară;
  • Menținerea unei igiene temeinice, implicit spălatul des pe mâini.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Vaccine (Shot) for Pneumococcal Disease
https://www.cdc.gov/vaccines/parents/diseases/pneumo.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fvaccines%2Fparents%2Fdiseases%2Fchild%2Fpneumo.html 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0