Dopul de ceara: cauze, simptome si tratament
Ceara din urechi, cunoscuta si sub denumirea de cerumen, este substanta produsa de glandele din interiorul canalului urechii. Ceara acumuleaza praful si alte particule care patrund in ureche, protejand astfel timpanul de infectii ori alte daune.
In mod normal, ceara din ureche se usuca si cade, impreuna cu praful si celelalte particule colectate. In unele cazuri insa, atunci cand canalul urechii este prea ingust ori are o forma mai neobisnuita, ceara intampina dificultati la iesirea din ureche si asa se produc dopurile de ceara.
Cauzele aparitiei dopului de ceara
Dopul de ceara apare atunci cand ceara, in loc sa fie eliminata de la nivelul urechii, este impinsa in interiorul acesteia.
La aparitia dopurilor de ceara contribuie si urmatorii factori:
- Folosirea betisoarelor de ureche, care aparent indeparteaza ceara din ureche, insa de fapt pot impinge mai mult catre interior ceara
- Folosirea castilor interne pentru ascultarea muzicii
- Ingustarea canalului urechii in urma unei infectii
- Producerea excesiva de cerumen in urma unei traume la nivelul urechii
- Producerea unei cantitati insuficiente de cerumen, care apare odata cu inaintarea in varsta
Simptome dop de ceara
De multe ori dopurile de ceara sunt depistate destul de tarziu, acestea producand simptome care pot fi usor neglijate in faza incipienta. Iata ce simptome apar odata cu formarea dopurilor in ureche:
- Auz mai slab
- Ameteli
- Dureri la nivelul urechii
- Senzatie de urechi infundate
- Tiuit al urechilor
- Mancarimi ori senzatie de gadilat in interiorul urechii
Diagnosticare dopuri de ceara
Dopurile de ceara sunt descoperite de medicul generalist, dar si de cel pediatru ori de medicul orelist. Depistarea dopurilor de ceara se face in urma unei discutii cu pacientul, apoi prin verificarea canalului urechii cu ajutorul otoscopului (n.r. instrumentul optic cu care se examineaza canalul auditiv).
Tratament dopuri de ceara
Medicul va indeparta dopurile de ceara printr-o procedura rapida si nedureroasa. Acesta fie va indeparta dopul de ceara cu ajutorul unei chiurete din plastic, fie va iriga canalul urechii cu apa calduta, amestecata cu substante care ajuta la dizolvarea dopului de ceara. O alte metoda folosita de medici este cea a aspirarii dopului de ceara.
Intrucat pot cauza aparitia unor complicatii precum infectia la mijlocul urechii, precum si infectia urechii externe sau perforarea timpanului, dopurile de ceara trebuie indepartate cat mai rapid. De aceea este important sa apelezi la ajutor de specialitate daca banuiesti ca poti avea dopuri de ceara.
Se gasesc in comert si picaturi de ureche care ajuta la dizolvarea si eliminarea dopurilor de ceara, insa daca sunt folosite din timp, nu dupa ce dopurile s-au intarit deja. Ideal ar fi insa sa se apeleze la ajutorul unui medic orelist, care va face tot ce trebuie pentru a evita aparitia complicatiilor.
Prevenire dopuri de ceara
Formarea dopurilor de ceara poate fi impiedicata prin evitarea folosirii betisoarelor de ureche, precum si a altor instrumente care pot impinge ceara in interiorul urechii.
Medicii ne sfatuiesc sa renuntam la obiceiul de a ne curata urechile, acestea fiind capabile sa se curete singure fara probleme. Daca dupa baie lasam apa din ureche sa se elimine singura, aceasta va iesi cu tot cu cerumenul prezent in canalul urechii si astfel formarea dopurilor de ceara este imposibila.
Sursa foto: Shutterstock