

Boala Meniere: cauze, simptome, tratament
Boala Ménière este o afecțiune care provoacă vertij, tinitus și hipoacuzie progresivă. Boala nu se vindecă, dar unele tratamente pot ușura simptomele. Afecțiunea se poate dezvolta la orice vârstă, dar apare cel mai frecvent între 40 și 60 de ani. În cele mai multe cazuri, afectează doar o ureche.
Boala Ménière: cauze
Această afecțiune poate apărea din cauza unei anomalii în structura urechii interne sau a nivelului de lichide din ea. Cu toate acestea, motivul exact pentru care apar aceste schimbări nu este clar. Anumite tulburări emoționale pot declanșa episoade ale bolii Ménière - boli subiacente, stres legat de muncă sau oboseală. Prea multă sare în alimentație reprezintă un alt factor declanșator.
Simptomele bolii Ménière
Simptomele variază de la o persoană la alta. Pot apărea brusc, iar frecvența și durata lor diferă, pot ține între 20 de minute și 24 de ore. Simptomele obișnuite care apar în timpul unui atac includ:
Amețeală (vertij)
Cel mai evident simptom al bolii lui Ménière, vertijul poate implica: o senzație de rotire, chiar dacă o persoană stă pe loc, vărsături, greaţă, bătăi neregulate ale inimii, transpiraţie. Vertijul poate interfera cu mai multe activități, precum șofatul, operarea unor utilaje grele, munca pe schele, înotul.
Tinitus
Acest zgomot persistent, perturbator în ureche, poate semăna cu un țiuit, un zumzet, un șuierat sau un sâsâit. Oamenii sunt în general mai conștienți de acest sunet în perioadele liniștite sau când sunt obosiți.
Pierderea auzului
La o persoană cu boala Méniére, nivelurile de pierdere a auzului pot să fluctueze, mai ales la începutul evoluției bolii. De asemenea, persoana poate fi mai sensibilă la sunete puternice. În cele din urmă, majoritatea persoanelor cu boală Ménière au un anumit grad de pierdere a auzului pe termen lung.
Anxietate, stres și depresie
Aceste simptome psihologice se pot dezvolta și din cauza bolii Ménière. Starea este imprevizibilă și poate afecta negativ capacitatea de lucru a persoanei, mai ales dacă trebuie să urce pe scări sau să opereze utilaje. Pe măsură ce auzul se înrăutățește progresiv, interacțiunea socială devine mai dificilă. Unele persoane cu Ménière își pierd capacitatea de a șofa, limitându-și astfel independența, perspectivele de angajare, accesul la prieteni și familie. Este important ca persoanele care care se confruntă cu stres, anxietate sau depresie să semnaleze medicului acest probleme.
Boala Ménière se dezvoltă în două etape. Între aceste etape, o persoană poate să nu prezinte simptome pe perioade îndelungate.
Boala Ménière în stadiu incipient
În stadiile sale incipiente, boala Ménière provoacă episoade bruște și imprevizibile de vertij. În timpul acestor episoade, există o oarecare pierdere a auzului, care de obicei revine la normal odată ce vertijul trece. Persoana poate simți ca o presiune în ureche sau poate avea un sentiment de plenitudine. Tinitusul este, de asemenea, frecvent în boala Ménière aflată în stadiu incipient.
După un vertij cauzat de această afecțiune, persoana se confruntă în general cu o epuizare extremă și simte nevoia să doarmă ore întregi. De asemenea, în primele etape ale bolii, persoanele afectate se pot confrunta cu diaree, vedere încețoșată, greaţă, vărsături, transpirație rece, palpitații sau un puls rapid.
Boala Ménière în stadii avansate
Episoadele de vertij devin mai puțin frecvente în stadiile târzii ale bolii și, în unele cazuri, nu revin niciodată. Cu toate acestea, problemele de echilibru, auz și vedere pot continua, iar persoana are dificultăți mai ales pe întuneric. Auzul se agravează constant și persoana poate cădea brusc din picioare. Deși boala nu se vindecă, tratamentul poate ajuta la gestionarea unor simptome.
Cum se tratează boala Ménière
Prin modificarea stilului de viață: gestionarea anxietății și a stresului, renunțarea la fumat
Cu medicamente: medicii pot recomanda diferite tipuri de medicamente pentru vertij (meclizină, diazepam), medicamente pentru greață (proclorperazina), diuretice (o combinație de triamteren și hidroclorotiazidă)
Cu injecții în urechea medie: aceste medicamente includ antibiotice precum gentamicina și steroizii, cum ar fi dexametazona.
Prin intervenție chirurgicală: dacă alte tratamente nu au fost eficiente sau dacă simptomele sunt severe, medicul poate recomanda intervenții precum decompresia sacului endolimfatic (se îndepărtează o mică porțiune din osul din jurul sacului endolimfatic), labirintectomie (se elimină o porțiune a urechii interne), secționarea nervului vestibular (se taie nervul vestibular).
Cu terapie de reabilitare vestibulară: se recomandă exerciții și activități care pot ajuta corpul și creierul să-și recapete capacitatea de a procesa echilibrul.
Persoanelor cu pierderi de auz li se poate recomanda purtarea unui aparat auditiv.
Tratament alternativ pentru boala Ménière
În afară de a face ajustări la dietă și la stilul de viață, există câteva opțiuni naturale disponibile pentru a gestiona boala Ménière. Unele plante, cum ar fi rădăcina de ghimbir și ginkgo biloba, pot atenua simptomele de vertij la unele persoane. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice care să susțină utilizarea suplimentelor pe bază de plante, acupunctura sau acupresura.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - What you need to know about Ménière's disease
https://www.medicalnewstoday.com/articles/163888
Mayo Clinic - Meniere’s Disease
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menieres-disease/symptoms-causes/syc-20374910