Ai probleme cu auzul? Iata ce solutii ai, daca suferi de hipoacuzie
Ai probleme cu auzul? Iata ce solutii ai, daca suferi de hipoacuzie
Ai probleme cu auzul? Iata ce solutii ai, daca suferi de hipoacuzie
Pierderea auzului este o problemă frecventă cauzată de zgomot, îmbătrânire, boli și ereditate. Aproape jumătate dintre persoanele peste 75 de ani suferă de hipoacuzie și au nevoie de proteze auditive. Află mai multe despre surditate, cum se poate gestiona, dar și ce se poate face pentru a o preveni.
Un studiu publicat recent în prestigiosul jurnal medical The Lancet estimează că, la nivel global, 1,57 miliarde de persoane s-au confruntat cu pierderea auzului în 2019, ceea ce înseamnă cam una din cinci persoane. Dintre toate persoanele cu deficiențe de auz, aproximatix 62% aveau vârste de peste 50 de ani.
Oamenii de știință spun că, pe măsură ce populația îmbătrânește, numărul persoanelor cu hipoacuzie va crește. Intervenții precum screening-ul atent în copilărie, gestionarea eficientă a otitei medii și a meningitei și implanturile cohleare, precum și utilizarea aparatelor auditive au potențialul de a ușura povara bolii la nivel global.
Ce este hipoacuzia?
Hipoacuzia sau surditatea este o deficiență a auzului, permanentă sau fluctuantă, care influențează negativ viața persoanei afectate. Oamenii cu hipoacuzie pot avea dificultăți în a purta conversații cu cei din jur, dar și în a auzi soneriile, alarmele și alte avertizări sonore.
Tipuri de hipoacuzie
Hipoacuzia este de trei feluri: neurosenzorială, conductivă și mixtă.
Hipoacuzia neurosenzorială
Surditatea neurosenzorială este cel mai frecvent tip de pierdere a auzului. Poate fi rezultatul îmbătrânirii, al expunerii la zgomot puternic, al rănilor, al unor boli, al anumitor medicamente sau al unei afecțiuni moștenite. Acest tip de pierdere a auzului nu este de obicei tratabil medical sau chirurgical; cu toate acestea, multe persoane cu acest tip de pierdere consideră că aparatele auditive le sunt de ajutor.
În acest caz, pierderea auzului poate apărea foarte brusc sau în decurs de câteva zile și este necesar ca persoana afectată să meargă imediat la un medic specializat în boli ale urechii. O întârziere de două săptămâni în tratarea acestei afecțiuni reduce șansa ca medicamentele să ajute la gestionarea problemei.
Hipoacuzia conductivă
Acest tip de surditate apare în urechea externă sau medie, iar undele sonore nu reușesc să ajungă până la urechea internă. Sunetul poate fi blocat de ceară sau de un obiect străin situat în canalul urechii; spațiul urechii medii poate fi afectat de lichid, infecție sau o anomalie osoasă ori timpanul a suferit daune. La unii oameni, hipoacuzia conductivă poate fi inversată prin intervenție medicală sau chirurgicală.
Hipoacuzie mixtă
În unele situații, pacientul poate avea hipoacuzie neurosenzorială, după care poate dezvolta și hipoacuzie conductivă. Testarea auzului este esențială pentru a descoperi exact cu ce tip de pierdere a auzului se confruntă persoana.
Cauze și factori de risc hipoacuzie
Iată care sunt cauzele și factorii de risc pentru pierderea auzului:
Cauze hipoacuzie
Zgomotul puternic este una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii auzului. Zgomotul de la mașinile de tuns iarba sau muzica dată prea tare în căști poate deteriora urechea internă, ducând la pierderea permanentă a auzului. Zgomotul puternic contribuie și la apariția tinitusului.
Ceara sau acumularea de lichid pot bloca sunetele transportate de la timpan la urechea internă.
Un timpan perforat poate provoca, de asemenea, surditate. Timpanul poate fi deteriorat prin infecție, presiune sau introducerea de obiecte în ureche, inclusiv bețișoare de curățat urechile.
Diabetul sau hipertensiunea arterială pot contribui la pierderea auzului. Virusurile și bacteriile (inclusiv infecția urechii, otita medie), o afecțiune a inimii, un accident vascular cerebral, o leziune cerebrală sau o tumoare pot afecta, de asemenea, auzul.
Hipoacuzia poate rezulta și din administrarea anumitor medicamente. Medicamentele ototoxice afectează urechea internă, uneori permanent. Unele antibiotice sunt ototoxice și chiar și aspirina în anumite doze poate cauza probleme.
Și ereditatea poate provoca pierderea auzului, deși nu toate formele moștenite de pierdere a auzului apar la naștere, ci unele se dezvoltă mai târziu în viață.
Factori de risc hipoacuzie
Factorii de risc pentru hipoacuzie sunt vârsta înaintată (urechea internă se degradează în timp), zgomotele de la locul de muncă (lucrătorii în fabrici sau în construcții sunt mai expuși), meningita.
Simptome hipoacuzie
Semnele de surditate pot fi observate chiar de persoana afectată, dar și de cei din jur:
- dificultăți în a auzi clar ce spun alte persoane și de a înțelege greșit ceea ce spun, mai ales în spații cu mult zgomot;
- cererea frecventă către interlocutori de a repeta ceea ce tocmai au spus;
- urmărirea televizorului la un volum mai mare decât au nevoie alți oameni;
- dificultăți de a auzi clar la telefon;
- dificultăți de a ține pasul într-o conversație;
- senzație de oboseală sau stres din cauza concentrării în timpul ascultării interlocutorului.
Când să mergi la medic?
Dacă te confrunți cu o pierdere bruscă a auzului la una dintre urechi, solicită imediat asistență medicală. Dacă remarci în timp că ai simptomele de hipoacuzie despre care am discutat mai sus, fă-ți o programare la medicul de familie, care îți poate da trimitere mai departe la un medic specialist în probleme de auz.
Complicații hipoacuzie
Pierderea auzului poate avea un efect negativ semnificativ asupra calității vieții, ducând chiar la izolare, depresie și pierderi de memorie.
Diagnostic hipoacuzie
Pierderea auzului este diagnosticată cu un test de auz efectuat de un audiolog. Testele care pot fi utilizate sunt:
- audiometrie cu tonuri pure, care testează cât de puternice trebuie să fie diferite sunete pentru a fi auzite;
- conducția aerului, care măsoară dacă persoana poate auzi diferite tonuri redate prin căști;
- conducția osoasă, care măsoară cât de bine captează cohleea vibrațiile;
- timpanometrie (verificare a timpanului).
Tratament și remedii naturale pentru hipoacuzie
Tratamentul pentru surditate depinde de ceea ce o cauzează. De asemenea, există și unele remdii naturale care ar putea contribui la gestionarea hipoacuziei.
Tratament hipoacuzie
O infecție a urechii poate fi tratată cu antibiotice, în timp ce o acumulare de ceară poate fi tratată cu picături pentru urechi sau îndepărtată. Dacă este vorba despre o pierdere permanentă a auzului, medicul specialist va recomanda purtarea unui aparat auditiv. Acesta nu face auzul perfect, dar face ca sunetele să fie mai puternice și mai clare. Unii oameni pot avea nevoie de un implant auditiv, adică un dispozitiv atașat de craniu sau plasat în profunzimea urechii.
Remedii naturale
Deși nu prea există cercetări clinice care să susțină tratamentele la domiciliu pentru ca o persoană care nu aude să își revină, există mulți susținători ai remediilor naturale pentru hipoacuzie.
Unul dintre remediile naturale care poate fi încercat în hipoacuzie este administrarea a 60 până la 240 de miligrame de ginkgo biloba pe zi. Acest remediu poate ajuta persoanele cu tinitus și alte zgomote asociate cu pierderea auzului.
Un alt remediu natural ar putea fi ceaiul de ghimbir cu condimente. Într-un vas acoperit se fierb la foc mic timp de 15 minute următoarele: 4 căni de apă, 3 felii de ghimbir proaspăt, 1 lingură de coriandru, 1 lingură de scorțișoară, 1 lingură de oregano, 1 lingură de rozmarin și 1 lingură de salvie. După fierbere, se strecoară ceaiul și se beau trei căni pe zi timp de minim trei săptămâni.
De asemenea, susținătorii remediilor naturale sugerează utilizarea uleiului de arbore de ceai pus în ureche pentru a trata pierderea auzului, dar sfatul nostru este ca acest remediu să nu fie utilizat decât după ce s-a cerut sfatul medicului!
3 picături de ulei de arbore de ceai se amestecă împreună cu 2 linguri ulei de măsline, 1 linguriță de oțet coloidal și 1 linguriță de oțet de mere, se încălzește ușor această combinație și apoi se pune în ureche; persoana stă întinsă pe o parte, cu urechea afectată în sus și trebuie să rămână nemișcată 5 minute, apoi uleiul se va scurge din ureche într-un tampon.
Prevenire hipoacuzie
- Lucrătorii care stau zilnic în zgomot puternic ar trebui să folosească echipamente de protecție adecvate, inclusiv dopuri de urechi și să ia pauze în cazul în care trebuie să stea mult timp lângă o sursă de zgomot puternic.
- Persoanele care ascultă muzică la căști nu ar trebui să asculte mai mult de 60 de minute fără pauză și este indiccat să își seteze volumul la un nivel rezonabil (cel mult 60%).
- O pereche de dopuri de spumă (se găsesc la farmacie) purtate în buzunar pot fi puse în urechi la nevoie dacă persoana ajunge într-un loc extrem de zgomotos (concert rock, cursă de motociclete etc.).
- Urechile vor fi curățate cu un prosop sau un tricou subțire și curat, atât cât încape degetul în canalul auditiv. Pentru dopurile de ceară se poate folosi un spray auricular de la farmacie.
- Fumătorii au un risc mai mare de hipoacuzie, deci renunțarea la acest viciu ar putea fi luată în calcul.
Cum vorbești cu o persoană care nu aude bine?
Iată câteva îndrumări despre cum să vorbești cu o persoană care are hipoacuzie:
- Găsește un loc liniștit pentru a vorbi pentru a ajuta la reducerea zgomotului de fundal.
- Stai într-o lumină cât mai bună și folosește expresii faciale sau gesturi pentru a susține cuvintele pe care le rostești.
- Vorbește clar, nu foarte repede și privește persoana în ochi.
- Vorbește puțin mai tare decât în mod normal, dar nu țipa.
- Repetă ce ai spus, dacă este necesar, folosind cuvinte diferite.
- Nu îți pierde răbdarea, deoarece persoana care nu aude oricum se poate simți prost din cauza acestei probleme, și nu vrei să îi deteriorezi și mai mult starea psihică.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Lancet - Hearing loss prevalence and years lived with disability, 1990–2019: findings from the Global Burden of Disease Study 2019
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)00516-X/fulltext
Studiul „Hearing loss prevalence and years lived with disability, 1990–2019: findings from the Global Burden of Disease Study 2019”, apărut în The Lancet, 2021, DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)00516-X, autori: Lydia M. Haile et al.
Johns Hopkins Medicine - Types of Hearing Loss
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hearing-loss/types-of-hearing-loss
NIA - Hearing Loss: A Common Problem for Older Adults
https://www.nia.nih.gov/health/hearing-loss-common-problem-older-adults
CDC - Noise and hearing loss prevention
https://www.cdc.gov/niosh/topics/noise/preventhearingloss/default.html
Te-ar mai putea interesa și...