Te trezești cu fața umflată dimineața? 7 cauze posibile

Uneori, ți se poate întâmpla să te trezești cu fața umflată și sensibilă la atingere. Acest lucru poate apărea ca urmare a presiunii aplicate pe față în timp ce dormi si cu aceasta problema se confrunta multe persoane care dorm "pe burta". dar si cei care consuma alcool in exces.

O alta cauza ar fi deshidratarea, mai ales in situatii ocazionale, ca in cazul turistilor care parcurg tururi obositoare, ore intregi, mergand mult timp in caldura, fara a se hidrata continuu si corespunzator. Retentia de apa in cazul unui regim hipersodat poate genera de asmenea umflarea fetei, dar poate avea și alte cauze, ce pot fi de natură medicală. 

Posibile cauze ale feței umflate

Există mai multe afecțiuni care pot cauza umflarea feței. Iată principalele șapte. 

1. Conjunctivita alergică

Această inflamație oculară este cauzată de o reacție alergică la diverse substanțe, cum ar fi părul de animale, praful, polenul sau sporii de mucegai. Printre simptome se numără și roșeața, mâncărimea și usturimea ochilor. Aceste simptome oculare pot apărea în tandem cu strănutul, scurgerile nazale și mâncărimea nasului. 

2. Probleme renale

Unele probleme renale grave pot genera umflarea fetei in contextul instalarii sindromului nefrotic, cu persistenta unei hiperproteinurii ( prea multe proteine în urină). Acest lucru cauzează umflături si în alte zone ale corpului, cum ar fi mâinile, abdomenul și picioarele.

Dacă problema dumneavoastră cu rinichii cauzează retenție de lichide, diureticele pot ajuta, iar in acest context,  suplimentele de calciu și vitamina D vă ajută să vă protejați oasele.

3. Anafilaxia

Anafilaxia este o urgență medicală ce trebuie tratată imediat. Aceasta apare ca urmare a expunerii la un factor alergen și se poate solda cu deces, dacă nu este tratată imediat. 

Simptomele apar aproape imediat după expunerea la factorul alergen,cu ar fi cnsumul de arahide, crustacee, ou etc., la persoanele cu alergii stiute, sau nestiute pana la acel moment. Pe langa umflarea fetei, a limbii si buzelor mai pot aparea: urticaria, senzația de mâncărime, umflarea pielii de pe membre, scăderea tensiunii, dificultățile de respirație, leșinul și pulsul accelerat. Pe lângă acestea, mai pot apărea și starea de greață, vărsăturile, diareea și durerile abdominale. 

4. Reacția alergică la anumite medicamente

Reacția alergică la medicamente este o urgență medicală ce trebuie tratată imediat. Aceasta se manifestă, de regulă, sub formă de iritație cutanată, ce poate apărea la câteva zile sau săptămâni de la consumarea medicamentului. 

Reacțiile severe pot pune în pericol viața și au ca simptome urticaria, pulsul accelerat, umflarea pielii, senzația de mâncărime și dificultățile de respirație. Printre alte simptome se numără și febra, durerile de stomac și apariția unor pete violete pe piele. 

5. Angioedemul

Angioedemul este o formă severă de umflare a țesuturilor de sub suprafața pielii si poate fi localizata la nivelul membrelor, dar si fetei, mai ales la nivelul buzelor si limbii. In cazul instalarii unui angioedem trebuie sa mergeti la medicul alergolog pentru a identifica o cauza precisa-posibil pe fondul alergiei alimentare, situatie in care trebuie tinut si un jurnal alimentar precis pentru baza discutiei.  Dar notati si fiecare medicament administrat in aceasta perioada pentru o eventuala cauza pseudoalergica - la anumite medicamente antiinflamatoare - aspirina, diclofenac, anti-hipertensive precum inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei etc... Angioedemul poate fi declansat si de anumite boli autoimune.  Deci mergeti la medic pentru a decela cauza precisa, fiindca abordarea terapeutica e diferita. Poate fi însoțit de urticare și mâncărimi, iar printre simptomele suplimentare se numără durerile de stomac și petele pigmentare pe brațe, mâini și picioare. 

Tratamenul corect este important pentru a evita generalizarea angioedemului sau intsalarea edemului glotic, acestea fiind situatii de urgenta.

6. Leziuni ale nasului

O leziune la nivelul nasului, atât a oaselor sau a cartilajelor ce compun nasul, este, cel mai frecvent, cauzată de un accident traumatic sau un impact asupra feței. Simptomele, pe lângă cele vizibile, pot include umflarea feței și sensibilitatea la atingere. Simptomele dispar pe măsură ce leziunea se vindecă. 

7. Sinuzita

Sinuzita este o afecțiune cauzată de inflamarea sau infectarea canalelor nazale și ale sinusurilor. Aceasta poate apărea în urma expunerii la virusuri, bacterii sau alergii. 

Severitatea și durata simptomelor este dictată de cauza infecției. Acestea pot include: pierderea parțială a mirosului, febra, nasul înfundat, durerile de cap, starea de oboseală, durerile în gât, secrețiile nazale și tusea. 

Pe lângă aceste afecțiuni medicale, umflarea feței poate apărea și ca urmare a altor cauze, ușor de tratat, printre care se numără:

-    Reacțiile alergice minore
-    Infecțiile oculare minore
-    Intervențiile chirurgicale
-    Tulburări hormonale
-    Retenția de apă
-    Abcesul

Cum recunoști o urgență medicală?

Fața umflată poate apărea din cauza unei reacții alergice, care are și alte simptome. Dacă este vorba despre anafilaxie, trebuie să apelezi imediat la serviciul de urgență. Un tratament medical adecvat trebuie administrat de urgență pentru a preveni a preveni intrarea în șoc anafilactic. Șocul anafilactic poate fi letal. 

Printre principalele simptome ale șocului anafilactic se numără:

-    Umflarea feței și gâtului
-    Dificultăți severe de respirație 
-    Urticarie
-    Umflarea membrelor
-    Stare de anxietate sau de confuzie
-    Respirație șuierătoare și tuse
-    Congestie nazală
-    Senzație de amețeală sau leșin
-    Palpitații și puls accelerat
-    Probleme de vorbire
-    Hipotensiune arterială

Printre principalii factori cu potențial alergenic ce pot da asemenea reacții se numără:

-    Înțepăturile de insecte 
-    Anumite medicamente
-    Polenul
-    Veninul
-    Consumul de crustacee, pește sau nuci
-    Părul de animale, în special de câine și de pisică

-    Produsele cosmetice si vopseaua de par

Așadar, este important să suni de urgență la 112 dacă ești alergică și ai consumat, din greșeală, alimente la care manifești reacții, dacă ai fost expusă la factori alergeni sau ai fost înțepată de o insectă veninoasă sau mușcată de o reptilă. 

Nu aștepta ca șocul anafilactic să se instaleze. Simptomele pot, uneori, să nu apară imediat, dar tot va trebui să acționezi de urgență. 

Ține cont și de următoarele simptome, pe lângă umflarea feței și/sau a membrelor:

-    Urticare
-    Mâncărime a pielii
-    Congestie nazală
-    Amețeală
-    Diaree
-    Disconfort la nivelul pieptului
-    Dureri de stomac
-    Stare de slăbiciune

Cum calmezi inflamația?

Dacă inflamația este cauzată de o infecție la nivelul ochilor, nasului sau gurii, va trebui să mergi la medic pentru a primi un tratament cu medicamente antibiotice. Dacă un abces este prezent, medicul îl poate drena, pentru a elimina infecția.  Daca vorbim despre eractii alergice, se poate impune un tratament antihistaminic.

În cazul în care este vorba despre o iritație cutanată care a declanșat umflarea feței, o cremă sau un unguent cu hidrocortizon pot fi de folos. 

De asemenea, aplicarea de comprese cu apă rece, la câteva ore distanță, pot calma mâncărimea. 

Dacă este vorba despre retenție de apă, va trebui mai întâi să afli dacă aceasta apare ca urmare a unei afecțiuni medicale, caz în care va trebui să acționezi asupra cauzei principale pentru a soluționa și această problemă. Dacă nu e vorba de o afecțiune medicală, poți încerca o hidratare corespunzătoare pe timpul zilei, precum și consumul de ceaiuri diuretice, cum ar fi cel de coada șoricelului, codițe de cireșe sau mătasea porumbului.

Nu în ultimul rând, anumite remedii locale, cum ar fi compresele cu gheață sau masajul facial, pot ajuta la decongestionarea pe moment a feței, precum si aplicarea de felii de castravete reci. 


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.nhs.uk/conditions/angioedema/
https://medlineplus.gov/ency/article/003105.htm
https://www.webmd.com/allergies/ss/slideshow-swollen-face


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0