Tratamentul pentru durerile lombare, in functie de cauza

Durerile lombare sunt tratate in mod diferit, in functie de cauza care sta la baza durerii. In urma unui consult de specialitate, medicul va stabili diagnosticul, precum si tratamentul adecvat.

Pentru a stabili cauza durerilor lombare, medicul va realiza examinarea fizica, dar si anamneza pacientului, apoi va folosi metode de testare precum radiografia, CT sau RMN, astfel incat sa stabileasca diagnosticul corect.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Durerile lombare pot fi clasificate astfel:

Durerea mecanica – cel mai comun tip de durere de spate, durerea mecanica este cauzata in primul rand de muschi, apoi de ligamente, articulatii sau oase din jurul coloanei vertebrale. Acest tip de durere are tendinta de a aparea in zona lombara, poate chiar si la nivelul feselor sau in partea de sus a picioarelor. Durerea mecanica poate fi resimtita in mod diferit, in functie de miscarile executate – mers, aplecat in fata/ spate, stat in sezut, intins pe spate.

Durerea radiculara – acest tip de durere apare atunci cand o terminatie sau o radacina a unui nerv este comprimata sau inflamata. Durerea radiculara poate sa iradieze catre posterior sau picioare. Aceasta apare sub forma unui soc electric, a unui junghi sau a senzatiei de arsura, adesea asociata cu amorteala sau slabiciune musculara (sciatica). In cele mai multe cazuri, durerea radiculara apare pe o singura parte a corpului.

Aceste doua tipuri de durere sunt cele mai comune, insa exista si durerea mielopatica (n.r. cauzata de compresia maduvei osoase), durerea neuropata, durerea inflamatorie ori durerea cauzata de o tumoare.

 

 

Tratamentul pentru ameliorarea durerilor lombare este recomandat in functie de cauza durerii. Exista si situatii in care nu e necesar tratamentul pentru ameliorarea durerilor lombare intrucat acestea dispar de la sine in cateva zile. De pilda, in caz de intindere musculara, tesuturile musculare se vor repara de la sine iar durerea se va estompa pe zi ce trece.

Pe de alta parte, exista si situatii in care anumite anomalii de la nivelul coloanei vertebrale irita maduva osoasa sau anumite terminatii nervoase si singurul tratament eficient este interventia chirurgicala.

Scopul tratamentului pentru durerea lombara este acela de a reduce durerea, insa un asemenea tratament nu poate trata sursa durerii. In acest scop, medicul va recomanda si alte terapii in paralel cu tratamentul pentru durerile lombare – fizioterapia, kinetoterapia.

Relaxantele musculare sunt folosite pentru tratarea durerilor lombare cauzate de intinderea sau tensiunea musculara. Un asemenea tratament reduce durerea, combate tensiunea si spasmele musculare dar totodata sporeste flexibilitatea. Uneori, relaxante musculare sunt recomandate in timpul fizioterapiei, pentru a reduce durerile in timpul procedurilor, dar si pentru a potenta efectul acestora.

Medicamentele cu efect calmant, adica analgezicele, sunt folosite pentru tratarea durerii pe termen scurt, cum ar fi durerea acuta de dupa o operatie. Tratamentul cu analgezice nu este recomandat pe perioade indelungate intrucat creeaza dependenta.

Medicamentele antiinflamatoare sunt adesea folosite pentru calmarea durerilor lombare ce au o cauza inflamatorie. De pilda, acestea pot fi folosite pentru ameliorarea durerilor cauzate de hernia de disc.

Injectiile epidurale cu steroizi sunt folosite pentru reducerea inflamatiei cauzata de comprimarea unei radacini nervoase. Acestea pot fi folosite in caz de hernie de disc sau sciatica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0