Exista o asociere intre artroza si diabet zaharat?

Artroza, o boală care afectează multe persoane la nivel mondial, pare să fie mai frecventă la pacienții cu diabet, potrivit unor cercetări recente.

Prevalența artrozei la pacienții cu diabet zaharat, prevalența diabetului la pacienții cu artroză și cum se face legătura dintre cele două boli au fost câteva aspecte pe care le-au investigat oamenii de știință.

Rezultatele unui studiu publicat în Journal of Rheumatology au arătat că există o frecvență crescută a artrozei în rândul pacienților cu diabet zaharat și o asociere între cele două boli, ceea ce reprezintă un pas mai departe spre individualizarea diabetului în relația cu artroza într-un fenotip de tip metabolic.

Artroza este cea mai des întâlnită afecțiune a articulațiilor la persoanele adulte

În cazul artrozei asociate sindromului metabolic, impactul mecanic al excesului de kilograme secundar obezității poate să explice cu ușurință artroza la nivelul genunchiului (cunoscută sub numele de gonartroză). Însă în apariția artrozei cu localizare la nivelul mâinii la persoanele obeze, alți factori sistemici participă la procesul patogen, și anume adipokinele, produse de țesutul adipos.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Dincolo de relația între artroză și obezitate, și alte componente ale sindromului metabolic, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau dislipidemia pot, împreună sau independent, să intervină în fiziopatologia artrozei.

S-a descoperit o asociere semnificativă între diabetul zaharat și artroză, inclusiv artroza la nivelul mâinii, ceea ce scoate în evidență natura metabolică și sistemică a artrozei cu localizare la nivelul mâinii. În plus, impactul diabetului zaharat asupra simptomelor sau leziunilor structurale poate fi diferit.

Simptomele pacienților au fost mai severe, sinovita identificată ecografic și acumularea de lichid sinovial la nivelul articulației au fost mai frecvente în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip 2, decât în cazul pacienților fără diabet zaharat.

Acest aspect inflamator identificat imagistic se corelează cu eliberarea mai mare a mediatorilor inflamației la pacienți cu diabet zaharat decât la pacienții fără această boală. Controlul mai bun al diabetului zaharat prin medicație antidiabetică ar putea influența, de asemenea, prevalența artrozei. Fracțiunea HbA1c (adică hemoglobina glicată / glicozilată), care reflectă controlul diabetului în ultimile 3 luni, a fost semnificativ mai mare la femeile cu gonartroză.

Legătura dintre diabet și artroză

Studiul a arătat o asociere între diabet zaharat și artroză, dar cauzalitatea nu este încă demonstrată clar. Hiperglicemia ar putea determina inflamația la nivel articular și degradarea cartilajului prin stresul oxidativ, inducerea mediatorilor inflamației, precum și prin produșii finali de glicare avansată. Dincolo de un exces cronic de glucoză, diabetul zaharat tip 2 este caracterizat prin rezistență crescută la insulină, care ar putea fi implicată în dezvoltarea osteofitelor și scleroza osului subcondral.

Sunt necesare studii prospective mari pentru a se stabili dacă diabetul zaharat este un factor de risc independent în apariția artrozei sau a severității acesteia. În cazul acesta, noi modalități de prevenire sau de tratament, bazate pe controlul glicemiei, ar putea fi testate în artroză.

Diabetul și artroza au multe în comun

Pacienții diagnosticați cu diabet zaharat sunt de aproape două ori mai predispuși să aibă artroză, indicând astfel o conexiune clară între cele două afecțiuni.

Diabetul apare când organismul nu produce sau nu folosește insulina, un hormon foarte important, într-un mod corespunzător. Insulina transportă glucoza de la alimentele pe care le mâncăm în celule, astfel încât să poată fi transformată în energie. Însă fără insulină, glucoza rămâne în sângele pacientului, crescând glicemia, celulele produc mai puțină energie, iar pacientul se simte epuizat.

Ceea ce începe ca o problemă hormonală poate evolua, în timp, ajungând să fie o problemă articulară, pe lângă deja cunoscutele probleme ale sistemului cardiovascular provocate de diabet.

Diabetul provoacă modificări musculo-scheletale, care duc la simptome precum:

•    durerea articulară și redoarea (rigiditatea) articulațiilor;
•    edem (umflarea articulațiilor);
•    noduli formați sub piele, în special la degete;
•    piele îngroșată;
•    sindromul de tunel carpian;
•    dureri ale umerilor;
•    picioare grav afectate de boală.

Dacă pacientul a avut diabet vreme de mai mulți ani, poate apărea afectarea sau distrugerea articulațiilor, numită și artropatie. Diabetul zaharat de tip 2 este, în mare, o boală a persoanelor supraponderale sau obeze, spun experții, iar supragreutatea și obezitatea sunt doi factori de risc majori pentru artroza șoldului (coxartroză) și artroza genunchiului (gonartroză).

Ce poți face pentru a preveni diabetul și artroza? 

Poate cea mai importantă măsură care contribuie atât la prevenirea diabetului de tip 2 cât și a artrozei este obținerea și menținerea unei greutăți corporale normale. 

Dacă ai kilograme în plus, pierderea lor va îmbunătăți starea articulațiilor. Chiar și o scădere modestă în greutate va lua o parte din presiunea exercitată pe membrele inferioare, iar în acest fel, este alinată durerea de șold sau durerea de la nivelul genunchilor și picioarelor. De asemenea, dacă ești supraponderal sau suferi de obezitate și reușești să îți reduci masa corporală cu 10% din greutatea totală a corpului, această modificare va reduce semnificativ valorile prea mari ale glicemiei.

Cum slăbești sănătos și te menții la o greutate normală?

Mai întâi, trebuie să-ți afli IMC-ul (indicele de masă corporală) pentru a vedea unde te situezi. Un IMC între 18,50 si 24,99 indică o greutate normală, iar un IMC peste 25, cu cât este mai mare, cu atât este mai periculos pentru sănătate. Calculează-ți indicele de masă corporală pe internet sau roagă medicul de familie să ți-l calculeze.

Tot medicul de familie sau un medic nutriționist te-ar putea îndruma legat de alimentație și de mișcare pentru a slăbi sănătos. În principiu, alimentația trebuie să se bazeze pe legume, leguminoase, fructe, proteine albe (carne slabă, pește, ouă, tofu, lacate cu conținut redus de grăsime), produse din cereale integrale (pâine integrală, orez brun etc.) și grăsimi sănătoase (nuci, alune, semințe, ulei de măsline etc.). Ca să slăbești și să te menții în formă trebuie redus consumul de grăsimi saturate (carne grasă, brânzeturi grase, unt, smântână etc.), de prăjeli, produse din făină albă și alimente cu zahăr.

Activitatea fizică regulată (25 de minute pe zi) este, de asemenea, importantă când vrei să slăbești sănătos și apoi să te menții. Mai ales dacă n-ai mai făcut sport, e bine să întrebi medicul de familie ce fel de mișcare ar putea fi mai bună pentru tine.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Arthritis Foundation - The Link Between Arthritis and Diabetes
https://www.arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/related-conditions/other-diseases/the-link-between-arthritis-and-diabetes
Medicine - Diabetes mellitus and arthritis
https://journals.lww.com/md-journal/fulltext/2017/05050/diabetes_mellitus_and_arthritis__is_it_a_risk.9.aspx
Studiul „Diabetes mellitus and arthritis”, apărut în Medicine: May 2017 - Volume 96 - Issue 18 - p e6627 doi: 10.1097/MD.0000000000006627, autori: Dong, Qing et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0