Noi speranțe pentru tratamentul diabetului și al bolii Alzheimer, cu ajutorul colesterolului

O echipă de cercetare a examinat rolul colesterolului atât în boala Alzheimer, cât și în diabetul de tip 2, pentru a identifica o moleculă care poate ajuta la reglarea nivelului de colesterol din creier, făcându-l un potențial nou obiectiv terapeutic pentru aceste afecțiuni.

Nu există un remediu cunoscut pentru boala Alzheimer, care afectează milioane de persoane în întreaga lume. În ultimul deceniu, oamenii de știință au găsit tot mai multe dovezi care stabilesc o corelație între cauzele care stau la baza diabetului de tip 2 și a bolii Alzheimer.

 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Diabetul de tip 2 apare atunci când insulina devine mai puțin eficientă în eliminarea glucozei din sânge, rezultând un nivel ridicat de zahăr din sânge care poate provoca niveluri anormale de colesterol. O situație similară apare în boala Alzheimer, dar mai degrabă decât să afecteze corpul în ansamblu, efectele sunt localizate în creier.

Cum sunt conectate diabetul de tip 2 și boala Alzheimer?

Autorii unui studiu¹ apărut în jurnalul ACS Pharmacology & Translational Science afirmă că boala Alzheimer și diabetul împărtășesc multe cauze frecvente. Scopul echipei de cercetare a fost de a dezvolta o modalitate de identificare a compușilor care ar contracara modificările dăunătoare care contribuie atât la dezvoltarea bolii Alzheimer, cât și a diabetului de tip 2.

Când colesterolul crește, din cauza rezistenței la insulină sau a altor factori, organismul începe un proces cunoscut sub numele de transport invers al colestrolului, în timpul căruia molecule specifice transportă colesterolul în exces în ficat pentru a fi excretat. Apolipoproteina E (APOE) este una dintre proteinele implicate în transportul invers al colesterolului.

APOE este, de asemenea, cea mai puternică genă a factorului de risc pentru boala Alzheimer și un factor de risc independent pentru diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. În mod similar, activitatea redusă a unui alt transportor de colesterol, transportorul de casete care leagă ATP A1 (ABCA1), se corelează cu riscul crescut de boli cardiovasculare, diabetul de tip 2 și boala Alzheimer.

În timp ce majoritatea oamenilor sunt conștienți de așa-numitul colesterol bun HDL și de colesterolul rău LDL, asociat cu riscul de infarct și accident vascular cerebral, aceste concepte generale se aplică și unui creier sănătos, spun oamenii de știință. Mutarea colesterolului acolo unde este necesar în organism are efecte pozitive asupra multor procese fiziologice și poate ajuta la eliminarea proteinelor pliate greșit care se acumulează în creier, afirmă aceștia.

Creșterea activității ABCA1 este de așteptat să influențeze pozitiv semnalizarea insulinei și să reducă inflamația din creier, făcându-l o terapie potențială atât pentru diabetul de tip 2, cât și pentru boala Alzheimer. În acest studiu, echipa de cercetare a conceput o modalitate de a identifica molecule mici care îmbunătățesc funcția ABCA1 în organism, evitând în același timp efectele nedorite asupra ficatului.

Savanții și-au concentrat atenția asupra unei molecule specifice mici, CL2-57, datorită capacității sale de a stimula activitatea ABCA1 cu efecte pozitive asupra trigliceridelor hepatice și plasmatice. Utilizarea acestui compus a arătat toleranță îmbunătățită la glucoză și sensibilitate la insulină, precum și reducerea creșterii în greutate, printre alte efecte benefice.

Oamenii de știință spun că viitoarele lor cercetări vor căuta să îmbunătățească proprietățile moleculelor mici pentru a crește nivelurile din creier. Scopul lor pe termen lung este de a înțelege care dintre pacienții care suferă de simptomele cognitive și neuropsihiatrice ale Alzheimerului și demenței pot beneficia de tratament.

Prevalența demenței asociată cu diabetul nu a fost estimată până în prezent. Cu toate acestea, corelația nu poate fi neglijată, spun cercetătorii. Prevalența diabetului și a bolii Alzheimer este din ce în ce mai mare la nivel global și tot mai multe dovezi demonstrează că hiperglicemia nu este asociată doar cu diabetul, ci este un factor de risc potențial și pentru dezvoltarea afectării cognitive ușoare.

Hiperglicemia exacerbează stresul oxidativ, neuroinflamarea și disfuncția mitocondrială, afectează integritatea neuronală și provoacă neurodegenerare. Acestea sunt mecanisme potențiale de lucru care stau la baza demenței conectate cu diabetul. În plus față de identificarea mecanismelor de lucru și a țintelor terapeutice majore, eforturile ample ale oamenilor de știință s-au concentrat și pe sugerarea strategiilor nutriționale pentru a preveni afectarea funcției cognitive indusă de hiperglicemie. 

Printre numeroasele substanțe nutritive și componente funcționale sugerate, niacina, folatul, vitamina B6, vitamina B12 și resveratrolul au potențial în prevenirea sau tratarea hiperglicemiei, a diabetului și a bolii Alzheimer.

Care sunt metodele comune de prevenire a diabetului și a bolii Alzheimer?

Există câteva măsuri comune de prevenire atât a diabetului de tip 2, cât și a bolii Alzheimer:

Exercițiul fizic regulat

Pentru adulți, se recomandă măcar 150 de activitate fizică moderată pe săptămână sau 75 de minute de activitate fizică intensă. Exemple de activitate fizică moderată sunt mersul pe jos în pas rapid, mersul normal pe bicicletă, badmintonul, spălatul geamurilor, aspiratul și datul cu mopul. Exemple de activitate fizică intensă sunt alergarea rapidă, mersul pe bicicletă în viteză, tenisul, baschetul, urcatul pe munte, săpatul în grădină.

Menținerea la o greutate corporală optimă

Supragreutatea sau obezitatea au efecte negative asupra organismului. Pentru a scădea riscul de Alzheimer și de diabet de tip 2, se recomandă ca indicele de masă corporală (IMC-ul) să fie între 18,50 si 24,99. Pentru a ajunge la și a păstra o greutate normală, e necesar ca alimentația să se bazeze pe legume, leguminoase, fructe, proteine slabe (pui, curcan, pește, tofu) și cereale integrale, cu consum moderat de ulei de măsline și oleaginoase (nuci, alune, etc.), iar numărul de calorii consumate într-o zi trebuie să fie personalizat în funcție de înălțimea unei persoane, vârsta și activitatea fizică desfășurată.

Evitarea fumatului

Fumatul are multe efecte nocive, de la creșterea riscului de cancer pulmonar, de gât și de laringe până la creșterea riscului de boli cardiovasculare. E indicat ca persoanele care încearcă să prevină instalarea diabetului de tip 2 și a bolii Alzheimer să evite fumul de țigară inhalat pasiv sau să renunțe la fumat, mai ales dacă sunt fumători înrăiți. E bine de reținut că fumătorii au un risc cu 50% mai mare de a dezvolta diabet decât nefumătorii.

Evitarea excesului de alcool

Alcoolul în cantități mari este un factor de risc atât pentru boala Alzheimer, cât și pentru diabetul de tip 2. Bărbații care obișnuiesc să bea alcool e indicat să se rezume la două pahare de vin sau bere pe zi, iar femeile la un pahar.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ACS Publications - Discovery of Nonlipogenic ABCA1 Inducing Compounds with Potential in Alzheimer’s Disease and Type 2 Diabetes
https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsptsci.0c00149
1. Studiul „Discovery of Nonlipogenic ABCA1 Inducing Compounds with Potential in Alzheimer's Disease and Type 2 Diabetes”, apărut în ACS Pharmacology & Translational Science (2021). DOI: 10.1021/acsptsci.0c00149, autori: Manel Ben Aissa et al.
NCBI - Diabetes and Alzheimer's Disease: Mechanisms and Nutritional Aspects 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6209735/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0