Dementa si dieta: alimentele care te predispun la Alzheimer

Afectiunea Alzheimer este din ce in ce mai intalnita in randul varstnicilor din intreaga lume, iar oamenii de stiinta se straduiesc sa descopere tratamentul care sa opreasca evolutia acestei boli.

 

Specialistii au descoperit ca exista o stransa legatura intre alimentatie si aparitia/ evolutia bolii Alzheimer. Potrivit studiilor realizate pana la acest moment, exista o serie de alimente care favorizeaza aparitia si dezoltarea acestei afectiuni de natura psihica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Alimentele care cresc riscul de Alzheimer

Carnea rosie – carnea rosie este un aliment bogat in continutul de fier. Cu toate ca organismul are nevoie de fier pentru a preveni anemiile, oboseala cronica si slabiciunea musculara, fierul in exces poate favoriza efectele negative pe care radicalii liberi le au asupra organismului. Fierul in exces se depune pe “materia cenusie”, adica exact in zona creierului in care apar primele semne de degenerare specifice imbatranirii. Fierul in exces care se depune in zona respectiva accelereaza procesul de deteriorare a functiilor creierului. Asta nu inseamna ca e necesara eliminarea carnii rosii din dieta, ci ca trebuie consumata in mod echilibrat.

Carbohidratii rafinati si zaharul – un studiu facut in anul 2012 a scos la iveala faptul ca persoanele in varsta de 70 de ani care au o dieta bogata in carbohidrati au de 4 ori mai multe sanse sa faca Alzheimer, comparativ cu persoanele care nu mananca carbohidrati in exces.

 

 

 
 

Alimentele bogate in produsi de glicare avansata (n.r. AGE – advanced glycation end products) – oamenii de stiinta au descoperit ca alimentele bogate in produsi de glicare avansata joaca un rol important in declansarea Alzheimerului. Un studiu facut in anul 2014 pe soareci a scos la iveala faptul ca persoanele care au o dieta slaba in asemenea produsi AGE se bucura de functii cognitive in stare mai buna, comparativ cu persoanele care au o dieta bogata in AGE. Printre alimentele bogate in AGE se afla: alimentele bogate in proteine (carne rosie, branza), cerealele fierte (orezul sau ovazul fiert), unele produse lactate (smantana, untul sau branza).

Exista metode de preparare a alimentelor care reduc formarea de produsi de glicare avansata si este vorba despre gatitul la aburi, fierberea alimentelor, posarea lor si inabusirea. Prajirea trebuie evitata cu orice pret daca se doreste reducerea AGE din alimentatie.

Dieta pentru reducerea riscului de Alzheimer

Asa cum exista alimente care cresc riscul de Alzheimer, exista si alimente care il scad. Spre exemplu, dieta mediteraneana este cea mai sanatoasa pentru creier. Fiind bogata in fructe si legume, fructe de mare, carne de pui, nuci, ulei de masline si produse lactate in cantitati moderate, aceasta dieta este cea mai potrivita daca se doreste reducerea riscului de Alzheimer.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asadar, daca doresti sa previi boala degenerativa a secolului, Alzheimerul, ar trebui sa limitezi consumul de carne rosie, de zaharuri si de carbohidrati rafinati. Totodata, ar trebui sa maresti consumul de fructe, legume, grasimi sanatoase si fructe de mare, care nu numai ca sunt sanatoase, insa reduc si riscul de a dezvolta o afectiune precum Alzheimerul.

 

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0