Ingrijirile paliative ar putea prelungi viata pacientului cu cancer

Se stie deja ca ingrijrile paliative amelioreaza suferinta pacientilor diagnosticati cu cancer la plamani, precum si cu alte afectiuni incurabile, in stadiu avansat. Ceea ce nu se stia pana acum, insa, este ca aceste ingrijiri pot prelungi chiar si speranta de viata a pacientului care sufera de o asemenea boala.

Un studiu facut de cercetatorii de la Universitatea Tulane din New Orleans, SUA, arata ca ingrijirile paliative oferite pacientilor care sufera de cancer pulmonar sau gastrointestinal pot prelungi viata acestora.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Scopul ingrijirilor paliative nu este acela de a vindeca boala, ci de a face simptomele mai usor de suportat, de a imbunatati calitatea vietii pacientului, de a-l ajuta pe acesta sa isi accepte boala si totodata de a combate anxietatea si depresia asociate adesea cu diagnosticul de cancer.

Cu toate ca notiunea de ingrijiri paliative este veche de 20 de ani, abia recent acest tip de tratament a devenit cunoscut, medicii de peste Ocean recomandand tot mai des pacientilor oncologici sa apeleze la o echipa specializata in ingrijiri paliative. O asemenea echipa este alcatuita din medici, asistente, psihologi, psihoterapeuti, nutritionisti si farmacisti, care lucreaza impreuna pentru a concepe un plan ce se potriveste pacientului, ameliorandu-i acestuia suferinta.

Studiul acesta a fost facut pe un esantion de 2000 de pacienti cu cancer in stadiu avansat, mai ales la plamani si gastrointestinal. Medicii au impartit pacientii in doua grupuri – dintre care unii au beneficiat de ingrijiri paliative, in timp ce altii au primit doar ingrijirile medicale obisnuite. Dupa un an, specialistii au descoperit ca 56% dintre pacientii care au primit ingrijiri paliative au supravietuit, in timp ce in cazul celor care au urmat doar tratamentul clasic, rata de supravietuire a fost de 42%.

Cercetatorii care au facut acest studiu recunosc ca e nevoie de cercetari suplimentare pentru a clarifica lucrurile.

Un alt studiu, facut de cercetatorii de la Clinica Cleveland si Universitatea Chicago a dovedit ca ingrijirile paliative pot imbunatati atat calitatea vietii pacientului, cat si pe cea a apropiatilor acestuia. Totodata, medicii sustin ca ingrijirile paliative pot fi oferite in paralel cu tratamentul conventional, nu este nevoie ca pacientul sa se afle in ultimul stadiu al bolii pentru a apela la asemenea ingrijiri.

Tratamentul paliativ include ingrijirea psihologica si spirituala a pacientului, oferirea informatiilor cu privire la boala si evolutia sa, ameliorarea simptomelor precum durerea, greata, constipatia sau depresia, dar si ajutarea pacientului in luarea celor mai importante decizii cu privire la tratament.

Cancerul la plamani este un cancer care adesea e diagnosticat in stadiu avansat, atunci cand tratamentul este extrem de dificil, fiind foarte agresiv. De aceea, pacientii care primesc diagnosticul de cancer pulmonar ar trebui sa isi indrepte atentia catre tratamentul paliativ, pentru a putea face fata mai usor lucrurilor care li se intampla.

Din pacate, pacientii din Romania care primesc diagnosticul de cancer detin foarte putine informatii despre ingrijirile paliative – de multe ori, acestia nu aud niciodata despre aceste ingrijiri, iar cand o fac, nu inteleg exact despre ce este vorba. Informarea pacientului este extrem de importanta, iar specialistii in ingrijiri paliative il pot ajuta pe acesta sa primeasca informatiile corecte, in vederea luarii celor mai intelepte decizii. Partea proasta este ca pacientului oncologic ii este foarte greu sa ajunga sa beneficieze de ingrijiri paliative.

Din fericire, insa, tot mai multe asociatii promoveaza tratamentul paliativ, ceea ce inseamna ca sansele pacientului roman de a primi un asemenea tratament cresc de la o zi la alta.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Palliative care: earlier is better”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Kate Rowland si Sarah-Anne Schumann
  • Studiul “Impact of interdisciplinary outpatient specialty palliative care in survival and quality of life in adults with advanced cancer: a meta-analysis of randomized controlled trials”, publicat pe academic.oup.com, autori: Michael Hoenger, Graceanne R Wayser, Gregory Schiwing, Ayako Suzuki si Laura M Perry
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0