Pruritul sau mâncărimea, simptom frecvent la pacienții cu Hepatita C

Pruritul sau mâncărimea reprezintă un simptom foarte des întâlnit la bolnavii de hepatită C, pe care, însă, pacientul nu îl raportează decât întâmplător medicului, pentru a-i cere o terapie specifică sau sfaturi pentru combaterea sa.

Deși, în procesul de vindecare, pacienții cu hepatită C au nevoie de multă odihnă, pruritul poate interveni, în mod supărător, atât pe parcursul zilei, cât și al nopții. Pe lângă aspecul neplăcut al mâncărimii, pruritul vine și cu alte efecte neplăcute, mai precis: stare de nervozitate, disconfort permanent, deficit de atenție și, chiar, împiedicarea desfășurării rutinei de zi cu zi a pacientului. În plus, mâncărimea poate fi chiar periculoasă, datorită zgârieturilor produse în timpul scărpinatului, care pot prezenta risc de infectare în rândul pacienților cu imunitate scăzută.

Cum apare pruritul la pacienții de hepatita C

Se estimează că aproximativ 15% -20% dintre persoanele diagnosticate cu hepatită C suferă de mâncărime. Cunoscută clinic drept prurit, mâncărimea se referă la senzația neplăcută care impune nevoia de a te scărpina într-unul sau mai multe locuri specifice ale corpului. Așadar, mâncărimea poate fi localizată într-o anumită regiune a corpului, sau poate fi răspândită peste tot, ori chiar resimțită în interior, la nivelul organelor interne.

Din nefericire, pruritul este patognomonic (specific bolii) pentru avansarea hepatitei C către stadiul de ciroză. Mai mult, pruritul și durerea sunt senzații strâns legate, deoarece sunt transmise de aceleași terminații nervoase, la nivelul creierului. Experții sunt de părere că pruritul la persoanele cu afecțiuni hepatice este cauzat de acumularea de toxine care nu au mai fost filtrate în mod eficient, din cauza faptului că ficatul este deteriorat. Atunci când leziunile hepatice împiedică fluxul bilei prin ficat, acizii biliari si ai bilirubinei se varsă direct în sânge. Pe lângă faptul că poate declanșa icterul (colorarea în galben a pielii și a ochilor) un nivel crescut de bilirubină în sânge poate, adesea, provoca și pruritul.

Această acumulare de toxine în sânge poate determina, în plus, si o stare de căldură excesivă, manifestată prin transpirație, în încercarea organismului de a elimina, prin piele, aceste toxine. Persoanele care suferă de prurit pot apela la diverse cure de detoxifiere, cu ajutorul ceaiurilor detoxifiante și al consumului de legume și fructe, precum și frecventarea saunelor, practicarea sportului și, chiar, prin masaj, în special prin drenaj limfatic.

Dacă este necesar, un medic poate prescrie o schema de tratament a pruritului, pentru pacienții cu  forme deosebit de intense. Câteva dintre medicamentele des utilizate pentru prurit includ:

  • analgezicele pentru durerea neuropatică
  • antihistiaminicele
  • agenții de scădere a colesterolului 

Recomandări pentru a scăpa de senzația neplăcută data de prurit

Pentru pacienții fumători, renunțarea la țigări poate fi deosebit de eficientă. Nu numai că fumatul reduce eficacitatea tratamentului împotriva hepatitei C, dar poate duce, de asemenea, la sindromul fumatorilor de intoxicare cu nicotină, caracterizat prin episoade de înroșire a feței, amețeli, durere de cap pulsatilă, letargie, dureri articulare și prurit.

Compresele reci, cu apă sau ceai de mușețel, pot calma zonele afectate de prurit. Compresele pot fi ținute în frigider, în cutii cu capac, ușor de luat și amplasat pe zona problematică, pentru a calma mâncărimea intensă.

Hidratarea este una dintre cele mai importante modalități de a calma senzația de mâncărime și arsură date de prurit. Pacientul trebuie să bea cantități suficiente de apă, pentru a menține întregul corp hidratat. Hidratarea pielii este, în egală măsură, importantă. Așadar, este recomandat să se aplice creme hidratante, cel puțin de două ori pe zi. Pentru rezultate optime, sunt recomandate cremele hidratante fără parfum sau alcool.

De asemenea, gelurile de duș și săpunurile cu alcool, parfum sau agenți de curățare puternici, sunt de evitat. Pentru curățarea feței, este bine de folosit un demachiant blând, iar pentru corp, de asemenea, un produs de curățare pentru bebeluși, pentru a preveni uscarea excesivă a pielii.

Căldura agravează mâncărimile, așa că este important ca dușurile fierbinți să fie evitate, în favoarea bailor cu apă călduță sau a dușurilor reci, dacă sunt tolerate de pacient. Hainele, mai precis, țesătura hainelor, contează foarte mult pentru atenuarea sau potențarea stării de mâncărime. Sunt recomandate hainele lejere, realizate din materiale naturale, care permit corpului să respire, de exemplu - bumbacul. Cea mai importantă modalitate de a scăpa de prurit este abținerea de la scărpinare. Pentru aceasta, atât compresele reci, cât și aplicarea unui simplu cub de gheață pe zona afectată, poate funcționa.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Mayo Clinic - Itchy skin (pruritus) 
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/itchy-skin/symptoms-causes/syc-20355006

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0