Remedii din plante (fitoterapie) pentru afectiuni ginecologice

Afectiunile din sfera ginecologica sunt acele boli care afecteaza aparatul reproducator feminin. Organele incluse in sistemul reproducator sunt sanii, uterul, trompele uterine, ovarele si organele genitale externe.

Orice femeie sufera, la un moment dat, de pe urma unei afectiuni ginecologice, tocmai de aceea este important sa retii ca acestea trebuie tratate intocmai cum ti-a spus medicul tau, pentru ca, in caz contrar, o afectiune ginecologica lasata netratata ti-ar putea afecta fertilitatea sau viata sexuala.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Cele mai frecvent intalnite afectiuni ginecologice sunt (desi lista nu este completa):


Asa cum spuneam, lista nu este una completa, femeile putand sa se confrunte, de-a lungul vietii, si cu infectii genitale, negi genitali, cu probleme ale sanilor, cu probleme la nivelul menstruatiei (altele decat cele enumerate mai sus) etc.

Exista remedii din natura care te pot ajuta sa tratezi numeroase afectiuni din sfera ginecologica. Cere sfatul medicului tau pentru un diagnostic corect si nu uita ca el este cel in masura sa iti recomande cel mai bun tratament pentru problema ta de sanatate.

Mai jos iti prezentam o serie de remedii din plante pentru cateva dintre afectiunile ginecologice din lista de mai sus.

Pentru menopauza:

  • Pentru bufeuri si alte simptome ce apar in menopauza, poti incerca remediile din trifoi rosu (tablete), urmand indicatiile medicului sau specialistului in plante medicinale. Utila este si salvia sub forma de infuzie. Pune 20 grame de frunze uscate de salvie intr-un litru de apa care a dat in clocot si fierbe 10 minute. Strecoara lichidul si bea 1-2 cani pe zi.
  • Pentru a calma durerile de sani din menopauza, alege remediile din galbenele. Lasa la infuzat 5 grame de flori de galbenele uscate, intr-un litru de apa data in clocot, 5 minute. Lasa sa se raceasca, strecoara lichidul si aplica comprese inmuiate in el, pe zona afectata, de 3 ori pe zi. Medicul fitoterapeut iti poate recomanda o crema pe baza de galbenele, cu care sa te ungi pe sani.

Pentru amenoree sunt recomandate remediile din:

  • Coada soricelului - Fierbe o lingurita de coada soricelului uscata in 250 ml de apa data in clocot. Lasa la infuzat 5 minute si strecoara. Poti bea 3-4 cani pe zi.
  • Chimion (sau cumin) - Pune o lingurita de seminte in 250 ml apa fiarta si lasa 2-3 minute la infuzat. Bea o cana de ceai intre mese.

Pentru a combate durerile menstruale (dismenoree), poti incerca remediile din:

  • Coada soricelului - Infuzie preparata din o lingurita de planta (uscata) la o cana cu apa fierbinte. Dupa 5 minute de infuzat, strecori ceaiul. Se beau 3-4 cani pe zi.
  • Romanita - Pui un pliculet de ceai intr-o cana cu apa data in clocot. Lasi 10 minute la infuzat. Se beau 3 cani pe zi, in functie de recomandarea medicului.
  • Tinctura de ghimbir - Iei pana la 30 de picaturi pe zi, in functie de recomandarea medicului fitoterapeut, dizolvate intr-un pahar cu apa.

Pentru fibroamele uterine, medicul ti-ar putea recomanda remedii precum:

  • Remediile din luminita, pentru ca ajuta la normalizarea ciclului menstrual (capsule pe baza de luminita); se iau in functie de recomandarea medicului, in anumite zile ale ciclului menstrual.
  • Pentru a trata durerea si inflamatia cauzate de fibroamele uterine, specialistul ti-ar putea recomanda remedii: din romanita (infuzie dintr-un pliculet de planta, la o cana cu apa fiarta; se beau 3 cani pe zi); ghimbir (tinctura; poti lua 10 picaturi pe zi, diluate in apa, sau in functie de recomandarea medicului tau); lavanda (infuzie din 2-3 grame de flori uscate, lasate intr-o cana cu apa clocotita; se beau 3-4 cani pe zi).


Problemele ginecologice pot avea cauze si manifestari multiple, asa ca nu trebuie sa le lasi "sa treaca de la sine". Simptomele afectiunilor ginecologice pot sa semene cu cele ale altor boli sau cu cele ale unor probleme urinare, asa ca cel mai important este sa mergi la medic, pentru un diagnostic corect.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Remediile din plante de mai sus sunt recomandate ca terapie complementara, asa ca cere sfatul medicului tau ginecolog (sau unui fitoterapeut) inainte de a incepe orice fel de tratament.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0