Remedii din plante (fitoterapie) pentru afectiuni ginecologice
Remedii din plante (fitoterapie) pentru afectiuni ginecologice
Remedii din plante (fitoterapie) pentru afectiuni ginecologice
Afecțiunile din sfera ginecologică sunt acele boli care afectează aparatul reproducător feminin. Organele incluse în sistemul reproducător sunt sânii, uterul, trompele uterine, ovarele și organele genitale externe. Să vedem ce remedii din fitoterapie pot fi utile în caz de anumite afecțiuni ginecologice și cum trebuie folosite acestea pentru rezultate bune.
Orice femeie poate suferi, la un moment dat, de pe urma unei afecțiuni ginecologice, tocmai de aceea este important de reținut că acestea trebuie tratate urmând întocmai sfaturile medicului, pentru că, în caz contrar, o afecțiune ginecologică lăsată netratată afectează contactele sexuale, fertilitatea sau chiar viața în sine. Pe lângă tratamentul indicat de medic, pot fi utile și unele remedii din fitoterapie, dar și acestea trebuie discutate cu medicul curant, nu încercate fără discernământ.
Ce înseamnă fitoterapie?
Fitoterapia este o formă de medicină alternativă sau complementară care implică utilizarea plantelor și a extractelor din plante în scopuri terapeutice și de vindecare.
În fitoterapie, se folosesc diferite părți ale plantelor, cum ar fi frunzele, florile, semințele, rădăcinile sau scoarța, pentru a produce extracte, tincturi, ceaiuri sau alte forme de preparate. Aceste plante conțin substanțe chimice active care au potențialul de a influența funcțiile organismului uman și de a ameliora sau trata diverse afecțiuni.
Fitoterapia are o istorie îndelungată și este practicată în culturi din întreaga lume din cele mai vechi timpuri. Multe medicamente moderne au fost inițial derivate din substanțe găsite în plante. De exemplu, aspirina este derivată din scoarța de salcie, iar chinina, un medicament folosit pentru tratarea malariei, este extrasă din arborele de chinină.
În prezent, fitoterapia este utilizată într-o varietate de moduri, inclusiv pentru gestionarea simptomelor diferitelor afecțiuni, susținerea sănătății generale și prevenirea bolilor. Cu toate acestea, este important să se înțeleagă că, în ciuda beneficiilor potențiale, fitoterapia poate prezenta riscuri și interacțiuni cu alte medicamente sau condiții medicale, motiv pentru care este recomandabil să se discute întotdeauna cu un medic înainte de a începe orice regim de tratament pe bază de plante.
Să vedem, în cele ce urmează, care sunt afecțiunile ginecologice cu care se confruntă mai des femeile și cum pot fi utilizate remediile din plante pentru a le gestiona mai bine.
Afecțiuni ginecologice mai des întâlnite
Cele mai frecvent întâlnite afecțiuni ginecologice sunt (deși lista nu este completă):
- Dismenoreea sau menstruația dureroasă
- Amenoreea sau lipsa menstruației
- Sindromul ovarelor polichistice
- Fibromul uterin
- Endometrioza
- Boala inflamatorie pelvină
- Vaginitele, colpitele (inflamațiile vaginului)
- Durerea în timpul sexului
- Leucoreea (secreții vaginale în exces, care uneori sunt purulente; pacienta se confruntă cu o scurgere vaginală de lichid albicios)
Așa cum spuneam, lista nu este una completă, femeile având un risc să se confrunte, de-a lungul vieții, și cu infecții genitale, negi genitali, cu probleme ale sânilor, cu probleme la nivelul menstruației (altele decât cele enumerate mai sus) etc.
În fitoterapie, există unele remdii care pot contribui la tratarea a numeroase afecțiuni din sfera ginecologică. Cum spuneam, în primul rând cere sfatul medicului tău pentru un diagnostic corect și nu uita că el este cel în măsură să îți recomande cel mai bun tratament pentru problema ta de sănătate. În cele ce urmează, îți prezentăm o serie de remedii din plante pentru câteva dintre afecțiunile ginecologice din lista de mai sus.
Fitoterapie pentru afecțiuni ginecologice
Ce poate fi de ajutor în caz de amenoree?
Pentru amenoree sunt recomandate remediile din:
Coada șoricelului - Fierbe o linguriță de coada șoricelului uscată în 250 ml de apă dată în clocot. Lasă la infuzat 5 minute și strecoară. Poți bea 3‑4 căni pe zi.
Chimion (sau cumin) - Pune o linguriță de semințe în 250 ml apă fiartă și lăsă 2‑3 minute la infuzat. Bea o cană de ceai între mese.
Cum poți ușura durerile menstruale?
Pentru a combate durerile menstruale (dismenoree), poți încerca remediile din:
Coada șoricelului - Infuzie preparată din o linguriță de plantă (uscată) la o cană cu apă fierbinte. După 5 minute de infuzat, strecori ceaiul. Se beau 3‑4 căni pe zi. Unele cercetări arată că și mai eficiente pot fi capsulele.
Romaniță - Pui un pliculeț de ceai într-o cană cu apă dată în clocot. Lași 10 minute la infuzat. Se beau 3 căni pe zi, în funcție de recomandarea medicului.
Tinctură de ghimbir - Iei până la 30 de picături pe zi, în funcție de recomandarea medicului fitoterapeut, dizolvate într-un pahar cu apă.
Ce ajută în caz de fibrom uterin?
Pentru fibroamele uterine, medicul cu competențe în fitoterapie ți-ar putea recomanda remedii precum:
Remediile din luminiță, pentru că ajută la normalizarea ciclului menstrual (capsule pe bază de luminiță); se iau în funcție de recomandarea medicului, în anumite zile ale ciclului menstrual.
Pentru a trata durerea și inflamația cauzate de fibroamele uterine, specialistul ți-ar putea recomanda remedii: din romaniță (infuzie dintr-un pliculeț de plantă, la o cană cu apă fiartă; se beau 3 căni pe zi); ghimbir (tinctură; poți lua 10 picături pe zi, diluate în apă, sau în funcție de recomandarea medicului tău); lavandă (infuzie din 2‑3 grame de flori uscate, lăsate într-o cană cu apă clocotită; se beau 3‑4 căni pe zi).
Când vorbim de afecțiuni ginecologice, e bine de știut că acestea pot avea cauze și manifestări multiple, așa că nu trebuie să ignori simptomele pe care le ai, sperând să treacă de la sine. Simptomele afecțiunilor ginecologice pot să semene cu cele ale altor boli sau cu cele ale unor probleme urinare, așa că cel mai important este să mergi la medic, pentru un diagnostic corect și un tratament potrivit.
Remediile din plante de mai sus sunt recomandate ca terapie complementară, așa că repetăm faptul că este extrem de important să ceri sfatul medicului tău ginecolog (sau al altui medic cu competențe în fitoterapie) înainte de a începe orice fel de tratament naturist.
Fitoterapie la menopauză
Deși menopauza nu este o boală, ci o stare naturală prin care trece femeia în jur de 50-55 de ani, această perioadă vine cu o serie de neplăceri, care necesită atenție. Poți apela și în această situație la fitoterapie:
Pentru bufeuri și alte simptome deranjante care apar în menopauză, poți încerca remediile din trifoi roșu (tablete), urmând indicațiile medicului sau ale specialistului în plante medicinale. Utilă este și salvia sub formă de infuzie. Pune 20 grame de frunze uscate de salvie într-un litru de apă care a dat în clocot și fierbe 10 minute. Strecoară lichidul și bea 1‑2 căni pe zi.
Pentru a calma durerile de sâni care pot apărea la menopauză, alege remediile din gălbenele. Lasă la infuzat 5 grame de flori de gălbenele uscate, într-un litru de apă dată în clocot, 5 minute. Lasă să se răcească, strecoară lichidul și aplică comprese înmuiate în lichid, pe zona afectată, de 3 ori pe zi. Medicul cu competențe în fitoterapie îți poate recomanda o cremă pe bază de gălbenele, cu care să te ungi pe sâni.
Anumite suplimente pe bază de plante, cum ar fi izoflavonele de soia și extractul de rădăcină de cohoș negru, au fost studiate pentru efectele lor asupra simptomelor menopauzei. Izoflavonele de soia sunt compuși chimici care se găsesc în mod natural în soia și sunt cunoscuți sub numele de fitoestrogeni, deoarece au structuri chimice similare cu estrogenii, hormonii feminini.
La menopauză, nivelurile de estrogen ale unei femei scad, ceea ce poate duce la apariția unor simptome neplăcute precum bufeurile, transpirațiile nocturne și modificări ale stării de spirit. Izoflavonele de soia pot acționa ca modulatori al receptorilor de estrogen din corp, mimând parțial efectele estrogenului. Astfel, pot ajuta la compensarea scăderii nivelului de estrogen în timpul menopauzei și la atenuarea simptomelor asociate cu aceasta. Izoflavonele de soia pot ajuta la reducerea frecvenței și intensității bufeurilor, datorită capacității lor de a modula receptorii de estrogen și de a menține un echilibru hormonal mai stabil.
Unele studii sugerează că rădăcina de cohoș negru ar putea ajuta la reducerea frecvenței și severității bufeurilor, deși nu toate cercetările au ajuns la aceleași concluzii. Pe lângă bufeuri, rădăcina de cohoș negru poate ajuta și la gestionarea altor simptome comune ale menopauzei, cum ar fi transpirațiile nocturne, tulburările de somn, iritabilitatea și schimbările de dispoziție. Suplimentele cu cohoș negru se iau conform indicațiilor de pe produs.
În concluzie, deși fitoterapia poate avea numeroase beneficii, inclusiv pentru a gestiona diverse afecțiuni ginecologice, de la durerile menstruale foarte des întâlnite la fibroamele uterine, dar și pentru a ține sub control simptomele menopauzei, este important ca tratatamentele să nu fie făcute după ureche. Chiar dacă e vorba de remedii din plante, și te poți gândi că acestea nu au cum să îți facă rău, și plantele pot avea efecte negative dacă nu sunt folosite cu înțelepciune, în doze potrivite sau pentru perioade de timp anume; de aceea contează foarte mult să se ceară mai întâi sfatul medicului de familie, al unui medic fitoterapeut sau al medicului curant - mai ales de către persoanele care au anumite boli și iau medicamente constant.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Phytotherapy
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/22995-phytotherapy
Research Gate - The effect of Achillea Millefolium teabag and capsule on the severity of primary dysmenorrhea pain - a clinical trial study
https://www.researchgate.net/publication/366588885_The_effect_of_Achillea_Millefolium_teabag_and_capsule_on_the_severity_of_primary_dysmenorrhea_pain_-_a_clinical_trial_study
Studiul „The effect of Achillea Millefolium teabag and capsule on the severity of primary dysmenorrhea pain - a clinical trial study”, apărut în Iranian Journal of Obstetrics, Gynecology and Infertility 25(10):73-80, December 2022, DOI:10.22038/ijogi.2022.21585, autori: Reza Gheysari et al.
Te-ar mai putea interesa și...