Anghinare: proprietati, beneficii, contraindicatii

Anghinarea este o plantă care este întrebuințată atât în scop medicinal, cât și ca ingredient, în numeroase rețete de salate.

Frunzele, tulpinile și rădăcinile de anghinare (Cynara scolymus) sunt folosite pentru a se obține extracte, care conțin o concentrație mare din anumite substanțe chimice care se găsesc în plantă. Aceste extracte sunt folosite ca medicamente, în tratarea diverselor afecțiuni.

De la plantă se recoltează în scop medicinal frunzele, iar la recomandarea unui medic fitoterapeut, remediile pot fi folosite pentru a trata numeroase afecțiuni, mai ales că frunzele de anghinare conțin acizi fenolici benefici, flavonoide, fitosteroli, zaharuri, enzime, ulei esențial etc.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Beneficii anghinare

Conține puține grăsimi

Anghinarea are un conținut scăzut de grăsimi, dar este bogată în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Mai are în compoziție folați și vitaminele C și K, dar și minerale, cum ar fi magneziu, fosfor, potasiu și fier.

O anghinare de mărime medie conține aproape 7 grame de fibre, ceea ce reprezintă 23-28% din doza zilnică recomandată. Mai mult, conține doar 60 de calorii și aproximativ 4 grame de proteine - peste medie pentru un aliment vegetal.

În plus, anghinarea se numără printre cele mai bogate în antioxidanți dintre toate legumele.

Leac anti-mahmureală

Anghinarea este folosită pentru a stimula secreția de bila din ficat și se crede că acest lucru ajută la reducerea simptomelor de arsuri la stomac și a celor care însoțesc neplăcerile cauzate de consumul excesiv de alcool (mahmureală).

Poate scădea colesterolul LDL „rău” și poate crește colesterolul HDL „bun”

Extractul de frunze de anghinare poate avea un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol. O analiză mai veche a constatat că suplimentarea zilnică cu extract de frunze de anghinare timp de 5-13 săptămâni a dus la o reducere a colesterolului LDL total și „rău”. 

În plus, consumul regulat de extract de anghinare poate crește colesterolul „bun” HDL la adulții cu colesterol ridicat. 

Extractul de anghinare afectează colesterolul în două moduri principale. În primul rând, anghinarea conține luteolină, un antioxidant care previne formarea colesterolului. În al doilea rând, extractul de frunze de anghinare susține organismul să proceseze mai eficient colesterolul, ceea ce duce la niveluri mai scăzute de colesterol total.

Previne bolile cronice netransmisibile

Radicalii liberi și capacitatea lor de a induce stresul oxidativ joacă un rol important în patogeneza bolilor cronice netransmisibile. În căutarea unor substanțe care susțin apărarea antioxidantă naturală, oamenii de știință au acordat o atenție deosebită metaboliților secundari derivați din plante cu efecte dietetice sau terapeutice recunoscute. 

Se crede că compușii cu cele mai puternice proprietăți antioxidante sunt polifenolii: flavonoide, izoflavone, antocianine și catechine. Proprietăți antioxidante mai slabe sunt prezentate de carotenoizi sau de vitaminele C și E. 

Întrucât mulți dintre acești compuși nu sunt sintetizați de organismul uman, aportul prin alimente este de o mare importanță pentru sănătatea umană, în special în protecția împotriva radicalilor liberi.

Una dintre sursele naturale importante de antioxidanți este anghinarea, potrivit oamenilor de știință. În ceea ce privește nutrienții și substanțele bioactive, cele mai mari concentrații se înregistrează în frunzele sale, care sunt utilizate în principal pentru producerea extractelor. Extractele de anghinare pot fi adăugate în alimente, în principal carne, atât pentru a aroma preparatele culinare, cât și pentru a proteja alimentele de oxidarea lipidelor și proteinelor.

Mai mult, potrivit unui studiu recent, extractul de anghinare este o sursă valoroasă de minerale și antioxidanți care ar putea avea aplicații în prevenirea bolilor cronice netransmisibile cauzate de daune oxidative 1.

Are proprietăți care protejează ficatul

Specialiștii spun că frunzele de anghinare au proprietăți hepatoprotectoare și totodată acestea stimulează funcția hepatică. În plus, au și o acțiune care determină creșterea debitului de bilă pe care o secretă organismul. 

De exemplu, un studiu efectuat pe 90 de persoane cu boală hepatică grasă non-alcoolică a arătat că consumul zilnic de 600 mg de extract de anghinare timp de două luni a dus la îmbunătățirea funcției hepatice 2.

Într-un alt studiu pe adulți obezi cu boală hepatică grasă non-alcoolică, administrarea zilnică a extractului de anghinare timp de două luni a dus la reducerea inflamației hepatice și la mai puține depuneri de grăsime decât neconsumarea extractului de anghinare. 

Oamenii de știință cred că anumiți antioxidanți găsiți în anghinare - cinarina și silimarina - sunt parțial responsabili pentru aceste benefici. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma rolul extractului de anghinare în tratarea bolilor hepatice.

Ce alte proprietăți mai are anghinarea

Poate îmbunătăți sănătatea digestivă

Anghinarea este o sursă excelentă de fibre, care poate ajuta să-ți menții sistemul digestiv sănătos prin susținerea bacteriilor intestinale prietenoase, reducerea riscului de apariție a anumitor cancere intestinale și atenuarea constipației și a diareei. 

Anghinarea conține inulină, un tip de fibre care acționează ca un prebiotic. Extractul de anghinare poate oferi, de asemenea, ameliorarea simptomelor de indigestie, cum ar fi balonare, greață și arsuri la stomac.

Un studiu mai vechi efectuat pe 247 de persoane cu indigestie a stabilit că consumul zilnic de extract de frunze de anghinare timp de șase săptămâni a redus simptomele, cum ar fi flatulența și senzația inconfortabilă de plenitudine, în comparație cu neingerea extractului de frunze de anghinare.

Cinarina, un compus natural din anghinare, poate provoca aceste efecte pozitive prin stimularea producției de bilă, accelerarea mișcării intestinale și îmbunătățirea digestiei anumitor grăsimi.

Poate ameliora simptomele sindromului de intestin iritabil

Sindromul intestinului iritabil (IBS) este o afecțiune care afectează sistemul digestiv și poate provoca dureri de stomac, crampe, diaree, balonare, constipație și flatulență.

Extractul de anghinare poate ameliora simptomele acestei boli în mai multe moduri. Anumiți compuși din anghinare au proprietăți antispastice. Aceasta înseamnă că pot ajuta la oprirea spasmelor musculare comune întâlnite la sindromul intestinului iritabil, la echilibrarea bacteriilor intestinale și la reducerea inflamației.

Într-un studiu mai vechi, efectuat pe persoanele cu sindromul intestinului iritabil, consumul zilnic de extract de frunze de anghinare timp de șase săptămâni a ajutat la ameliorarea simptomelor. În plus, 96% dintre participanți au evaluat extractul la fel de eficient, chiar mai bun decât alte tratamente care se recomandă în această boală, cum ar fi antidiareice și laxative. 

În timp ce extractul de anghinare pare promițător pentru tratarea simptomelor sindromului intestinului iritabil, sunt necesare studii mai ample pe oameni.

Poate avea efecte anticancerigene

Studiile pe animale și pe eprubete arată că extractul de anghinare a împiedicat extinderea cancerului. Anumiți antioxidanți - inclusiv quercetina, silimarina și acidul galic - din anghinare sunt considerați responsabili pentru aceste efecte anticancerigene.

De exemplu, s-a descoperit că silimarina ajută la prevenirea și tratarea cancerului de piele în studiile pe animale și pe eprubetă. În ciuda acestor rezultate promițătoare, nu există studii pe oameni. De aceea, este nevoie de mai multe cercetări care să confirme că extractul de anghinare are proprietăți anti-cancer. 


Sub ce formă se găsesc remediile din anghinare

Fitoterapeuții spun că extractele (care sunt lichide) și tincturile, precum și infuziile din frunze de anghinare sunt mai eficiente decât capsulele ce conțin pulbere din această plantă, pentru că intră în contact cu papilele gustative.

Cum se prepara remediile pe bază de anghinare

Ceai de anghinare

La indicația medicului, se poate prepara o infuzie. O linguriță de frunze uscate de anghinare se combină cu o cană cu apă fierbinte, se lasă la infuzat cât recomandă medicul, apoi se beau 2 căni pe zi. Doza se poate mări la recomandarea medicului specialist. 

Decoct și tinctură de anghinare

Anghinarea se poate administra și sub formă de soluție (picături) sau drajeuri (extract standard), în dozele recomandate de medicul fitoterapeut.

Pentru a trata problemele hepatice și renale, pentru a trata hipercolesterolemia (colesterolul mărit) și indigestia, medicul poate recomanda anghinarea sub formă de:

  • capsule - care conțin extract uscat sau extract de frunze uscate; se iau exact așa cum recomandă medicul, pentru afecțiunea de care suferi;
  • decoct - se pun 30 sau 40 de grame de frunze uscate de anghinare într-un litru de apă clocotită, se lasă 10 minute la infuzat, se strecoară și se beau 3 căni pe zi, cu cel puțin 20 de minute înainte de mesele principale;
  • tinctură - se prepară dintr-o jumătate de kilogram de frunze uscate, puse într-un litru de alcool și lăsate 15 zile la macerat; se iau între una și patru linguri de tinctură, dizolvate în puțină apă (într-un pahar), de 3 ori pe zi.

Cere sfatul medicului înainte de a încerca oricare dintre remediile din anghinare.

Contraindicații anghinare

Specialiștii spun că anghinarea nu este recomandată persoanelor diagnosticate cu  obstrucție biliară și în cazurile grave de insuficiență hepatocelulară. Nu se recomandă folosirea preparatelor din anghinare pentru a trata litiaza biliară. De altfel, nu este nici indicată femeilor care alăptează.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Proximate Composition, Minerals and Antioxidant Activity of Artichoke Leaf Extracts”, Biol Trace Elem Res. 2020; 194(2): 589–595., Wioletta Biel, Robert Witkowicz, Ewa Piątkowska, Cezary Podsiadło
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7015959/
2 Studiul „Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial”, Phytother Res. 2018, Randomized Controlled Trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29520889/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0