

Fibromialgia: cum afli dacă suferi de această afecțiune?
Fibromialgia: cum afli dacă suferi de această afecțiune?
Fibromialgia: cum afli dacă suferi de această afecțiune?
Medicina e evoluat enorm în ultimii ani: vorbim deja de depistarea unor predispozitii genetice către boli, de terapii personalizate, de aplicații care ajută pacienții să-și gestioneze bolile cronice. Există însă multe afecțiuni pentru care nu s-a descoperit încă terapia perfectă. Una dintre acestea este fibromialgia, o afectiune care mai este cunsocuta si sub denumirea de Encefalomielita mialgică/sindrom de oboseală cronică
Ce este fibromialgia
Însă lucrurile evoluează și fiecare congres medical vine cu noutăți în multe domenii de diagnosticare și tratare a unor boli. In ibromialgie o afecțiune ale cărei cauze nu sunt foarte bine cunoscute, deși medicii presupun că persoanele afectate au un mecanism diferit de procesare a durerii față de persoanele sănătoase .Fibromialgia este asadar, o boală neurologică care afectează sistemul de procesare senzorială al unei persoane. Fibromialgia nu implică inflamația sau afectarea articulațiilor. Imagistica creierului și studiile au arătat că fibromialgia este o tulburare a sistemului nervos central.
Simptomele fibromialgiei sunt foarte supărătoare: durere musculară, oboseală, tulburări digestive, de somn, de memorie, bătăi neregulate ale inimii, anxietate. Cele mai afectate sunt femeile, 90 la sută dintre cazurile diagnosticate fiind înregistrate în rândul acestora. Fibromialgia se poate declanșa după un eveniment traumatic, fizic sau psihic, și orice simptom descries mai sus trebuie semnalat medicului întrucât boala are simptome comune cu alte afecțiuni.
Principalele semne și simptome ale fibromialgiei sunt:
- oboseală.
- lipsa de energie.
- probleme cu somnul.
- depresie sau anxietate.
- probleme de memorie și dificultăți de concentrare (numite uneori „ceată fibroasă”)
- dureri de cap.
- convulsii sau crampe musculare.
- amorțeală sau furnicături în mâini și picioare.
- Lupusul- care, ca si fibromialgia, afectează în primul rând femeile, care suferă de dureri la nivelul articulațiilor, precum și de oboseală, probleme de memorie și dureri de cap și de stomac.
- Scleroză multiplă.
- Artrita reumatoida.
- Polimialgia reumatică.
- Spondiloartrita axială.
- Boala tiroidiană.
- Diabetul
- Anemia
Diagnosticul fibromialgiei
Din punct de vedere clinic, medicii pot pune diagnosticul de fibromialgie daca in uram diverselor teste si analize nu rezulta o afectiune de tip autoimun sau reumatic dar durerile persista, mai ales intr-p serie de asa numite " puncte sensibile ale fibromialgiei"
Punctele sensibile ale fibromialgiei tind să fie simetrice în corp. Sunt situate atât deasupra, cât și sub talie, în jurul gâtului, pieptului, umerilor, șoldurilor și genunchilor. Punctul sensibil ar trebui să provoace durere în acea zonă exactă când medicul apasă pe acestea scurt, cu suficientă forță. Ar trebui să fie dureros în exact locul în care este apăsat.
Cele 18 puncte sensibile pentru fibromialgie se situeaza in:
- Zona inferioara a gatului (in fata)
- Marginea superioară a sânului
- Lângă coate
- Deasupra articulatiei genunchiului
- Baza craniului, în zona a cefei
- Oasele coxale
- Partea superioară a fesei exterioare
- Spatele gâtului
- Spatele umerilor
Despre mecanismele acestor dureri exista cateva teorii, asa cum spune si dr John Dombrowski, MD, anestezist si specializat in terapia durerii la The Washington Pain Center, Washington, D.C." Când mușchii au spasme si contracții involuntare, tind să aibă o lipsă de oxigen și vascularizare Acea lipsă de oxigen și acumularea de acid și dioxid de carbon provoacă mai multă durere în mușchi, ceea ce provoacă spasme mai mari și este un cerc vicios. De ce mușchii au spasme în primul rând? Încă nu știm motivul acestor spasme și sensibilități crescute”, spune el. „Dar ceea ce provoacă durerea este un eveniment ciclic.”
Tratamentul si gestionarea fibromialgiei
Exista in principal, trei medicamente pentru tratamentul fibromialgiei. Acestea includ două medicamente care modifică unele dintre substanțele chimice ale creierului (serotonina și norepinefrina) care ajută la controlul nivelului durerii:
- duloxetina (Cymbalta)
- milnacipran (Savella).
Medicamentele mai vechi care afectează aceleași substanțe chimice ale creierului pot fi utilizate și pentru a trata fibromialgia. Acestea includ
- amitriptilina (Elavil)
- ciclobenzaprină (Flexeril).
Alte medicamente antidepresive pot fi utile la unii pacienți. Efectele secundare variază în funcție de medicament. Adresați-vă medicului dumneavoastră despre riscurile și beneficiile medicamentului dumneavoastră.
Celălalt medicament aprobat pentru fibromialgie este pregabalinul (Lyrica). Pregabalina și un alt medicament, gabapentina (Neurontin), acționează prin blocarea activității excesive a celulelor nervoase implicate în transmiterea durerii. Aceste medicamente pot provoca amețeli, somnolență, umflături și creștere în greutate.
Este recomandat să evitați medicamentele narcotice opioide pentru tratarea fibromialgiei. Motivul pentru aceasta este că dovezile cercetării arată că aceste medicamente nu sunt de ajutor pentru majoritatea persoanelor cu fibromialgie și vor provoca o sensibilitate mai mare la durere sau vor face durerea să persistă. Tramadolul (Ultram) poate fi utilizat pentru a trata durerea fibromialgiei dacă este necesară utilizarea pe termen scurt a unui narcotic opioid.
Medicamentele fără prescripție medicală, cum ar fi acetaminofenul sau medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene ( AINS) precum ibuprofenul sau naproxenul (Aleve, Anaprox) nu sunt eficiente pentru durerea fibromialgiei. Cu toate acestea, aceste medicamente pot fi utile pentru a trata declanșatorii durerii fibromialgiei. Astfel, sunt cele mai utile persoanelor care au alte cauze de durere, cum ar fi artrita, pe lângă fibromialgia.
Pentru problemele de somn, unele dintre medicamentele care tratează durerea îmbunătățesc și somnul. Acestea includ
- ciclobenzaprină (Flexeril),
- amitriptilină (Elavil),
- gabapentin (Neurontin)
- pregabalin (Lyrica).
Nu este recomandat ca pacienții cu fibromialgie să ia medicamente pentru somn, cum ar fi zolpidem (Ambien) sau medicamente cu benzodiazepine.
- Câteva studii ( sugerează că nivelurile scăzute de B12 pot fi implicate în fibromialgie și sindromul de oboseală cronică. Dacă da, este posibil ca lipsa acestei vitamine sa fie cel puțin parțial, responsabila pentru nivelurile scăzute de energie tipice ambelor condiții medicale.
- Boala tiroidiană autoimună duce adesea la o agravare a simptomelor fibromialgiei. Fibromialgia poate, de asemenea, ameliora simptomele bolii tiroidiene sau poate face mai dificil să se știe dacă terapia de substituție cu hormoni tiroidieni este optimă.
-
Magneziul- Nu numai că este creditat pentru menținerea inimii, rinichilor și oaselor puternice, ci ne ajută și să evităm spasmele musculare, slăbiciunea și durerile de spate. Femeile cu fibromialgie pot avea deficit de magneziu, sugerează studiile. Și magneziul poate ajuta la ameliorarea fibromialgiei.
-
În unele cazuri, medicul poate recomanda un supliment cu multivitamine care contine vitaminele antioxidante A, C, D, E și vitaminele B, precum și calciu, magneziu, seleniu și zinc pentru a ușura simptomele.
-
Coenzima Q10. Acest antioxidant, folosit pentru a transforma alimentele în energie, a arătat intr-o serie de studii ca ar avea rezultate promitatoare în tratarea simptomelor fibromialgiei.
-
Unul dintre cele mai bune tratamente pentru persoanele care suferă de fibromialgie este terapia de masaj. O astfel de terapie îi ajută pe oameni să amelioreze durerile de coapse si spate, scade nivelul hormonilor de stres și le crește nivelul de serotonină. Cu aceste beneficii, îmbunătățește sentimentul general de bunăstare in fibromialgie.
Dieta in fibromialgie
Pacienții de fibromialgie ar trebui să aibă o dietă bogată în proteine și fibre slabe și săracă în carbohidrați. Alimentele care ajută la fibromialgia includ fructele cu un indice glicemic scăzut, legumele și cerealele integrale, grasimile vegetale. De exemplu, intrucat stresul oxidativ poate juca un rol în patofiziologia fibromialgiei,uleiul de măsline s-a dovedit a fi un tratament eficient împotriva stresului oxidativ asociat cu mai multe boli.O dietă bine echilibrată poate îmbunătăți nivelul de energie, iar menținerea activă fizic poate duce la o sănătate generală mai bună.
Surse: https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Fibromyalgia
